GLAD: Forsker ved senter for Klimaforskning Terje Berntsen (t.v) føler at han fikk en liten del av fredsprisen i dag. Her under presenteringen av FNs klimapanels rapport i februar. Foto: Knut Erik Knudsen

Norske klimaforskere vant fredsprisen

- Visste ikke om nomineringen før i går kveld

(VG Nett) Flere norske klimaforskere kunne sprette champagnen da FNs klimapanel vant fredsprisen sammen med Al Gore i dag.

Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Al GoreNobels fredspris hjemmesideIPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change

Sentrale klimaforskere i Norge har bidratt til en stor del av arbeidet i FNs klimapanel.

- Jeg visste ikke engang at vi var nominert før i går kveld, sier forsker ved senter for Klimaforskning, Terje Berntsen til VG Nett.

Lurer du på noe om fredsprisen?Spør Terje Berntsen Tett på nett klokken 17.00.

Han håper prisen kan bidra til å utvide klimaperspektivet, også i Norge.

- Nasjonale skader har vært et ensidig fokus altfor lenge. Det er først og fremst de fattige i verden som blir hardest rammet av klimaendringene, sier han.

- Feil i Gore-film

I likhet med andre sentrale norske forskere var Berntsen medforfatter av kapittelet om klima i FN-panelets første delrapport i 2007. Rapporten regnes som en av de viktigste dokumentene fra IPCC så langt. Han bidro også til rapportens to sammendrag.

I februar presenterte han rapporten sammen med blant annet miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Store klimaendringer sammen med sterk befolkningsvekst gjør at det er fare for betydelige konflikter flere steder i verden. Derfor er det å begrense klimaendringene absolutt et viktig fredsbevarende arbeid, sier han.

Forskeren regner Al Gore som en verdig vinner av filmen, til tross for at han selv la merke til en del feil i eks-visepresidentens klimafilm, «An Inconvenient Truth».

- Filmen hadde noen små feil, som jeg syns det er rart han ikke har luket bort, men bortsett fra det er den bra, sier han, og peker på at de to prisvinnerne er gjensidig avhengig av hverandre.

- Uten IPCC hadde ikke Al Gore hatt noen budskap, og uten Al Gore hadde FNs klimapanel kanskje ikke nådd fram med sitt budskap, sier Berntsen.

VGTV Live:Se hele annonseringen

Favoritter

Fredag klokken 11.00 annonserte Den norske Nobelkomiteen navnet på årets fredsprisvinnere.

Les hele begrunnelsen

Foran et titalls pressefolk fra hele verden kunne Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs, fortelle at årets pris deles likt mellom USAs tidligere visepresident Al Gore og FNs klimapanel.

Begge kandidatene var rangert som favoritter før annonseringen i formiddag.

- Vidt klimabegrep

- VERDIG: Al Gore utropes som en verdig vinner av flere eksperter. Foto: AFP

- Gjennom lang tid har Al Gore vært en av de ledende miljøpolitikerne i verden. Han er trolig den enkeltpersonen som har virket mest til å skape økt global forståelse for tiltak som er nødvendige, sa Mjøs.

Nobeldirektør Geir Lundestad frykter ikke at prisen skal vannes ut ved at den nok en gang går til klimasaken.

- Vi har hatt et vidt klimabegrep helt fra begynnelsen av, sier Lundestad til VG Nett.

VGTV:Se hele intervjuet med Nobelsjefen

- Fantastisk

Reaksjonene etter dagens annonsering har ikke latt vente på seg. Et samlet norsk klimamiljø jubler, og sier Al Gore har fortjent prisen på alle måter.

- Jeg hørte Al Gore første gang i 1992, og han gjorde et absolutt inntrykk. Han har bidratt til å få verdens oppmerksomhet på vår tids viktigste utfordring, sier Bellona-leder Frederic Hauge til VG Nett.

Diskuter med andre lesere:- Nå mistet nobelkomiteen all troverdighet

Les også:Ber Gore stille som presidentkandidat

Flere vinnere

Også klimaforskerne ved andre norske institusjoner har bidratt med arbeid i FNs klimapanel.

Ved Meteorologisk institutt har fire forskere bidratt til den siste av FNs IPCC-rapporter, melder instituttet på sine hjemmesider.

Også Bjerknessenteret i Bergen har jobbet for panelet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder