Høyre krever redegjørelse om CO2-utslipp

Høyre krever en redegjørelse fra regjeringen om hvorfor CO2-utslippene på StatoilHydros anlegg på Melkøya har blitt betydelig høyere enn beregnet.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Jeg forventer at olje- og energiministeren og miljøvernministeren gir Stortinget en redegjørelse om hva som kommer til å bli utfallet og hva som kommer til å bli løsning på de problemene man nå har på snøhvitanlegget, sier Ivar Kristiansen, energipolitisk talsmann i Høyre, til NRK.

Større enn planlagt

Tirsdag ble det kjent at StatoilHydros anlegg på Melkøya har sluppet ut langt større CO2-mengder enn planlagt. Bare fra 23. august til 23. oktober var utslippene fra såkalt fakling, det vil si brenning av overflødig gass fra produksjonen, på hele 1,099 millioner tonn, bare litt mindre enn selskapet på forhånd hadde beregnet for hele oppstartfasen på opptil ti måneder, skriver Aftenposten.

- Dette er svært uheldig for Norge som miljønasjon, fastslår Kristiansen.

- Hvis vi skal fortelle at vi skal bli best og er best i verden, så må vi lære å krype selv, og det betyr at vi må rydde opp i egen bakgård før vi skal slå på stortromma i utlandet, skriver Kristiansen til NRK.

For optimistiske

StatoilHydro innrømmer at de har vært for optimistiske i beregningene av CO2-utslipp fra anlegget på Melkøya.

- Dette er ingen ønskesituasjon. Vi har gjennom flere tiltak forsøkt å redusere faklingen. Vi er de første til å erkjenne at det har blitt større utslipp i oppstartsfasen enn vi hadde håpet på forhånd, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i StatoilHydro til Aftenposten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder