IKKE STREIK: Petter Aaslestad (Unio stat), Tone Rønoldtangen (LO Stat), Anders Kvam (Akademikerne), og statens personaldirektør Gisle Norheim, i det lønnsoppgjøret for ansatte i offentlig sektor starter. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Ingen streik i staten

Partene i statsoppgjøret aksepterte tidlig torsdag morgen en skisse til løsning fra Riksmekleren.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette har vært et svært tøft oppgjør, men vi kom i mål med et akseptabelt resultat for våre medlemmer, sier leder Tone Rønoldtangen i LO Stat torsdag morgen.

Partene hadde da sittet på overtid siden onsdag kveld. Hadde det blitt brudd i meklingen ville over 5.500 statsansatte gått ut i streik.

Rønoldtangen forteller at årets oppgjør handlet mye om å bevare likelydende hovedtariffavtaler for UNIO, LO Stat og YS, noe de fikk til.

Fordelingen av potten mellom sentrale og lokale forhandlinger var også et stridstema. – Den lokale pottens andel er større enn vi ønsket oss på forhånd, men vi har kjempet hardt og lenge for at en så stor del som mulig skal fordeles sentralt. Våre tillitsvalgte i staten vil gjøre en god jobb for sine medlemmer i forhandlingene for å oppnå et rettferdig resultat lokalt, sier hun.

Les også: Tapte en million på hotellstreiken

Unio og YS: Tilfredse med resultatet

Unio mener de har fått gjennomslag for viktige krav i meklingen med staten.

– Vi har beholdt vår forhandlingsrett på pensjon, og fått på plass en bedre lønnsprofil for våre medlemsgrupper, sier forhandlingsleder i Unio Stat, Petter Aaslestad, til NTB.

Aaslestad sier han er fornøyd med at en svært krevende mekling førte fram. Det samme er YS Stat

– Vi er tilfreds med resultatet, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat til NTB.

Staten og YS Stat er enige om en fordeling av lønnstillegg der 50 prosent gis sentralt og 50 prosent skal fordeles lokalt gjennom forhandlinger i de enkelte etater og virksomheter.

Tidligere denne måneden: Fare for streik i NRK

Sanner tilfreds med oppgjøret

– Jeg er veldig fornøyd med at vi oppnådde enighet i det statlige lønnsoppgjøret, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding torsdag morgen.

– Dette har vært svært krevende forhandlinger, og alle har måttet bidra. Jeg vil gi honnør til riksmekler og partene for god og konstruktiv tone gjennom hele meklingen. Jeg er spesielt glad for at vi er enige om at det er behov for et modernisert og forenklet lønns- og forhandlingssystem i staten, og for at partene i fellesskap skal arbeide for dette, sier Sanner.

Partene er også blitt enige om å samarbeide om å utvikle et forslag til et nytt lønns- og forhandlingssystem i staten som bedre legger til rette for «at staten kan rekruttere, utvikle og beholde kompetente medarbeidere.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder