GIR SEG: Øystein Djupedal (SV) tar ikke gjenvalg på Stortinget. Foto: SCANPIX

Forlagsbransjen skolerett for kunnskapsministeren

Forlagsbransjen må onsdag ettermiddag stå skolerett for kunnskapsministeren. I et krisemøte må de forklare hvorfor de ikke klarer å levere skolebøker i tide.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) innkalte til krisemøte fordi svært mange elever i den videregående skolen fremdeles ikke har fått lærebøkene sine, to måneder etter skolestart.

- Dette er helt uholdbart. Jeg er veldig skuffet over forlagene, sier Djupedal til NRK.

Nå varsler han dagbøter for fremtidige forsinkelser.

- Skjerp dere

Forlagene sier forsinkelsene skyldes et sammenfall av uheldige omstendigheter.

Djupedal tror imidlertid at forlagene ikke skjerper seg nok, fordi de ikke taper penger på å levere bøkene for sent. Derfor er en trussel om dagbøter på sin plass, mener kunnskapsministeren.

Medierådgiver Håkon Fenstad i Kunnskapsdepartementet sier til NTB at statsråden ikke kan ilegge forlagene dagbøter, det er det bare skoleeierne som kan legge inn i fremtidige leveringskontrakter. Men statsråden kan oppfordre skoleeier - i tilfeller der det dreier seg om videregående skoler vil det si fylkene - om dagsbøter for forlagene, ifølge Fenstad.

Gratis bøker

Det var i fjor regjeringen foreslo 373 millioner kroner øremerket gratis læremidler for elever også i den videregående skole. Ordningen skulle gjelde for trinn to fra høsten 2007, men utvidet til trinn tre neste år og første trinn i videregående fra høsten 2009.

På tre år ønsket Djupedal at alle elevene i videregående skulle være sikret gratis læremidler, slik det er i grunnskolens barne- og ungdomstrinn.

Men allerede i år har det vist seg at forlagene og deres distribusjonssentraler ikke har taklet utfordringen, noe som fører til alvorlige problemer for mange elever.

Ifølge Håkon Fenstad har departementet ingen oversikt over hvor omfattende distribusjonsproblemet er og hvor mange skoler som er berørt. Det vet bare det enkelte fylkets skolemyndigheter. Men nå vil kunnskapsministeren vite beskjed.

Årsak og status

- Poenget med møtet er å få en redegjørelse fra forlagene og distribusjonsselskapene om status og årsak. Dessuten vil vi vite hva som kan gjøres på kort sikt for å bedre situasjonen, i inneværende år, men også hva som kan gjøres for å bedre situasjonen i årene framover, sier Fenstad.

Forlaget Gyldendal forklarer på sin hjemmeside tingenes sørgelige tilstand med innkjøringsproblemer etter at forlagets distribusjonssentral, Forlagssentralen, i løpet av sommeren flyttet inn i nye lokaler og tok i bruk nytt driftsanlegg.

- Forlagssentralen jobber på spreng for å levere bøker så fort som mulig, og vi håper at bøkene er hos elever og skoler i løpet av kort tid, opplyser forlaget på sin hjemmeside. Som ikke har vært oppdatert siden september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder