REDDE: Både Paloma Lopez og mannen Kent Pettersson kan bli arbeidsledige om Rygge lufthavn må stenge. Foto: Frode Hansen VG

Ekteparet jobber på Rygge: – Vi kommer til å stå helt uten lønn om flyplassen legges ned

RYGGE (VG) Ekteparet Paloma Lopez (58) og Kent Pettersson (57) er begge ansatte på Rygge Lufthavn. Nå står de i fare for å miste jobben.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

– Vår samlede økonomi belager på denne flyplassen. Vi har ingen ting uten jobbene her, sier Lopez til VG.

Hun og mannen er to av de rundt seksti menneskene som har møtt opp for å demonstrere mot nedleggelsen av Rygge Lufthavn. Det anslås at rundt 1000 mennesker står i fare for å miste jobben. Lopez har tårer i øynene. Hun sier hun nesten ikke har sovet på to måneder.

Rygge Lufthavn: – Nå blir vi borte

Frykter for framtiden

– Man går konstant rundt og er stresset eller redd. Vi kommer til å stå helt uten lønn om flyplassen legges ned, sier 58-åringen til VG.

Tirsdag meldte Ryanair på en pressekonferanse at de vil legge ned sin virksomhet på Rygge Lufthavn. Dermed halverer selskapet sin drift i Norge. Selskapet legger skylden på regjeringens flypassasjeravgift, som trådde i kraft 1.juni.

– Rygge kan ikke overleve uten Ryanair. Derfor mister vi jobbene våre, sier Pettersson.

Han og de andre ansatte har møtt opp på arbeidsplassen for å demonstrere mot nedleggelsen sammen med LO. Før var dette et fantastisk sted å jobbe, forteller Pettersson. Men nå er stemningen amper. Alle holder plakater med karikaturer av Siv og Erna. En av tegningene viser den blåblå-duoen mens de putter et fly ned i en plastpose.

Meldingen fra arbeiderne til regjeringen er klokkeklar: Send flypassasjeravgiften ditt dere sendte plastposeavgiften.

Les også: Ryanair om Rygge-avvikling: – Forsvinner avgiften, er vi tilbake

I FRONT: Gerd Kristiansen stilte seg foran de redde arbeiderne under onsdagens demonstrasjon på Rygge lufthavn. Hun forsikret dem om at LO ville kjempe til siste slutt for å få skrotet flypassasjeravgiften. Foto: Frode Hansen VG

– Dette er tragisk

Både Pettersson og kona vet at arbeidsmarkedet for folk over 50 år er tøft. Det er krevende å finne ny jobb så nært pensjonsalderen, og det skremmer dem.


– Vi får kanskje ikke nye jobber om vi blir sparket herfra. Dette er tragisk. Hvordan skal vi finne nytt arbeid i et allerede kriserammet fylke? sier Pettersson.

Paret flyttet til Norge fra Spania i 2009. Der har de både familie, barn og venner. Da landet ble rammet av finanskrisen i 2008 opplevde begge å bli arbeidsledige. Det var umulig å få seg ny jobb.

Nå rammer krisen dem igjen.

– To ganger? Det føles forferdelig å skulle miste jobben igjen. Alle jeg jobber sammen med er veldig preget av dette. Det er en trist stemning hengende over hele stedet. Den er umulig å komme utenom, sier Pettersson.

– For meg kjennes det som å være i fritt fall.

Bakgrunn: Spillet om den utskjelte flyseteavgiften

ARBEIDSLØS: Iselin Blakkestad er bare 25 år, men står i fare for å bli arbeidsledig. Hun har jobbet på Rygge i tre år. Foto: Frode Hansen VG

Hardt rammet fylke

Østfold er allerede hardt rammet av høy arbeidsledighet. Så mange som 1000 mennesker står uten jobb, og tallet er økende. Om Rygge flyplass avvikles vil det bety en ledighetsøkning i fylket på 20 prosent, sier LOs distriktssekretær i Østfold Ulf Lervik.

– Det er svært dramatisk for en region som har slitt i mange år. Det er enighet på politisk nivå om at Østfold vil trenge 6000 nye arbeidsplasser de neste årene for å hindre en krise. Dette er dermed et stort tilbakeskritt for oss, sier Lervik til VG.

Også ordføreren i Rygge, Inger-Lise Skartlien, er frustrert.

– Flyseteavgiften er et Nachpiel-vedtak som har ført til en politisk fest på Rygges bekostning. Vi trenger at regjeringen snur før det er for sent. Vi trenger en krisepakke til Østfold – ikke flere arbeidsledige, sier hun.

Les også: Full krangel om Rygge-nedleggelsen

STERK APPELL: LO-leder Gerd Kristiansen var den første som snakket under demonstrasjonen. Hun brukte ord som "tragikomisk" om avgiften til regjeringen. Foto: Frode Hansen VG

– Tragikomisk

LO-leder Gerd Kristiansen var blant dem som holdt appell under onsdagens demonstrasjon på Rygge. Hun kaller diskusjonen rundt den omstridte flypassasjeravgiften tragikomisk.

– Man kunne ledd av denne avgiften om det ikke var slik at mange hundre mennesker vil miste jobben sin som følge av den. Jeg har aldri vært borte i en merkeligere sak. Konsekvensene av Rygges nedleggelse må regjeringen ene og alene ta ansvaret for, sier hun.

Kristiansen er blant dem som kaller avgiften et «fem på tolv»-forslag. Med det mener hun at avgiften ble foreslått som et siste-liten forslag for å stable statsbudsjettet på beina rett før fristen.

LO-lederen er tydlig på at debatten ikke bare handler om Østfold og Rygge. Hun mener flyseteavgiften vil få ringvirkninger på landsbasis. Også Widerøe har varslet kutt i flyavganger, sier hun. Dermed kan avgiften også komme til å ramme flytilbud rundt i norske distrikter.

De ansatte har det vanskelig

– Vi har vært gjennom seks måneder med usikkerhet, sier Iselin Blakkestad (25). Hun er tillitsvalgt for de ansatte på flyplassen.

– I dag har jeg snakket med alle de ansatt om hva de ønsker at jeg skal ta opp her. Alle forteller om sin frustrasjon, og om hvor vanskelig det er å leve med denne usikkerheten. Svært få har en backup-plan, og for mange er det vanskelig å skulle flytte.

Mer om

 1. Rygge
 2. Gerd Kristiansen
 3. Ryanair
 4. Landsorganisasjonen (LO)
 5. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. Pluss content

  Rygge-nedleggelsen: – Vi kommer til å stå helt uten lønn

 2. LO demonstrerte mot flyplassavgiften: Det er ikke Ryanair som er problemet

 3. Vil legge ned Moss lufthavn Rygge fra 1. november

 4. Full krangel om Rygge-nedleggelsen

 5. Frp-Leirstein fra Rygge kan si ja til avgift som rammer Rygge

Fra andre aviser

 1. Rygge-ansatte håper fortsatt noen skal redde dem

  Aftenposten
 2. Rygge flyplass varsler mulig nedleggelse i november

  Aftenposten
 3. Legger ned Rygge flyplass

  Fædrelandsvennen
 4. Den som flyr (og forurenser), bør betale

  Bergens Tidende
 5. Rygge avvikler hvis Ryanair ikke snur

  Bergens Tidende
 6. Ryanair innrømmer at arbeidsrett, ikke flyseteavgift var årsak til Rygge-nedleggelse

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no