Holdt skjulte møter med siktet Bandidos-profil (47)

Hevder salgssjef i 30-årene fungerte som «meldingssentral»

Politiet: Planla også ran av verditransport på fly

TREKANT-DRAMA: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (t.v.) og Bandidos-profilen Lars Harnes (t.h.) skal ha lagt drapsplaner mot Imran Saber (i midten) gjennom flere møter i Oslo. Foto: ,

Politiet om Nokas-Betew (37):
Bestilte leiemord på «Onkel Skrue»

Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (37) i all hemmelighet planla drap på Toska-vennen «Onkel Skrue» og ran av en verditransport på et fly.

 • Morten S. Hopperstad
 • Rolf J. Widerøe

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg kan bekrefte at det er endringer i siktelsen når det gjelder fire personer i saken. Disse endringene vil bli tatt med i fengslingsgrunnlaget under fengslingsmøtene som skal holdes tirsdag og onsdag denne uken, og jeg vil ikke kommentere saken ytterligere før fengslingene er blitt behandlet av retten, sier politiadvokat Line Presthus i Oslo politidistrikt.

Tidlig om morgenen 17. august i år slo politiet til mot en liga i Oslo og pågrep totalt 16 personer som ble siktet for ulike narkotikaforbrytelser – deriblant den 37 år gamle Nokas-raneren, Metkel Betew.

Les også: Politiet om storaksjonen: Mener å ha avverget drap og ran

PÅGREPET: Her blir en mann i slutten av 20-årene ført ut av sivilkledd politi fra en bygård på Grünerløkka i Oslo under den storstilte politiaksjonen mandag 17. august. Foto: VG ,

Siktet for draps- og ransforbund

37-åringen har sittet i varetekt siden pågripelsen, men han har nektet å la seg avhøre om siktelsen og narkoligaen som politiet mener at han leder.

Nå har politiet utvidet siktelsen mot Nokas-raneren til også å gjelde både draps- og ransforbund.

Sjefen for seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas mener saken representerer en sjelden kombinasjon.

– Vi mener å ha avverget grove kriminelle handlinger samtidig som vi mener å ha et godt grunnlag for å etterforske, sier Aas til VG.

Politiet mener Metkel Betew og Bandidos-profilen Lars Harnes (47) planla å drepe Imran Saber (37) alias «Onkel Skrue».

– Jeg har gjort ham kjent med utvidelsen av siktelsen, og han nekter straffskyld, sier Betews forsvarer, Marius Oscar Dietrichson, til VG.

Ifølge TV 2 skulle sto det ytterligere tre personer på dødslisten i Betews nettverk: To personer som de siktede mener skal være tystere fra Nokas-saken og en mann som skal ha drept William Ellingsen, som ifølge politiet tilhørte et tungt kriminelt nettverk i Oslo da han ble tatt av dage i 2004.

Bandidos-profilen Lars Harnes (47) ble pågrepet 23. juli i garasjeanlegget der Imran Saber bor i Oslo. Harnes hadde dekket hele kroppen med nylonstrømper og var påført latekshansker under mopedhanskene – noe politiet mener var gjort for å unngå å legge igjen DNA på stedet.

I tillegg var Bandidos-profilen maskert med finlandshette og bevæpnet med pistol med påmontert lyddemper.

Politiet mener den MC-kriminelle 47-åringen tok på seg oppdraget med å drepe «Onkel Skrue» – og at oppdragsgiveren var Metkel Betew, ifølge VGs opplysninger.

DØMT FOR RAN: Dette fotoet er tatt av politiet i sentralarresten i Oslo like etter at han ble tatt på fersken under det såkalte Aker Brygge-ranet 29. august 2004. Foto: POLITIET ,

«Onkel Skrue»: Ingen kommentar

«Onkel Skrue» står for tiden tiltalt for grovt heleri av minst 4,4 millioner kroner i Oslo tingrett.

VG konfronterte Saber med politiets teorier under hovedforhandlingen for to uker siden:

− Politiet mener at Nokas-raneren Metkel Betew og Bandidos-profilen ville drepe deg i sommer. Hva tenker du om saken?

− Jeg har ingen kommentarer til saken. Det kommer vel frem i retten, svarte Saber på VGs spørsmål.

Politiet mener den 37 år gamle Nokas-raneren og Bandidos-profilen hadde flere titalls hemmelige møter i Oslo hvor de la en konkret plan for å drepe «Onkel Skrue» − i enkelte perioder flere ganger i uken, ifølge VGs opplysninger.

Les også: Politiet: Nokas-Betew holdt skjulte møter i Oslo-leilighet

Etter det VG får opplyst, har Nokas-raneren og Bandidos-profilen aldri hatt telefonkontakt mens politiet har drevet skjult etterforskning mot dem.

Isteden skal de to ha avtalt nye møter etter hvert møte – eller brukt en salgssjef i 30-årene fra Oslo som en meldingssentral for å avtale nye møter hvis det har oppstått endring i planene.

TAUS: Heleritiltalte Imran Saber (37) alias «Onkel Skrue» ønsker ikke å kommentere de påståtte drapsplanene mot ham. Foto: VG ,

Holdt skjulte møter på togstasjon

I begynnelsen av juli i år møttes Betew og Harnes ved Nordstrand stasjon i Oslo etter å ha vært i kontakt med den aktuelle salgssjefen. I samtalene med «meldingssentralen» omtales Harnes som en kvinne, får VG opplyst.

På dette tidspunktet i sommer hadde politiet allerede etterforsket Nokas-raneren og narkotikaligaen − som de mener at han leder − i flere måneder. Etterforskningen har hatt kallenavnet «Operasjon Sult» internt på seksjonen, og politiet mener også å ha avdekket tre av Betews sentrale medhjelpere i forbindelse med innførsel av store mengder narkotika til Norge.

En av disse medhjelperne – en narkosiktet mann (28) med bakgrunn fra Eritrea – kjørte blant annet Nokas-raneren ved flere anledninger til møtene med Lars Harnes. Den tidligere ransdømte 28-åringen deltok aldri på selve møtene, men ventet i bilen mens Betew og Harnes snakket sammen, får VG opplyst.

Møtene mellom Nokas-raneren og Bandidos-profilen ble alltid gjennomført uten andre personer til stede, og politiet mener at disse samtalene er sentrale i planleggingen av drapet på «Onkel Skrue».

HYPPIGE MØTER: Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (37) og Bandidos-profilen Larsn Harnes (47) snakket ofte sammen for å planlegge drapet på Toska-vennen Imran Saber (47) – deriblant her ved Nordstrand stasjon i Oslo. Foto: HELGE MIKALSEN ,

Fire menn siktet for ransforbund

Den tidligere ransdømte 28-åringen ble i likhet med Betew pågrepet i politiets storaksjon i midten av august. Han nekter straffskyld for alvorlig narkotikakriminalitet og stiller seg uforstående til siktelsen om ransforbund, opplyser 28-åringens forsvarer, Vidar Lind Iversen, til VG.

Politiet har imidlertid utvidet siktelsen mot 28-åringen til også å gjelde ransforbund. Det samme gjelder ytterligere to menn – en norsk-eritreer (33) og en norsk-gambier (28) – som er siktet i narkotikasaken.

I tillegg er en tidligere eliteseriespiller (35) i basketball siktet for ransforbund i samme sakskompleks.

Politiet mener de punkterte en spektakulær ransplan etter at de slo til mot narkotikaligaen i Oslo i midten av august – nærmere bestemt ran av en verditransport på fly.

– Avverget ransplaner og drapsplaner

– Vi mener å ha avverget alvorlig voldskriminalitet. I klartekst betyr det at vi sannsynligvis har punktert ransplaner og drapsplaner, i det minste enn så lenge, uttalte Einar Aas, sjef for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet til VG i august.

Den 35 år gamle familiefaren fra Oslo er ikke tidligere straffedømt. Han har siden 2004 jobbet i luftfartsbransjen. 35-åringen – som også har flere landskamper for herrelandslaget i basketball – nekter straffskyld, opplyser hans forsvarer, advokat Benedict de Vibe.

JOBBET HER: En tidligere eliteseriespiller (35) i basketball er siktet for ransforbund sammen med blant annet Nokas-Betew. 35-åringen har jobbet i luftfartsbransjen siden 2004. Foto: NTB/SCANPIX ,

– Jeg ønsker ikke å si hva han har forklart, men han har svart på alle spørsmål fra politiet og løslatt fra varetekt, sier de Vibe

Politiet har i løpet av etterforskningen funnet foto av et fly fra Swiss hos en av de siktede i saken.

Da Betew ble løslatt fra forvaring i fjor høst, var han pålagt en rekke strenge restriksjoner fra Kriminalomsorgen.

Les også: Betew pågrepet 295 dager etter at han ble prøveløslatt

Betew bodde hjemme hos foreldrene

Betew – som har bodd hjemme hos sine egne foreldre siden løslatelsen – måtte blant annet være hjemme fra midnatt til klokken 06.00 om morgenen.

I tillegg ble det satt som et krav at 36-åringen ikke skulle ha kontakt med kriminelle, personer som han burde vite var kriminelle eller noen av Nokas-ranerne og deres familier.

Havnå om Nokas-kompanjongen: – Han trenger ikke mer tid i fengsel

Etter det VG får opplyst, mener politiet at Betew har hatt en rekke møter med personer som er straffedømt for alvorlig kriminalitet – deriblant med noen fra ranslaget som slo til mot NOKAS i Stavanger i april 2004.

I tillegg mener politiet at Nokas-ranerne har hatt en rekke skjulte møter med kriminelle i en leilighet til en kvinnelig bekjent på Grünerløkka i Oslo.

Tirsdag og onsdag denne uken fremstilles de siktede på nytt for fengsling i Oslo tingrett.

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. «Onkel Skrues» bistandsadvokat:
  – Kan ikke tenke seg at han har noen fiender

 2. Overvåket møte: Brukte kodespråk  i avlyttede telefonsamtaler

 3. Bandidos-profil satt og ventet på «Onkel Skrue» i 40 minutter

 4. Anker frifinnelsen av Harnes og Betew

 5. Pluss content

  - Når våpnene skal brukes, vil det være til noe stort, noe alle vil høre om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder