TAPTE: Frisør Merete Hodne tapte i lagmannsretten i hijabsaken. Dette bildet er fra Gulating lagmannsrett i januar, der hun krevde at revygruppen Løgnaslaget skulle fjerne bruken av ordet «nazi-frisør» i en sketsj. Hun tapte også her. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Høyesterett har avvist anken i hijabsaken: – Jeg har fått utrettet mye

Frisør Merete Hodne vant ikke fram med sin anke til Høyesterett i hijabsaken. Dommen på 7.000 kroner i bot blir dermed stående, men Hodne mener det er en halv seier.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tidligere i år ble Bryne-frisøren dømt i lagmannsretten til å betale en bot på 7.000 kroner for brudd på diskrimineringslovgivningen etter at hun nektet hijabkledde Malika Bayan adgang til frisørsalongen sin.

Hun anket saken til Høyesterett.

Fredag ble saken behandlet av Høyesteretts ankeutvalg, som avviste anken med begrunnelse i at det ikke er feil ved bevisbedømmelsen i skyldspørsmålet.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

Hodne har tidligere vært aktiv i Pegida og Stopp islamiseringen av Norge.

Til VG sier Hodne at hun føler hun har vunnet en halv seier.

– Jeg føler jeg vant en halv seier i lagmannsretten siden boten ble satt ned til 7000 og at jeg slapp saksomkostninger.

Usikker på om hun går videre

I Jæren tingrett ble Hodne i september i fjor dømt til å betale 10.000 kroner samt saksomkostninger på 5.000 kroner.

– Jeg føler også jeg har fått utrettet veldig mye positivt. Jeg har fått fokus på viktigheten av å snakke om Muhammedanisme og fått fokus på hva hijab står for. Hijab er det samme som IS flagg, sier Hodne til VG.

Om hun går videre med saken er frisøren usikker på.

– Jeg vet ikke om jeg går videre eller lar dette ligge nå. Dette har vært en stor belastning for meg og min familie.

Krf-Dagrun om Hodne: – Hennes holdninger viser at vi har en stor jobb å gjøre

Malika Bayans advokat, Sulman Hussain, er glad for Høyesteretts avgjørelse.

– Hun er svært lettet over at hun kan legge saken bak seg. Det er en sak hun gjerne skulle vært foruten. Hun er glad for å bli trodd på at dette ikke var noen provokasjon, sier advokaten til NTB.

Forsvareren: – Gått på en skikkelig smell

Hodnes forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide, sier klienten er skuffet over Høyesteretts avgjørelse.

– Nå håper jeg at pressen kan gi min klient fred. Etter den siste runden i retten har Hodne gått på en skikkelig smell. Både hun og familien trenger ro nå. Det håper jeg at folk kan respektere, sier advokaten.

Les også: Hodne og Bayan møttes til debatt

– Slik sett er også jeg skuffet. Vi har hele tiden bedt om en rettsavklaring. Det har vi ikke fått. Dette er mer en politisk enn en juridisk avgjørelse, og da særlig med tanke på statsministerens nyttårstale, og det går nå på bekostning av Hodne, sier Eide til VG.

I forrige uke tapte Hodne mot revygruppa Løgnaslaget i Stavanger tingrett. Hun gikk til retten for å få fjernet betegnelsen «nazifrisør» fra revyen «Løgnasevangeliet».

Løgnaslaget har hittil spilt revyen nesten 60 ganger, og 25.000 har sett forestillingen. Selv om frisøren ikke fikk rettens medhold, må Løgnaslaget likevel betale sakskostnader.

Les også: Bayan ble uthengt med falske nakenbilder på «Mannegruppa Ottar»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder