Mulla Krekar er frikjent i Borgarting lagmannsrett etter at juryen svarte nei på skyldspørsmålet. Her fra et fengslingsmøte i Oslo tingrett i fjor, med sin advokat Brynjar Meling.

Mulla Krekar er frikjent i Borgarting lagmannsrett etter at juryen svarte nei på skyldspørsmålet. Her fra et fengslingsmøte i Oslo tingrett i fjor, med sin advokat Brynjar Meling. Foto: Frode Hansen VG

Mulla Krekar frikjent for trusler

Mulla Krekar er i Borgarting lagmannsrett frikjent for trusler og oppfordringer til straffbare handlinger, opplyser hans advokat Brynjar Meling til VG.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Han er blankt frifunnet for begge forhold i Borgarting lagmannsrett, sier Meling til VG, og legger til:

– Dette er en seier for rettssikkerheten, for å si det volumiøst og svulstig.

Krekar ble også løslatt etter frifinnelsen. Han trenger ikke lenger sitte varetektsfengslet for tiltalen mot ham i Italia, fordi italienske myndigheter mandag frafalt fenglingsbegjæringen mot ham, ifølge Meling.

– Jeg kan bekrefte at han er løslatt. Men jeg vil ikke uttale meg om hvor han befinner seg nå. Løslatelsen skjedde rett etter at juryen kom med sin avgjørelse, sier advokaten.

Frikjennelsen kommer etter at Krekar anket dommen fra Oslo tingrett i oktober 2015, der han ble dømt til ett år og seks måneder for trusler etter et intervju med NRK 25. februar.

– Krekar var der da juryen avsa avgjørelsen om skyldspørsmålet. Han ble lettet og takknemlig over resultatet, sier Meling.

Juryen begrunner ikke hvorfor de kommer til det resultat de gjør. Hvor mange som stemte for at han ikke var skyldig er heller ikke kjent.

– Det vi vet er at det er minst fire som har svart nei, opplyser Meling.

– Gave til den som dreper

I NRK-intervjuet ble Krekar spurt om kurderen Halmat Goran.

– Jeg skal sende en gave til den som dreper ham. Hvorfor skulle jeg ikke være glad for det? spør Krekar retorisk i NRK-intervjuet.

Intervjuene førte altså til en tiltale for både trusler mot Goran og oppfordring til straffbar handling.

Goran brente deler av Koranen i et klipp som ble lastet opp på YouTube for noen år siden. Krekar er tidligere dømt for trusler mot Goran, to andre kurdere og statsminister Erna Solberg.

– Han er så klart skuffet

– Jeg snakket så vidt med min klient i sted. Han er så klart skuffet over juryens avgjørelse, forteller Halmat Goran sin bistandsadvokat, Kristin Fagerholt Lund, i advokatfirmaet Humlen.

– I morgen skal det være prosedyre om oppreisningskravet, som ikke tidligere har blitt behandlet. Jeg kan ikke si noe om hvilket beløp det er tale om, sier hun.

Selv om Krekar er frifunnet i straffesaken kan han likevel bli idømt erstatning i den sivile saken, som skal behandles av retten i morgen. Det skyldes at beviskravet er høyere i straffesaker.

– Det vil heller ikke være en jury til stede, men fagdommere, forklarer advokaten.

Les også: Sakkyndig mener Krekar er marginalisert

Krekar vil ha erstatning

– Jeg tror foreløpig Krekar er takknemlig og setter pris på dette. Nå får vi se i morgen om fornærmede vil fremme erstatningskrav, sier Meling.

Krekar på sin side vil også søke erstatning fra sivilrettsforvaltningen.

– Det er et standardkrav. Bakgrunnen vil blant annet være medieoppmerksomhet og antall dager i fengsel. Det er vanskelig å anslå hvor mye det vil dreie seg om, det må vi begynne å jobbe med når ting har roet seg litt, forteller Meling.

– Jeg mener avgjørelsen er en seier for Norge som rettstat, rettsikkerheten og ytringsfriheten, opplyser Meling til VG.

– Krekar er glad for at han fikk sagt hva han mente. Han fikk på en måte utrykt at han ikke hadde ment å true noen, men var klar på at han ville si hva sharia og Koranen sier om skjending av Koranen, opplyser Meling.

Fortsatt siktet i Italia

Krekars frifinnelse i trussel-saken har imidlertid ingenting å gjøre med siktelsen mot ham i Italia, hvor han er mistenkt for terrorplanlegging.

Italienske myndigheter krever ham fortsatt utlevert. De mener han leder et terrornettverk ved navn Rawti Shax, som skal ha hatt planer om angrep på norske diplomater og politikere, den britiske ambassaden i Oslo, ulike mål i Midtøsten og rekruttering av militante islamister til kamphandlinger i Irak og Syria.

I tillegg mener italiensk politi at Krekar har forsøkt å knytte nettverket sitt til terrorgruppen Islamsk Stat (IS). Derfor skulle Krekar egentlig sittet varetektsfengslet i denne saken frem til midten av april, men mandag denne uken frafalt italienske myndigheter sin begjæring om fengsling. Derfor er han nå løslatt.

– Den saken lever sitt eget liv. Så får vi se hva som skjer i juni, da vi skal i retten med den, forteller advokat Meling.

Aktor: - Var noe overrasket.

Statsadvokat Torunn Gran forteller til Aftenposten at hun var noe overrasket over at juryen kom til et helt annet resultat enn tingretten gjorde.

På spørsmål fra avisen om hvordan Krekar kan løslates på tross av rettsmøtet som er berammet i juni, svarer Gran:

– I denne siste tiden har han vært fengslet i saken som nå har gått for lagmannsretten, sier hun til avisen.

– Domstolene er uavhengige, og jeg tar kjennelsen til etterretning, sier statssekretær Ove Vanebo (Frp), ifølge NTB.

– Mulla Krekar er som kjent siktet for terrorplanlegging i Italia. Dette er en pågående utleveringssak i Norge som håndteres av påtalemyndigheten. Den vil bli behandlet på vanlig måte etter bestemmelsene i utleveringsloven og den europeiske konvensjon om utlevering. Det er derfor naturlig at jeg ikke kommenterer saken utover dette, sier Vanebo.

– Tøff tid for Krekar i fengsel

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, sier at hans klient har hatt en svært tøff tid mens han har sittet i varetekt.

– I perioder har han sittet isolert i mørkeste avkrok, sier advokaten.

Tiden i fengsel har vært veldig tøff for Krekar. De siste tre månedene har han hatt besøk av familien sin bare én gang. Han har fått snakke med kona på telefon, men da har de måttet kommunisere på norsk, noe som er svært unaturlig for dem. Han har også i perioder sittet isolert nederst i kjelleren på Ila fengsel i mørkeste avkrok, sier Meling til NTB.

Når advokaten skulle besøke sin klient, måtte han gjennom 18 fengselsdører.

– Det har ikke vært noe lett opphold for ham, sier Meling til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder