TOPPER PÅ PLASS:: Første rad fra venstre: Adm. dir i Norsk Olje og Gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, statsminister Erna Solberg (H), tidligere president i Europakommisjonen Jose Manuel Barroso, olje og energi-minister Tord Lien og AP-leder Jonas Gahr Støre. LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund på raden bak. Foto: Helge Mikalsen , VG

Dette mener samfunnstoppene om fremtiden til oljebransjen

50.000 oljejobber forsvinner - men det er lys i enden av tunnelen, mener politikere, næringsliv- og arbeidslivstopper.

 • Axel Støren Wedén
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

I år er det 50 år siden den første prøveboringen på norsk sokkel og det norske oljeeventyret startet. I dag er situasjonen noe annerledes: rekordlav oljepris og omstillingen i norsk økonomi har ført til at over 30.000 oljejobber er forduftet siden 2014.

Tallene vil etter alle solemerker stige. Jevnlig kommer det meldinger om at større oljeserviceselskaper må kvitte seg med, eller permittere, hundrevis av overflødige ansatte. Og bransjen selv varsler at det vil bli tusenvis flere som må belage seg på å miste jobben de neste årene. Nye tall fra forskningsinstituttet IRIS på bestilling fra Norsk Olje og Gass viser at 50.000 nordmenn totalt vil miste jobben i sektoren.

Men samme rapport presenterer også lys i enden av tunnelen: markedet vil stabilisere seg i 2018 – for så å vokse igjen i 2019. Rapporten slår fast at 22.000 nye oljejobber vil komme mellom 2018 og 2020.

Det var også lite som minnet om krise og nedgangstider da Norges politiker-, næringsliv- og arbeidslivselite samlet seg på Chateau Neuf i Oslo i dag, i forbindelse med Norsk Olje og Gass' årskonferanse. Dette er hva de hadde å si om fremtiden til Norges oljebransje – og til de som jobber i den.

Dette er spørsmålene vi stilte:

1. Hvor lenge varer oljekrisen?

2. Det er krisetider i oljebransjen nå, men samtidig spås det 22.000 nye oljejobber innen 2020. Kvitter oljeselskapene seg med arbeidskraften for fort?

3. Hva er ditt råd til de som jobber i oljebransjen nå – bør man bli værende, eller se seg om etter noe nytt?

Statsminister Erna Solberg (H)

1. Slik tallene er nå, vil oljeprisen gradvis stige og vi vil komme opp på et høyere nivå i 2018 eller 2019. Det er helt avhengig av hvordan etterspørselen vil være, og hvor mange av dem som tilbyr olje i dag går ut av markedet, fordi de har for høye kostnader.

2. Jeg kan ikke gjøre meg til dommer over hva oljeselskapene gjør i sine egne vurderinger. Det er ikke sikkert man kommer tilbake i jobb i det oljeselskapet man har jobb i i dag, så dette må næringen selv vurdere. Hvis selskapene har økonomiske utsikter til å holde på kompetansen, så mener jeg det er ansvarlig å gjøre det. Det er veldig dyrt å ansette folk.

3. Jeg tror den enkelte gjør seg opp en bedre vurdering enn det statsministeren kan gjøre på vegne av hver enkelt i sektoren. Noen vil miste jobben, det er veldig mange som allerede har gjort det, og det er mange av dem som har funnet seg en ny jobb. Det viktigste de er klar over er at vi kommer til å trenge kompetansen deres. Og for dem som har lav kompetanse, har vi også programmer for å gi påfyll av den.

VIL FÅ MED ALLE: Statsminister Erna Solberg mener det er håp for alle oljearbeiderne – både de med høy og lav kompetanse. Foto: Helge Mikalsen , VG

Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet

1. Dette er en syklisk sektor, og det er opp- og nedganger. Jeg vil tenke at når vi kommer inn i 2017 eller 2018, så vil ny etterspørsel føre til at det blir fornyet aktivitet.

2. Jeg er urolig for at det med dagens permitteringsregler (arbeidsplassen kan permittere arbeidstager i 30 uker, journ.anm.) så tvinges bedrifter til å si opp folk som de kan komme til å trenge om noen måneder. Hadde de kunnet permittere dem i ett år, hadde de hatt muligheter til å ivareta den kompetansen de har bygget opp. Det er ofte en reaksjon at det tas kraftige grep når det er nedgangstider, som kan straffe seg når tidene snur. Men her må selskapene selv ta ansvar.

3. Dette er en av de største spørsmålene man har i livet, og jeg tenker at man må søke seg dit man kan bruke kompetansen sin best. Denne sektoren vil trenge verdensledende kompetanse i mange tiår fremover. Også for å sikre overgangen til fornybar kraft, vil vi trenge folk fra denne sektoren. Hvis det er andre jobber som har bruk for kompetansen din, så bør du vurdere det. Det aller viktigste er å hindre at folk går ledige.

STORE SPØRSMÅL: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener et av de største spørsmålene i livet er å vurdere om man skal bli værende i jobben – eller å finne seg noe annet å gjøre. Foto: Helge Mikalsen , VG

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, adm. dir i Norsk Olje og Gass

1. Det kommer til å bli vanskelige i år i 2016 og 2017 – men vi tror det snur i 2018.

2. Omstillingen har to deler: den ene er at man kommer fra et kostnadsnivå som var altfor høyt, og det andre er at vi må gjøre oppgavene med færre ansatte enn det vi gjorde før. Det er alltid en utfordring at kompetanse kan forsvinne, men selskapene må ha stort fokus på å rekruttere unge mennesker, og ivareta den kompetansen man vet man har behov for i fremtiden. Et utvidet permitteringsregelverk ville hjulpet på dette.

3. Den som er i bransjen og som ikke er i en situasjon hvor de får beskjed om at de blir nedbemannet – de vil det bli behov for i fremtiden. Oljenæringen kommer til å være Norges dominerende næring i lang tid fremover, og husk at selv om at det har vært en nedgang i investeringene så regner man at det stabiliserer seg på nivået det var i 2011. Det er tre ganger så høyt som investeringene i fastlandsnæringene. Det er fortsatt slik at noen kommer til å få beskjed om at de kommer til å være overflødige, men fra 2018 så tror vi det snur. Hvis du kan, er det gode grunner til å bli værende.

HVIS DU KAN, BLI VÆRENDE: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk Olje og Gass, mener det er gode grunner til å bli værende i oljebransjen. Foto: Helge Mikalsen , VG

Kristin Skogen Lund, adm. direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

1. Det er vanskelig å si, fordi det avhenger av geopolitiske forhold som ingen av oss rår over. Jeg har ikke lyst å komme med noen spådom.

2. Det er veldig viktig å tenke langsiktig, fordi bransjen er langsiktig av natur. Bedriftene må anstrenge seg for å beholde kjernekompetansen i størst mulig grad, men med så store svingninger som er nå, så er det selvsagt krevende.

3. Den som skal slukke lyset i Nordsjøen, er fortsatt ikke født. Det er viktig å huske på at dette er en næring hvor det finnes muligheter for mange mennesker i flere tiår fremover. Da dotcom-boblen sprakk rundt år 2000, så var det krise i hele IT-sektoren, men behovet for folk som skjønte IT og digitalisering har ikke akkurat gått over. Sånn kommer det til å være i de oljerelaterte bransjene også.

VIL FINNES MULIGHETER: Kristin Skogen Lund, adm. direktør i NHO, maner oljebedriftene til å tenke langsiktig. Foto: Helge Mikalsen , VG

Gerd Kristiansen, leder i LO

1. Nå har det nettopp kommet nye spådommer for næringen, men om de slår inn vet jeg ingenting om. Men det beste med disse spådommene, er at det gir en del fremtidsoptimisme i næringen.

2. Jeg mener ikke at norske oljeselskaper er uansvarlige, og det er klart at man med bunnoteringen i oljeprisen var nødt til å kutte kostnader. Det har vært tøft for selskapene. Jeg håper bare de er i stand til å ta opp driften like fort, og at de holder på kompetansen sin til det snur igjen.

3. Selvfølgelig bør de bli værende i bransjen, men blir de permittert eller oppsagt så bør de sørge for å få enda mer kunnskap enn det de sitter på i dag, enten de skal over i andre næringer eller bli værende i oljebransjen.

MER KUNNSKAP: LO-leder Gerd Kristiansen mener det viktigste for permitterte og oppsagte i oljebransjen er å tilegne seg mer kunnskap. Foto: Helge Mikalsen , VG

Les også

 1. NHO med alarmerende barometer: Se hvordan krisen rammer hele landet

  ULSTEINVIK/OSLO (VG) NHOs ferske økonomibarometer viser at oljekrisen er i ferd med å spre seg til hele Norge.
 2. Norsk ekspert på markedssvingninger: Derfor kan oljekrisen bli mye dypere

  BERGEN (VG) En bråstopp i investeringene på norsk sokkel kan skape langt større arbeidsledighet enn de fleste…
 3. LO: Kan bli de mest dyptgripende endringer siden andre verdenskrig

  Norsk arbeidsliv kan de neste ti årene oppleve dramatiske endringer advarer LO.
 4. Full krig om kampen mot ledigheten: YS og Virke sier nei til å utvide permitteringstiden

  I dag sprekker enigheten om det viktigste kravet fra arbeidslivet til regjeringen for å motvirke ledigheten.
 5. Slik vil de snu ledigheten

  Løsningen er ikke bare å pøse på med penger, sier statsminister Erna Solberg om ledighetskrisen.
 6. Laveste vekst i BNP siden finanskrisen: Dette betyr den svake økonomiske veksten for deg

  Dyrere utenlandsferie, økt pris på importvarer og mer usikkerhet i boligmarkedet er bare noe av hva vi kan vente oss…
 7. Dette er finanselitens beste råd for din økonomi i 2016

  GRAND HOTEL (VG) «Nå kommer vinteren», advarte sentralbanksjef Øystein Olsen under bankens 200-årsjubileum i går.

Mer om

 1. Olje og gass
 2. Arbeidsledighet
 3. Økonomi
 4. Næringsliv
 5. Erna Solberg
 6. Jonas Gahr Støre
 7. Høyre (H)

Flere artikler

 1. NHO-oljetopp anklages for å ha bidratt til Ap-kompromiss

 2. Vår olje og gass er verd å feire

 3. Måtte si opp 300 ansatte i oljeserviceselskapet: – 2015 var tøft. 2016 kommer til å bli BEINTØFT

 4. Ledighetskrisen: Ny svart dag for oljebransjen

 5. Pluss content

  LO og NHO med felles krav: Krevet full gass for olje

Fra andre aviser

 1. Fire år etter oljeprisen stupte, er oljebransjen «friskmeldt». Her er seks grafer som viser hvorfor

  Aftenposten
 2. Klar melding til oljeselskapene: – Ikke sett på pauseknappen nå

  Bergens Tidende
 3. Oljebransjen: 50.000 oljejobber forsvinner i nedturen

  Fædrelandsvennen
 4. Oljebransjen: 50.000 oljejobber forsvinner i nedturen

  Aftenposten
 5. Oljebransjen: 50.000 oljejobber forsvinner i nedturen

  Fædrelandsvennen
 6. Norsk olje og gass venter kraftig økning i investeringene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder