KRITISK: Geir Pollestad (Sp) leder næringskomiteen på Stortinget og krevde at regjeringen stanset pressekonferansen med næringsminister Monica Mæland (H) og statsminister Erna Solberg (H) i dag. Foto: NTB scanpix

Stortingets presidentskap retter en advarende pekefinger mot regjeringen

Sp krevde at regjeringen stanset en pressekonferanse i Telemark i dag og ba om hjelp fra Stortingets presidentskap.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over tre år gammel

VG skrev i går at Senterpartiet reagerte sterkt på at regjeringen legger frem deler av industrimeldingen på en pressekonferanse på Herøya klokken ti torsdag, mens Stortinget først får hele industrimeldingen på fredag.

– Senterpartiet krever at regjeringen stopper pressekonferansen, sa Geir Pollestad (Sp), som leder næringskomiteen på Stortinget.

Han ba om hjelp fra stortingspresident Olemic Thommessen til å stoppe pressekonferansen og ba ham sørge for at «Stortinget er de første til å få kjennskap til stortingsmeldingen om industripolitikken».

Men pressekonferansen gikk som planlagt.

Stortingets presidentskap har sett på saken i dag, og ville ikke stoppe pressekonferansen eller formelt refse Erna Solbergs regjering. Men de sier:

– Det er en advarende pekefinger til regjeringen. Stortingsrepresentantene skal strengt tatt være de som får formelle saker fra regjeringen først, sier Marit Nybakk (Ap) til VG. Hun er 1. visepresident i presidentskapet.

Bakgrunn: Sp krever at regjeringen stopper pressekonferanse

- Litt skuffet

Formelt sett så er likevel svaret på Senterpartiets brev «vi tar det til orientering».

– Vi tok det formelt til orientering fordi Stortinget strengt tatt ikke skal blande seg opp i hvordan en annen statsmakt, regjeringen, reklamerer for de sakene de jobber med, sier Nybakk, og understreker at dette gjelder alle regjeringer.

Saken fortsetter under bildet...

VIL IKKE GRIPE INN: Stortingets presidentskap ville ikke blande seg inn og stoppe pressekonferansen, men 1. visepresident Marit Nybakk (Ap) sier de retter en advarende pekefinger mot regjeringen. Hun uttaler seg om saken fordi stortingspresident Olemic Thommessen i dag er på reise i Finland. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Arbeiderpartiets skatteøkning: 210.000 pensjonister kan bli rammet

Monica Mæland (H) og statsminister Erna Solberg (H) presenterte fra klokken 10 deler av industrimeldingen i en pressekonferanse. Senterpartiet hadde helt sett at pressekonferansen ikke ble noe av, og sier de vil følge med fremover.

- Dette er en klar beskjed fra Stortinget som jeg forventer at statsministeren merker seg. Om vi ser tilsvarende eksempler fremover vil vi ta tak i det på ny. Litt skuffet over at preidentskapet ikke er tydeligere, sier Pollestad til VG.

Regjeringen: - Vi tar dette med oss

Regjeringen opplyser at hele stortingsmeldingen vil bli offentliggjort etter statsråd på fredag, som vanlig.

- Vi tar dette med oss og er opptatt av et ryddig forhold. Det har gjennom skiftende regjeringer skjedd at nyheter fra stortingsmeldinger har blitt kjent i forkant. Det er en praksis vi har fortsatt, som Ap og Sp gjorde når de satt i regjering, skriver statssekretær Sigbjørn Aanes ved Statsministerens kontor i en sms til VG. Han viser til at Pollestad også selv har kommet med lekkasjer Sp satt i regjering.

Senterpartiet mener at dagens pressekonferanse var lite demokratisk.

– At det kommer en og annen lekkasje fra en stortingsmelding, er ikke noe nytt, og slik vil det alltid være. Men når det er så formalisert at det innkalles til pressekonferanse med statsministeren og næringsministeren, er det en useriøs måte å drive et land på. Det er lite demokratisk, sa Pollestad til VG i går.

Fikk du med deg? Frp-Siv har økt avgiftene med nær 4 milliarder

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Senterpartiet (Sp)
 3. Monica Mæland
 4. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Sp krever at regjeringen stopper pressekonferanse

 2. Eks-president refser Erna for manglende respekt for kongen og Stortinget

 3. Du og jeg og roboten

 4. Byggeskandalen: Solberg tar stortingspresidenten i forsvar

 5. Ny byggesmell reiser tvil om Thommessens fremtid

Fra andre aviser

 1. Solberg vil gjøre industrien grønn og smart

  Aftenposten
 2. Thommessen: Mange ting vi kunne gjort annerledes

  Bergens Tidende
 3. Thommessen etter krisemøtet: -Ble ikke godt nok informert av Ida Børresen

  Aftenposten
 4. Bompengeraseri mot Solberg og stortingspresidenten

  Bergens Tidende
 5. Jakten på ny Stortingsdirektør er i gang

  Aftenposten
 6. Solberg: – Kunne ikke la være å handle av hensyn til ro i regje­ringen

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no