Ungdomspsykolog: Atskillig større press på dagens ungdom

FØLER PRESSET: Dagny Førde (17), Alba Falch Nesheim (18) og Nora Tyldum Lunøe (17) deltok i en VG Helg-debatt i Oslo i kveld om psykisk sykdom blant unge jenter. De kjenner igjen forventingspresset til sin generasjon. Foto:Frode Hansen,VG

Norske jenter stresser seg syke: – Vi stiller så høye krav til oss selv

Tre av ti norske jenter stresser seg syke. I sosiale medier møtes de av hjemmelaget sushi, trening og sopptur i skogen. Forventningen til det perfekte er overalt, forteller Dagny (17), Alba (18) og Nora (17).

Artikkelen er over fem år gammel

– Det største problemet ligger hos ungdommen, fordi vi stiller så høye krav til oss selv. Når jeg gjør det halvgodt, vet jeg at det er halvgodt. Jeg klarer ikke å rose meg selv før det er for sent, sier Dagny Førde (17).

I helgen skrev VG Helg om «Generasjon Prestasjon»; om norske jenter som stresser seg syke.

Les saken «Jaget etter å være perfekt» fra VG Helg her. (VG+ krever innlogging)

Fasadebygging

I en fersk NOVA-undersøkelse svarer tre av ti ungdomsskolejenter at «alt er et slit» og «at de «bekymrer seg for mye om ting». Én av fire har depressive symptomer.

Hvordan er vi kommet dit? Dette var det overordnede spørsmålet da VG Helg inviterte til et åpent debattmøte i Oslo i kveld (se opptak nederst i saken). I panelet satt blant annet Førde sammen med Alba Falch Nesheim (18) og Nora Tyldum Lunøe (17).

De fortalte åpenhjertig om det konstante presset som henger over dem, der de opplever at de må lykkes på alle plattformer; toppkarakter i skolen, trente kropper, få venneflokken til å le, dra på de morsomste festene, dyrke flere hobbyer, prestere godt innen idrett og i organisasjonslivet. Ikke nok med det – livet skal skinne i det utstillingsvinduet som sosiale medier er blitt.

– Det er kjærestespar som legger ut bilder på Instagram fra langhelgen sin, med hjemmelaget sushi den ene dagen, fem runder rundt Sognsvann den andre, og sopptur i skogen den siste dagen. De har kanskje gjort alt dette denne ene gangen for å bevise at de har vært flinke, men det gir inntrykk av at dette er vanen deres. Da blir det litt feil, sier Nesheim.

Ingen frisoner

I VG Helg-reportasjen forteller 17 år gamle Kjerstin Bråten at hun får dårlig samvittighet dersom hun slapper av.

Lunøe mener det er vanskelig å finne et en frisone der ingen forventer noe av deg, og ikke minst klare å koble ut slik at du ikke forventer all verden av deg selv heller.

– Du prioriterer ikke deg selv fordi du har så mye du skulle ha gjort, og prestere så bra.

På spørsmål om når hun faktisk senker skuldrene, svarer Lunøe:

– Hjemme med Netflix. Eller når jeg ser film og leser bok.

Krav fra alle kanter

I panelet satt også Willy-Tore Mørch, spesialist i barne- og ungdomspsykologi. Han mener det er et atskillig større press på norsk ungdom nå enn for en generasjon siden. Mørch peker på en rekke faktorer som forklarer utviklingen:

– Det er et veldig stort press. Det er intern konkurranse i ungdomsgruppene om å være flinkest, foreldre har ambisjoner på barnas vegne, PISA-undersøkelser krever at elevene blir flinkere og flinkere, nevner ungdomspsykologen.

Mørch kritiserer også underholdningsindustriens talent- og skjønnhetskonkurranser for unge for å skape det han kaller en «enerkultur». Her har foreldrene et stort ansvar, mener han.

– Foreldre som har et stort forventningspress for ungdommene sine, bidrar til at de presterer og stresser som de gjør. Ungdommen i en slik enerkultur får først ros og oppmuntring når de oppnår det perfekte. Den skulle ha kommet lenge før – underveis – slik at ungdommen får vite at det er helt ok sånn det er.

Femmere og seksere

Meddebattant Lone Kjær, helsesøster på Elvebakken videregående i Oslo, kan bekrefte at det er svært mange jenter som sliter.

– De mangler motivasjon, er slitne, har søvnproblemer, er triste, noen er deprimert, misfornøyde med kroppen sin. De har en jobb ved siden av skolen to-tre ganger i uken, de skal pleie vennskap på og utenfor skolen, skal ha femmere og seksere i alle fag. Kroppen skal være slank og trent, med muskler på de rette stedene, forteller Kjær.

Ifølge helsesøsteren ligger det enormt press i friheten dagens unge har til å «bli den de vil». Det holder ikke lenger å være alminnelig, sier hun. I likhet med jentene i debattpanelet, ser Kjær hvor forventningspresset stammer fra.

– Det største presset ser det ut som om kommer fra jentene selv.

Lære seg å gi blaffen

I debattpanelet satt også Oda Faremo Lindholm, forfatter av boken «Bullshitfilteret». Hun er selv 26 år, og mener kravet til unge jenter har endret seg de siste årene.

– Nå er det ikke nok «bare å være tynn» en gang. Du får oppskriften på den perfekte kroppen overalt, og dermed har du ingen unnskyldning for å ikke se sånn ut. Jeg tror både jenter og gutter føler skam for ikke å få til dette, sier Lindholm.

Solveig Melkeraaen, filmskaperen bak «Flink Pike», har selv opplevd å spinne så raskt på hamsterhjulet at hun endte med å falle hardt av. Hun har følgende tips til andre som stresser seg syke:

– Da jeg leste NOVA-undersøkelsen, tenkte jeg: Gi disse jentene en flaske vodka, og lær dem å gi faen. Det er en kunst som handler om å ikke si ja til alt, å begrense seg, og samtidig være ærlig overfor seg selv og andre om hvordan man har det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder