I VARETEKT: Ubaydullah Hussain har sittet 12 uker i varetektsfengsel.
I VARETEKT: Ubaydullah Hussain har sittet 12 uker i varetektsfengsel. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Ubaydullah Hussain hevder han ville bryte med Profetens Ummah

INNENRIKS

Den profilerte islamisten hevder at han hadde bestemt seg for å tre ut av Profetens Ummah like før han ble pågrepet i desember.

Publisert: Oppdatert: 06.03.16 14:00

I dag begjærte han seg løslatt da han ble fremstilt for fortsatt varetektsfengsel i Oslo tingrett. Han nekter straffskyld for å ha forsøkt å rekruttere krigere til IS og kamper i Syria.

Retten mente derimot at han måtte fengsles i ytterligere fire uker.

«Under dagens fengslingsmøte forklarte at han høsten 2015 besluttet at han med virkning fra årsskiftet 2015-16 ville fratre som talsperson og medlem i Profetens Ummah på grunn av kronisk, utfordrende somatisk sykdom. Av samme grunn ville han fra samme tidspunkt også unnlate å være aktiv i noe religiøst eller politisk miljø eller opptre som offentlig person på annen måte, men heller fokusere på jobb og familie», skriver retten i sin kjennelse.

Denne beslutningen skal ha blitt kommunisert til og akseptert av berørte personer.

SNAKKET MED KAMERAT: Ventet på å bli tatt av politiet

– Tenker på familien

«Samtidig begrunner siktede sin beslutning i hensynet til egen helse og familie; verken i en politisk eller religiøs endret orientering eller anskuelse, i anger, eller som en følge av de konsekvenser som har inntruffet for de som har reist», skriver dommer Per Kaare Nerdrum i kjennelsen.

Etter tingrettens syn har det da ikke stor betydning for gjentakelsesfarens størrelse, at siktede med den offentlige profil han allerede har opparbeidet over flere år, ikke lenger vil opptre i det offentlige rom eller i religiøse/politiske miljøer så lenge som han han samtidig opprettholder alle sine meninger, holdninger og avveininger uendret.

– Vi registrerer hva han sier, men det har ingen betydning for siktelsen og hva han har gjort tidligere, sier politiadvokat i PST, Anne Karoline Bakken Staff til VG.

PST: Drev skytetrening i skogen med terrorsiktet Oslo-mann (18)

Mistenkt for å rekruttert minst syv

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mistenker islamisten Ubaydullah Hussain for å ha rekruttert minst sju navngitte personer til ekstremistgruppa IS, skriver NRK i dag.

Statskanalen melder torsdag morgen at Hussain knyttes til sju konkrete personer, som PST mistenker skal ha sluttet seg til IS som følge av hans involvering. PST mener Hussain bevisst har gått etter «sårbare og utsatte mennesker», som rusmisbrukere og kriminelle.

– Vi jobber for fullt i flere saker parallelt, og vi er selvfølgelig svært opptatt av å etterforske rekruttering. Vi ønsker å ramme det miljøet som rekrutterer folk til alvorlige straffbare handlinger, sier Beate Gangås, direktør for etterforsknings- og påtaleavdelingen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

Her kan du lese mer om