FERDIG: Sanna Sarromaa trekker seg som politiker etter å ha blitt hetset.
FERDIG: Sanna Sarromaa trekker seg som politiker etter å ha blitt hetset. Foto:KEANE STUDIOS,

Sarromaa: - Folk ropte etter meg på gaten

INNENRIKS

Politiker Sanna Sarromaa sier hun gjennom natten har mottatt en rekke hetsende tekstmeldinger etter sitt Downs-notat.

Publisert: Oppdatert: 11.06.15 14:00

NRK skrev onsdag kveld at Lillehammer Venstre-politikeren i et internt notat skrev at andreklassingen Filip, som har med Downs syndom, ikke hadde noen hverken pedogogisk eller faglig utbytte av å være i klasserommet sammen med de andre elevene. Hun skrev også at han lager lyder og burde vært i et eget rom.

Torsdag morgen sier Sarromaa at hun trekker seg som politiker etter å ha mottatt store mengder hets i løpet av natten.

Bakgrunn: Ventre-politiker trekker seg etter hets

– Ropt etter på gaten

Sarromaa sier til VG at hun gjennom hele natten har mottatt hets på SMS og på Facebook.

– Jeg syns det har vært helt jævlig og veldig vondt. Jeg har vært ute en vinternatt før, men nå har kostnadene blitt for store, sier hun til VG.

Hun sier at hun også tidligere har opplevd sterke tilbakemeldinger på ting hun har sagt, men at nattens hets er dråpen som får begeret til å renne over.

– I dag ropte folk etter meg på gaten da jeg skulle levere barna på skolen. Da er ikke dette verdt det lenger. Jeg har blitt tatt før, og nå har jeg virkelig blitt tatt, sier Sarromaa.

Fra i fjor: «Hvorfor kødder dere med at datteren min har Downs, Radioresepsjonen?»

– Ikke et monster

På sine Facebook-sider skriver Sarromaa at hun har mottatt utalige meldinger hvor folk mener hun bør brenne i helvete.

– Jeg mener fortsatt at inkludering må ha et pedagogisk innhold og et pedagogisk fellesskap. Man kan være fysisk til stede, men samtigig være ekskludert. At man sitter og driver med sitt er ikke inkludering. Dette gjør meg ikke til et monster, men NRK og mine politiske motstandere har klart å fremstille meg som et moster, skriver hun.

Samfunnsdebattanten, som også har skrevet en rekke innlegg hos VG, står på 2. plass på valgslisten til Lillehammer Venstre. Hun sier hun vil søke fritak dersom hun bli valgt inn i kommunestyret i høsten valg.

Her er meldingen Sarromaas la ut på Facebook torsdag morgen:

Notat etter observasjon

Sarromaas Downs-notat kom etter at hun selv hadde observert andreklassingen Filip på Vingar skole i Lillehammer. Overfor NRK sier Sarromaa at hun observerte gutten i mellom ti og femten minuter.

Filip har Downs syndrom og autisme, men deltar i undervisning på sine egne premisser.

Rektor ved den aktuelle skolen, Kjetil Elvevold, har tatt avstand fra Sarromaas uttalelser, og sier at han tar avstand fra menneskesynet som politikeren uttrykker.

– Jeg var overrasket over hennes menneskesyn da utspillet ble kjent. To politikere fra Fagutvalget har kontaktet meg tidligere og ga meg støtte, og fortalte at de ikke stilte seg bak utspillet, Så dette er helt klart et soloutspill fra hennes side, sier rektoren til VG.

Elvevold er ikke overrasket over at Sarromaa har fått negative tilbakemeldinger, men understreker at han ikke kjenner til hva disse innebærer.

– Når hun sitter i fagutvalget for oppvekst bør hun ikke komme med slike utspill. Så de negative tilbakemeldingene er ingen overraskelse. Hun er kjent for å være en person som provoserer med sine synspunkt, men det her er over streken.

Vil beholde Sarromaa

Oppland Venstre vil ikke at Sanna Sarromaa skal trekke seg.

– Vi jobber med saken, vi ønsker at hun skal fortsette, sier fylkesleder Roger Granum i Oppland Venstre til NTB.

Granum peker på at NRK tok utgangspunkt i deler av et internt notat, og mener at det ikke var grunnlag for å slå det opp slik det ble gjort.

Han mener at politikere må tåle motstand.

– Men her får Sarromaa hets for ting hun egentlig ikke mener, nemlig at barn med Downs syndrom skal ut av klasserommene, understreker Granum, som ikke vil kommentere saken nærmere.

Venstres leder Trine Skei Grande og nestleder Ola Elvestuen ønsker ikke å kommentere saken.

Aktiv debattant

Sarromaa har i de siste årene vært en aktiv samfunnsdebattant og har forfattet flere kronikker som har vakt oppsikt.

Blant annet skapte hun storm da hun i en kronikk som var på trykk i VG slaktet nordmenns språkkunnskaper.

– Er ikke rettskriving en sentral del av utdannelsen og dannelsen i dette landet? Eller skyldes alle skrivefeilene lærere som heller ikke kan skrive, spurte Sarromaa, og satte i gang en heftig debatt.

Kronikk:– Kan ikke nordmenn skrive?

Debatt:Fortreffelig språk, overtramp mot student.

Hun har også protestert mot bruken av midlertidige ansettelser i akademia.