TEMPERATUR: Etter et stort fall på markedet i Kina, var det dominoeffekt på USA og Oslo-børsen i går. Foto:Scott Olson,Afp

Slik påvirker Kina-krisen din økonomi

Ikke siden finanskrisen har Oslo Børs rast så mye som den gjorde mandag. Oljeprisen er også lavere enn på lenge. Til tross for et oppsving i mange markeder i dag kan Kina-kollapsen gi både lavere rente, dyrere ferie og mer arbeidsledighet, mener ekspertene.

  • Camilla Svennæs Bergland
  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Da gongongen markerte børsslutt mandag hadde Oslo Børs falt med hele 5,19 prosent. Det er det kraftigste fallet siden 18. august 2011. Også børser i resten av verden meldte om blodrøde tall. Tirsdag har imidlertid mange av indeksene tatt seg noe opp igjen etter kollapsen.

Bakgrunn:Største børsfall siden finanskrisen

Det omfattende børsraset skjedde etter at kinesiske aksjer stupte 8,5 prosent i går.

Dette styrket investorenes uro over hvor sterk den kinesiske økonomien faktisk er.

Også i dag gikk Shanghai-børsen ned med 7,6 prosent.

Etter at den kinesiske sentralbanken tidligere i dag varslet rentekutt på 0,25 prosent, reagerte imidlertid verdens børser med en til dels kraftig oppgang.

– Etter to dager med et så kraftig børsfall som vi har hatt nå er det ikke uvanlig at børsene går litt opp igjen. Vi tror imidlertid at kinesiske børser vil fortsette å falle. I Europa er de grunnleggende forholdene noe bedre, som kan gi opphav til at uroen fra de siste dagene kan bli kortvarig, sier DNB-analytiker og Kina-ekspert, Ole André Kjennerud.

– Kollaps

– Det som nå skjer er en kollaps. Vi har dratt nytte av at Kina de siste årene har etterspurt olje og andre råvarer. Når denne etterspørselen nå har gått ned, får dette konsekvenser for både petroleumsindustrien og annen råvareindustri i Norge, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Etter at de amerikanske børsene Dow Jones, Nasdaq og S & P 500 sank kraftig i går åpnet de opp tirsdag. Nordsjøolje ble i går solgt til like over 42 dollar fatet, en nedgang på hele 6,68 prosent. Også denne har imidlertid hatt en oppgang i dag.

Les også:Dette betyr Kina-fallet for Norge

– Verdensøkonomien vil gå saktere og oljeprisene vil holde seg lav og kanskje gå ytterligere ned. Vi vil se arbeidsledighet på grunn av oljesektorens viktighet. Det igjen vil påvirke lønninger og gevinster i oljerelaterte bransjer, som igjen får konsekvenser for de rikeste i landet, som vil få mindre overskudd, sier økonom og professor ved Universitetet i Oslo, Halvor Mehlum til VG.

Rentekutt

Han mener også at boligmarkedet vil bli påvirket på grunn av arbeidsledighet og utrygghet.

– Styringsrenten vil trolig bli satt ytterligere ned, og vi vil kanskje se en rente på rett over null, sier han.

Professor Halvor Mehlum ved Økonomisk Insitutt ved Universitetet i Oslo. Foto:UIO,

Den norske renten er allerede på et historisk lavt nivå med én prosent. På det neste rentemøtet, den 24. september, kan vi være enda nærmere nullrente.

Les også:Dette betyr Kina-fallet for Norge

Det tror en rekke økonomiske eksperter VG har vært i kontakt med.

Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, mener at det som nå skjer i Kina vil få konsekvenser for norske husholdninger.

Les også:Tror kinesiske aksjer kan fortsette fallet

– Ja det vil det, og særlig via lav oljepris og dårligere avkastning på sparepengene våre. Vi må ta høyde for at veksten i Kina kan bremse opp. På lang sikt tror jeg at det som skjer nå vil gi en bedre og mer bærekraftig vekst i Kina.

Slik påvirker den deg

VG har snakket med fem økonomieksperter som gir råd om hvordan du bør forholde deg til Kina-krisen, og hvordan markedet kan påvirke din økonomi:

Jobben din:

* Oljebransjen vil bli påvirket, men også folk utenfor oljesektoren kan risikere å miste jobbene sine.

– Etter hvert vil det smitte til resten av økonomien via lavere lønnsvekst, høyere prisvekst på grunn av svak kronekurs, og at folk blir mer forsiktige som følge av at fremtiden er så usikker, sier sjeføkonom i Sparebank1, Elisabeth Holvik.

Les også:Tror to av tre jobber ryker

* Også etterspørselen etter råvarer har sunket. Det gjelder både metaller, kjemiske råvarer og for eksempel gjødsel.

* Når det rører seg mye usikkerhet i økonomien vil nordmenn også stramme inn på de store investeringene. Da rammes næringer som lider av at forbrukerne ikke bruker like mye penger, slik som restaurant, butikk, og konsulentbransjen.

Les også:Åhléns legger ned alle butikkene i Norge – 270 kan miste jobben

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, DnB. Foto:Dnb,

* Svakere skatteinngang kan også gjøre at kommunene vil måtte bli mer forsiktige med å ansette. Den svake norske kronekursen vil imidlertid kunne bidra positivt til å omstille norsk økonomi til å få flere ben å stå på. Eksportindustrien, turisme og lignende vil tjene på en svak kronekurs.

– Etter hvert vil det smitte til resten av økonomien via lavere lønnsvekst, høyere prisvekst på grunn av svak kronekurs, og at folk blir mer forsiktige som følge av at fremtiden er så usikker, sier Holvik.

Boligen din:

* Så lenge man bor i boligen vil ikke situasjonen påvirke deg, men er man tvunget til å selge vil man kanskje se at man får mindre for boligen enn hva man hadde fått tidligere.

* Markedet påvirkes av arbeidsledigheten. Når det er færre som kjøper blir boligprisene dempet, men så vil det også være de som er fristet til å kjøpe når renten er lav.

Les også:Råd for kjøp og salg av bolig (krever abonnement)

* Usikkerheten kan gjøre at folk kvier seg for å gå mye over i budrunder.

*Hvis man skal kjøpe bolig må man ta høyde for at man må bo der i noen år. Da vil det trolig fortsatt lønne seg å eie fremfor å leie.

Renten:

Ekspertene VG har snakket med tror på nye rentekutt allerede i slutten av september i år.

* For å blåse liv i norsk økonomi vil myndighetene sette ned renten og vi vil trolig se et friskere pengebruk over kommunebudsjettene, mener professor Mehlum.

Les også:Slik ber du banken om bedre rente

– Siv Jensen kan bruke penger med god samvittighet, og vi vil kanskje få en liten skattelette, sier han.

*For folk som har boliglån vil lave renter være gunstig. De som har høye boliglån vil merke nedgangen ekstra, og de vil få mer penger å rutte med.

Kjøpekraft:

* Selv om renten blir lavere må man ikke låne over evne, mener ekspertene. Lave renter er nemlig et tegn på at det vil bli lav vekst, og lav lønnsvekst i årene fremover.

* Det verste som kan skje er hvis folk begynner å sette på forbruksbremsen, mener Sandmæl. Da vil vi få en dominoeffekt hvor langt flere vil miste jobbene sine. Når renten settes ned ønsker myndighetene at man skal holde forbruket oppe.

KONSEKVENSER: Sjeføkonom i Sparebank1, Elisabeth Holvik mener at det som nå skjer i Kina vil få konsekvenser for norske husholdninger. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

* Hvis man har investert penger i aksjemarkedet vil det på papiret stå at man har tapt penger. Men hvis man ikke trekker seg ut kan det gå opp igjen. Man bør være tro til tidshorisonten sin og ikke få panikk og selge, mener Sandmæl. Mange anbefaler også, om man har mulighet og ønsker å ta sjansen, til å investere i aksjer nå.

Les også:Kjøper aksjefond på topp?

* Man bør alltid betale ned gjeld til et komfortabelt nivå, og ha et balansert forhold mellom forbruk og sparing. Er man ung bør man spare i bolig, men er man midt i livet bør man spare i banken og eventuelt aksjer. Ta en stresstest av egen økonomi. Vil man være rustet hvis inntekten går ned?

* Når oljeprisen er såpass lav kan det tilsi at bensinprisen vil gå ned. Men bensinprisene bestemmes også lokalt, så hvor mye den vil gå ned er det vanskelig å spå, mener ekspertene.

Kronen:

* Ekspertene tror kronen vil bli svakere.

* Prisene på importerte varer som biler, båter og lignende vil kunne gå kraftig opp- med den svake norske kronen. Også utenlandsferie vil bli dyrt. Den lave kronekursen vil kunne holde seg like svak i flere år fremover.

Les også:Matgigant varsler dyrere mat etter kronekollaps

* Kan være positivt fordi våre egne produkter blir mer attraktive for utlendinger. Det vil også ha en positiv effekt på turistnæringen i Norge.

Kilder: Sjeføkonom i Sparebank1, Elisabeth Holvik. Forbrukerøkonom i DnB Silje Sandmæl. Økonom og professor ved Universitetet i Oslo, Halvor Mehlum. Økonom og professor ved Universitetet i Oslo Steinar Holden. Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Mer om

  1. Personlig økonomi

Flere artikler

  1. Pluss content

    Slik påvirker oljekrisen din lommebok

  2. Dette betyr rentekuttet for deg

  3. Tror børsene skal videre ned - men du trenger ikke bekymre deg

  4. Ekspert etter aksjeraset: – Markedene er veldig sårbare nå

  5. Slik påvirkes du av oljepris-sjokket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder