MÅ KLARE SEG SELV: Tiåringene Maiken Forodden Tønsberg (t.v.) og Julie Madsen spiller dataspill, ser på TV eller gjør lekser når de er alene hjemme. Foto: Tore Berntsen
MÅ KLARE SEG SELV: Tiåringene Maiken Forodden Tønsberg (t.v.) og Julie Madsen spiller dataspill, ser på TV eller gjør lekser når de er alene hjemme. Foto: Tore Berntsen

10-åringer må være hjemme alene

  • ANBJØRG BAKKEN
Publisert: Oppdatert: 05.01.06 12:44

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Etter 4. klasse faller SFO-tilbudet bort. Over 60 000 tiåringer står dermed uten tilbud etter skoletid.

Mange må være alene hjemme. For noen går dette greit, mens andre synes det er utrygt å være overlatt helt til seg selv.

- Veldig mange tiåringer kan klare seg alene, men det er ikke fordelaktig for dem. Barna har behov for å fortelle om dagen sin til noen, og veldig mange barn trenger mer voksenkontakt for å føle seg trygge, sier barnepsykolog og forfatter Berit Waal.

Tomrom etter SFO

På et rosa jenterom på Ammerud i Oslo sitter venninnene Julie Madsen (10) og Maiken Forodden Tønsberg (10) og spiller yndlingsdataspillet «Sims».

- Når jeg er helt alene, er det kjedelig, sier Julie, og venninnen nikker enig.

- Noen ganger gleder jeg meg til mamma og pappa kommer hjem, da kommer lillebroren min hjem også, sier Maiken.

De to femteklassingene er vant til å greie seg selv etter skoletid, selv om foreldrene kunne ønske de var mindre alene hjemme.

- Jeg synes 10-åringer er for små til å være alene hjemme. Det blir et tomrom etter SFO, sier Julies far, Rune Madsen.

Psykolog Berit Waal jobber til daglig ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Nydalen i Oslo. Hun ser at barn kan bli utrygge av å være mye alene, selv om de ønsker å vise at de takler det bra.

- Det er ikke noen heldig situasjon at barn er alene hver dag etter skoletid. Barn som sitter alene og søker til datamaskinen, kan lett få en understimulert tilværelse, advarer Waal.

- Foreldrenes ansvar

Over 60000 10-åringer er dette skoleåret elever på femte trinn i barneskolen. Like mange 11-åringer er elever på sjette trinn.

I snitt har disse elevene 4,5 undervisningstimer pr. dag. Det vil si at de er ferdig på skolen mellom klokken ett og to - flere timer før foreldrene kommer hjem fra jobb.

Barnepsykolog Tore Langfeldt tror det sitter mange ensomme 10-åringer rundt omkring.

- Det er tungt for barn å sitte alene og ikke ha noen å være sammen med. Barn som allerede har problemer, kan begynne å gruble på hvorfor de er ensomme og har det vanskelig. Da blir det verre, sier Langfeldt.

Han mener foreldre har et stort ansvar for hvordan barna har det mens de selv er på jobb.

- Det er foreldrenes ansvar å sørge for at barna har noen å være sammen med etter skoletid. De bør alliere seg med andre foreldre som kanskje er hjemme, sier Langfeldt.

Psykolog Berit Waal mener likevel at foreldrene ikke skal ha dårlig samvittighet.

- Det hjelper ingenting. Men som forelder er det mye man kan gjøre for å finne løsninger lokalt. Det er noe med å ta barnas behov på alvor, sier hun.

Denne artikkelen handler om