ULYKKE: En sommervikar ved Tusenfryd ble onsdag skadet på jobb. Hvert år oppstår det flere alvorlige skader i norske moroparker.
ULYKKE: En sommervikar ved Tusenfryd ble onsdag skadet på jobb. Hvert år oppstår det flere alvorlige skader i norske moroparker. Foto:VG-tipser,

Se oversikten: 20 alvorlige moropark-ulykker i Norge

228 uønskede hendelser rapportert i fjor

INNENRIKS

Hvert år skader flere seg stygt i norske moro-innretninger. I fjor ble det rapportert om 20 alvorlige personskadeulykker.

Publisert:

Onsdag ble en 18 år gammel sommervikar alvorlig skadet i fornøyelsesparken Tusenfryd i Ås kommune. Totalt ble det innmeldt 228 uønskede hendelser i norske fornøyelseparker, tivoli, høydeparker, vannsklier og gokartbaner i fjor. Det var to flere enn året før.

Det viser en sikkerhetsrapport fra Statens jernbanetilsyn, som godkjenner og fører tilsyn med innretningene.

Ifølge rapporten pådro syv personer seg bruddskader. To andre fikk alvorlige ryggskader.

Jente fikk komplisert armbrudd

208 av hendelsene var i laveste alvorlighetsgrad. 19 hendelser var i kategorien som omhandler skader som medfører større kutt, hodeskader med besvimelse under femten minutter og enkle brudd av lange knokler.

I den alvorligste kategorien, som omfatter hodeskader med besvimelse over femten minutter og åpne eller kompliserte brudd, var det ett skadetilfelle.

Den alvorligste ulykken skjedde 28. september i fjor. Da falt en jente ut av et hoppeslott i Buskerud, etter at hoppeslottet plutselig mistet luft.

Jenta pådro seg et komplisert armbrudd. Ifølge Jernbanetilsynet kan noen ha lurt seg bak hoppeslottet og dratt ut kontakten.

BAKGRUNN: Fant hundrevis av feil i moroparkene

2. mai falt en passasjer ut av en karusell i fart. Vedkommende ble behandlet på sykehus og utskrevet etter tre dager. Hendelsen skjedde på et tivoli.

- Bøylen var åpen når karusellen var stoppet. To låssystemer på det aktuelle setet
sviktet samtidig, konkluderer Jernbanetilsynet.

30. juli rutsjet far og sønn sammen i en vannrutsejebane i Vest-Agder. På vei ned slo gutten hodet og fikk et fire centimeter langt sprikende kutt i pannen.

Her er listen over de andre ulykkene:

* Gjest støtte sammen med annen gjest og falt og slo
hodet. Sendt til legevakt. Skjedde i vannopplevelse i fornøyelsespark i Telemark.

* Mann skadet bryst, smerter med utstråling fra venstre
skulder. Mannen bruker hjertemedisiner. Skjedde i vannopplevelse i fornøyelsespark i Telemark.

* Person satt bakerst i bob, og ble trykket sammen i en av de større kurvene og uttrykte store smerter etter turen. Han ble sittende litt ukomfortabelt. Vedkommende ble lagt inn på sykehus, hvor undersøkelser viste tegn på en skade i nedre del av ryggen (skiveutglidning/brudd). Bob-bane i Oppland.

* Personen svingte feil og kjørte inn i depotet med altfor stor fart til å klare svingen og krasjet derfor i veggen. Besvimte i 4 minutter. Gokart-bane i Oslo.

* Sjåfør fikk sleng på gokarten inn i sving på glatt bane. Sjåfør bak rakk ikke å reagere og krasjet i fronten på gokarten. Dette resulterte i brudd i foten. Gokart-bane i Oslo.

* Sjåfør kjørte rett i baneskille i en sving. I sammenstøtet løsnet setet i karten og festet skrapte opp innsiden av låret. Gokart-bane i Sør-Trøndelag.

* Sjåfør kjørte for fort, mistet kontroll over gokarten og krasjet i baneskillet. Gokart-bane i Sør-Trøndelag.

* Gjest støtte mot vegg og skadet albue (mistanke om brudd). Smerter i mage/bryst. Sendt til legevakt. Vannrutesjebane i Telemark.

* Gjest støtte mot vegg i half-pipe og fikk brudd i ankel. Vannrutesjebane i Telemark.

* Sjåfør avpasset ikke fart etter forholdene på våt bane og havnet i grusfella. Gokarten veltet og sjåføren fikk gokarten over seg. Kravebeinsbrudd på høyre side og muligens brist i ribbein. Gokart-bane i Oppland.

* Gjest koblet løs karabiner og hoppet ned fra plattform fra cirka to meter, og brakk ankelen. Høydepark/zipline i Vestfold.

* Gjest snurret rundt og slo hodet i sving. Var borte i noen sekunder, men var ved bevissthet når hun kom ned. Hun fikk konstatert hjernerystelse. Vannrutesjebane i Sør-Trøndelag.

* Deltaker falt av etter 45 sekunder, og landingen påførte deltakeren smerte i rygg. Det ble senere påvist mulig brist i rygg. Simulator i Rogaland.

* Gjest treffer madrassen med venstre lår samtidig som høyre fot treffer slik at den får stor belastning. Røntgen påviser brudd i høyre ankel, brudd i ribbein, samt muskulære smerter i nakken. Høydepark/zipline i Oslo.

* Gjest landet forkjært mot pute i zipline (med bena først). Dette resulterte i et ankelbrudd. Høydepark/zipline i Buskerud.

* Gjest kom skjevt inn mot puten i enden av zipline og tok imot med en fot. Gjesten pådro seg brudd i ankelen. En av årsakene kan være mye vind fra en uventet retning, som igjen førte til stor fart. Høydepark/zipline i Rogaland.

* Et barn ble hengende midt på zip-line. Plutselig hoppet bestefaren til barnet ut på zip-linen. De krasjet sammen midt på zip-linen. Barnet besvimte i 5 sekunder etter sammenstøtet og pådro seg hjernerystelse. Høydepark/zipline i Møre og Romsdal.

908 pålegg

Nesten halvparten av de innrapporterte uønskede hendelsene i 2014 skjedde i vannsklier. Den aller vanligste skaden i en vannsklie er slag mot hodet, enten mot deler av vannsklien eller mot andre gjester, skriver Jernbanetilsynet i en pressemelding.

- Den nest vanligste er skade på føtter (sår og forstuinger). Skader oppstår ofte fordi gjestene sklir og faller ved på- og avstigning, eller at flere sklir sammen eller for nært etter hverandre. De alvorligste skadene i vannsklier i 2014 var brudd i ankel, hjernerystelse, slag mot hode og stort kutt i panne, heter det pressemeldingen.

I 2014 ble det gitt 908 pålegg til eierne som Jernbanetilsynet fører tilsyn med. Dette er en markant økning fra året før, da det ble gitt 664 pålegg.