Her blir Kjersti (19) nynazist

SOLBERGELVA (VG) Her står Kjersti (19), klar til å bli «konfirmert» av nazi-gruppen Vigrid.

  • Marius Tetlie
  • Eirik Veum
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

VG fulgte seremoniene i Solbergelva i Buskerud sist uke. For første gang står en ung «Vigrid-konfirmant» frem.

På parkeringsplassen gjør Kjersti seg klar. 19-åringen er tidligere blitt «døpt» av nazi-lederen Tore W. Tvedt. Nå skal hun «konfirmeres», en handling som knytter henne enda tettere til Vigrid.

Hun har tatt med seg tre venninner i 16-årsalderen. De er nysgjerrige, og Tvedt har lovet at de skal få være «seremonipiker». De har pyntet seg i lange, sorte kjoler og får hvite og røde bånd over brystet, med påskriften Vigrid. Tvedt og de andre guttene hjelper velvillig til med påkledningen.

- Vi er en organisasjon hvor kun noen få har den totale oversikten. Hvor mange vi er eller hvem som er med, er ikke interessant for de fleste, sier Tvedt.

- Hvordan reagerer du hvis noen av dine medlemmer skader norske jøder eller noen med innvandrerbakgrunn?

- Jeg beklager ikke hvis noe skjer med folk jeg ikke ønsker her i landet, sier Tvedt - som hevder han ikke kan ha kontroll over hva medlemmene gjør på eget initiativ.

Han påstår at Vigrid har små celler over hele landet som ikke vet om hverandre. Da vil ikke organisasjonen sprekke når bare små deler blir «tatt ut» av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som Tvedt selv uttrykker det.

- Politiet gjør alt de kan for å ødelegge for oss. De terroriserer oss, sier Tvedt - som hevder han regner med å gjennomføre 80 seremonier i løpet av 2003.

Får øks i gave

Stemningen er hektisk. Gruppen har gått innover i skogen og befinner seg på en høyde med fin utsikt omgitt av vakker natur. Tvedt står blant ungdommene og gir ordre om hvor de ulike gjenstandene skal være og hvem som skal gjøre hva. Ungdommene adlyder uten å stille spørsmål. Området sjekkes for uvedkommende, og en ung gutt som sitter og nyter utsikten og det gode været blir bedt om å forlate stedet. Vigrid-sjefen vil gjennomføre sine seremonier i fred.

Flere av guttene har hvite skjorter med røde tørklær i skjortelommen. Et flagg i norske farger med et runemerke rulles ut. Det deles ut sverd, jentene får blomster og fakler settes i en sirkel blant trærne. En øks legges på en sort pute. Den er en gave som Kjersti skal få etter at hun er blitt «konfirmert».

Både «konfirmanten» og seremonipikene blir utstyrt med et sort slør foran ansiktet. To gutter står med hvert sitt sverd og Tvedt holder en hammer mens han leser fra en bok.

- I Odins navn velsigner jeg dette stedet og lyser alle som er her hellige. Måtte Thor beskytte oss og vår hellige handling, sier Tvedt på en måte som gjør at alle skal forstå at dette er høytidelig. Så blir den 19-årige jenta kalt frem og trer inn i sirkelen.

Tvedt leser norrøne vers mens han gjør bevegelser med hammeren. Noen tekst har han også forfattet selv.

- Vårt folk er truet av utslettelse, og våre kvinner hånes for sine rasetrekk, sier Tvedt alvorlig.

- Som symbol på din rett og plikt som voksen til å forsvare deg og ditt folk forærer vi deg denne kniven som vi fester på deg, fortsetter Vigrid-lederen.

Seremonien er over etter kort tid. Kjersti tenner en sigarett mens hun takker Tvedt for blomstene.

- Det føles deilig. Nå er jeg ferdig, sier hun mens alle som vil får en klem.

- Hvorfor gjør du dette?

19-åringen vet ikke hva hun skal svare, og kikker bort på Tvedt.

- Du får bare be om hjelp hvis du trenger det, sier Tvedt - mens han smiler til den unge kvinnen.

- Si at det er her du finner samhold og sånne ting, sier han. Kjersti gjør som hun får beskjed om. Tvedt overtar raskt.

- Disse seremoniene er høydepunktet i livet mitt. Det er dette jeg lever for, sier Tvedt.

Tidligere var 60-åringen systemutvikler i et større dataselskap. Han hadde hus, hytte, kone og fire barn. Nå har han ikke lenger kontakt med barna, og vier sitt liv fullt og helt til den nasjonalistiske virksomheten.

- Det er det verdt. Kampen for folket går foran alt, sier Tvedt, som selv kaller seg «gode» som betyr norrøn prest.

Tror på hvitt samfunn

Etter hvert blir VG stående alene med Kjersti og de yngste Vigrid-medlemmene.

- Hvorfor ønsker du å være med i Vigrid?

- Jeg vil være med i et samhold som står for det samme som meg. Det føles riktig. Jeg har tro på et hvitt samfunn, sier 19-åringen til VG.

- Men hva er problemet med et samfunn bestående av flere folkegrupper?

- Jøder og utlendinger, få dem til sitt eget land hvor de kan få banke sine egne koner i fred, sier Kjersti og de tre jentene.

- Hvordan vil du oppdra barna dine når du en gang blir mor?

- Når jeg får barn, skal de oppdras riktig, døpes og konfirmeres i Vigrid. Hvis noen av mine barn kommer hjem med en utlending som kjæreste, skal de kjeppjages ut av huset. Men blir de oppdratt riktig, vil ikke det skje, sier 19-åringen.

- Hvorfor velger du å stå frem?

- Det er viktig at noen tør å vise hva de står for, sier Kjersti til VG. Opprinnelig hadde hun sagt ja til også å stå frem med sitt etternavn, men etter å ha snakket med familien, valgte hun kun å bruke fornavnet.

En annen Vigrid'er til stede kommer helt fra Tromsø. 18 år gamle Erik sier han lot seg døpe tidligere i sommer fordi han tror på Odin og den norrøne tro, uten å utdype nærmere hva det står for.

- Du slutter deg til en gruppe som har en leder som er straffedømt flere ganger, blant annet for vold og spredning av ulovlig rasisme. Synes du det er greit?

- Ja, he he.... Jeg gir blanke i Norges lover, fordi de er så patetiske, svarer 18-åringen, som nekter å oppgi sitt fulle navn. Kjersti (19)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder