DREPT I 1978: I dette huset ble Inger Johanne Apenes funnet drept. Drapssaken har aldri blitt oppklart - før en person nylig tilstod drapet. Foto: Terje Jansson

Drapssak fra 1978 er oppklart

(VG Nett) Drapet på Inger Johanne Apenes (61) i Fredrikstad i 1978 skal være oppklart. Politiet opplyser at de har fått en tilståelse i den nær 30 år gamle saken.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Politiet

Det var Georg Apenes, nåværende direktør i Datatilsynet, som fant sin mor ille tilredt på gulvet i Heibergs gate 43 i Gamlebyen i Fredrikstad, 6. mai 1978.

VGTV:-Et fryktelig press i 29 år

VGTV:Slik forløp etterforskningen

VGTV:En meget sympatisk mann

Inger Johanne Apenes var drept med flere knivstikk. Drapsvåpenet ble aldri funnet.

- Troverdig

Ifølge en pressemelding fra Østfold politidistrikt betegnes tilståelsen som troverdig.

«Politiet har nå fått en tilståelse i saken det festes lit til, og anser dermed saken for oppklart.»

Siste gang Apenes-drapet var til full etterforskning, var i 1983. Da ble en mann fra Fredikstad siktet for drapet, men siktelsen mot ham ble senere frafalt.

Inger Johanne Apenes Foto: Privat

Saken har senere også vært gjennopptatt av politiet uten at det har lykkes påtalemyndighetene å ta ut tiltale i saken.

Familien lettet

Inger Christine Apenes, datter av den avdøde Inger Johanne Apenes, sier i en kort kommentar til Fredrikstad Blad at hun opplever det som en enorm lettelse at saken nå er oppklart.

Inger Christine Apenes ba sommeren 2002, mens etterforskningen pågikk, drapsmannen om å melde seg.

- Vi må ha et svar for å komme videre. Før vi vet hva som skjedde, er det umulig. Noen må vite noe. Uansett hva det er, håper jeg vedkommende nå melder seg for politiet. For en gjerningsmann må det være en lettelse å kunne tilstå, sa Inger Christine Apenes til VG.

Tidligere stortingsrepresentant for Høyre og nåværende direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, uttalte i et intervju med Morgenbladet i 2005 at han ikke har en grunnleggende tro på straff.

- Det som skjedde med min mor, har aldri betydd noe for mitt syn på kriminalitet. Hvis det er noe jeg er bekymret for i norsk kriminalitetsdebatt, så er det at rehabiliteringsperspektivet er blitt helt borte, sa Apenes.

I 2002 fikk Fredrikstad politistasjon bistand fra Kripos i et halvt år i håp om at saken kunne løses med nye etterforskningsmetoder. Alt materialet ble gjennomgått på nytt, og det ble blant annet undersøkt om det fantes biologisk materiale i saken som kunne danne grunnlag for en DNA-profil.

Foreldet

Ett år før drapssaken ble foreldet konkluderte politiet med at det ikke var grunnlag for å gjenoppta etterforskningen. Etterforskningsleder Geir Kristiansen understreket samtidig at de fortsatt ønsket tips og opplysninger i saken.

Foreldelsesfristen for drap i Norge er 25 år, og drapssaken fra 1978 ble strafferettslig foreldet 7. mai 2003.

Det er uklart hvordan politiet nå forholder seg til tilståelsen. Politiet i Fredrikstad har annonsert at de vil holde en pressekonferanse kl 13.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder