Lover gratis læremidler

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) lover gratis læremidler til elevene i videregående skole i løpet av stortingsperioden, men gratis PC lover han ikke.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

GRATIS LÆREMIDLER: Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) lover gratis læremidler til elevene i videregående skole i løpet av stortingsperioden, men gratis PC lover han ikke. Foto: SCANPIX

- Regjeringen definerer ikke PC som læremiddel, sier Djupedal til NTB.

Han ønsker ikke å si om gratis læremidler vil bli innført i ett smekk eller innført gradvis i løpet av de tre årene som gjenstår av stortingsperioden.

Djupedal ønsker heller ikke å kommentere tallene i Elevorganisasjonens regnestykke som viser at det nå koster nesten like mye å være elev i offentlig videregående skole som å være elev ved en av de videregående friskolene.

Friskolene tar mellom 7.000 og 10.000 kroner i skolepenger, men dette beløpet inkluderer mye av det elever i den offentlige videregående skolen må betale.

Leder i Elevorganisasjonen, Jan Christian Vestre, sier til NRK at utviklingen går feil vei.

Elevorganisasjonen har regnet ut at det koster 10.000 kroner å være elev i videregående skole. Hos de private videregående friskolene er bøker eller PC- ordninger gjerne inkludert i skolepengene som elevene betaler.

Besparende

Enkelte fylkeskommuner har innført PC-ordninger for elevene i videregående. Ifølge Djupedal er forutsetningen for disse ordningene at de kan bidra til å gjøre læremidler rimeligere, for eksempel redusere behovet for innkjøp av læremidler som ordbøker eller andre bøker som kan digitaliseres.

Djupedal minner om at det i revidert budsjett ble satt av 50 millioner kroner til utvikling av digitale læremidler.

- Jeg er ikke i tvil om at en større del av læremidlene vil være digitale om noen år. Jeg ønsker å fremme en slik utvikling, og vil legge til rette for at flere fag kan gjøre bruk av digitale læremidler, sier Djupedal til NTB.

For kostbart

Kunnskapsministeren vedgår at lærmidlene i den videregående skolen i dag er for kostbare. Derfor vil regjeringen innføre gratis lærmidler i løpet av perioden, sier han.

Djupedal ber Elevorganisasjonen og andre som er utålmodige huske at « vi har bak oss fire år med en borgerlig regjering som har prioritert privatskolene og ikke den offentlig skolen».

- Den borgerlige regjeringen innførte heller ikke gratis læremidler og hadde det heller ikke som ambisjon. Tvert imot, de fjernet det som var starten på innføring av gratis læremidler. Det var noe av det første de gjorde, sier Djupedal.

Han sier at i sitt første regjeringsår har den rød-grønne regjeringen vært opptatt av å gi fylkeskommunen som skoleeier fast grunn under føttene etter fire år med kutt i offentlige bevilgninger.

- Vi får nå tilbakemelding om at fylkeskommunene står bedre rustet til å ivareta sin hovedoppgave, som er videregående skole, sier Øystein Djupedal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder