Mangler flere deler fra helikopterets girkasse

INNENRIKS

Havarikommisjonen mangler flere vrakdeler fra Super Puma-helikopteret som styrtet på Turøy, og gjenopptar derfor søket på ulykkestedet.

Publisert:

– Vi har mye av det vi trenger, men vi mangler flere deler og vi må være sikre på at vi får inn så mange vrakdeler vi kan, sier avdelingsdirektør Kåre Halvorsen til VG.

Statens havarikommisjon var tidlig denne uken klar på at den fatale helikopterulykken på Turøy 29. april ikke skyldes menneskelig, men teknisk svikt.

Få oversikt: Slik skjedde helikopterulykkene i 2009 og 2012

De har den siste uken jobbet på spreng blant annet med å undersøke vraket av helikopteret, og opplyser nå at de vil gjenoppta søket i håp om å finne flere av vrakrestene. Halvorsen opplyser at de spesielt er på jakt etter deler som tilhører fartøyets girboks.

– Er dette deler som er av avgjørende betydning for undersøkelsene?

– Alle delene er nærmest like viktige i en så tidlig fase som vi er i nå. I en slik girboks er det veldig mange elementer, og vi mangler flere av dem, sier han.

Les også: Her heves helikoptervraket

Søket vil pågå så lenge det er nødvendig, opplyser kommisjonen.

Utelukker fremdeles ingen årsaker

Kommisjonen flyttet natt til torsdag alle komponentene som til nå er funnet fra Haakonsvern til sine lokaler på Lillestrøm. Delene ble fraktet på to trailere.

De har hatt i overkant av 20 personer involvert i jakten på årsaken til den fatale styrten, de har blant annet fått bistand av representanter fra den franske og britiske havarikommisjonen.

Halvorsen opplyser at disse nå har reist hjem for helgen, men at hele teamet vil samles tidlig neste uke for å fortsette arbeidet.

– Har dere kommet noe nærmere årsaken til ulykken?

– Jeg ønsker ikke å si noe om dette nå, vi er i en innsamlingsfase. Men vi utelukker ingen årsaker på nåværende tidspunkt, sier avdelingsdirektøren.

Beordret inspeksjon

Onsdag beordret det europeiske luftsikkerhetsorganet EASA og produsenten Airbus at alle helikoptre av samme type som ulykkeshelikoperet, Super Puma EC225LP, skal kontrolleres.

Her kan du lese mer om