Foto: Odin Jaeger VG

Venstre-Trine får kjeft fra Bellona-Frederic

ÅLESUND (VG) Bellona-sjef Frederic Hauge beskylder Trine Skei Grande for å undergrave Venstre-landsmøtets vedtak om å stoppe en ny runde med tildeling av leteblokker  Barentshavet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Hauge hevder at Venstre har makt til å stoppe hele den 24.konsesjonsrunden (se faktaboks), dersom partiet manner seg opp overfor samarbeidspartnerne i regjeringspartiene Høyre og Frp.

– Venstre bør kunne klare å stoppe denne tildelingsrunden med godt gammeldags politisk press og gode argumenter. Men det skjer ikke dersom partilederen har tenkt å opptre illojalt mot landsmøtets vilje, selv om hun tapte den voteringen, sier Frederic Hauge til VG.

Lørdag kveld sa Venstre-leder Trine Skei Grande til VG at hun var i tvil om landsmøtets vedtak om å forsøke å stoppe 24.konsesjonsrunde i det hele tatt var mulig å gjennomføre. Årsaken er at tildelingene ikke kommer til Stortinget, men avgjøres av Solberg-regjeringen.

Les mer her: Tror ikke Venstre kan oppfylle landsmøtets krav

Vet ikke hvordan

MENER HUN UNDERGRAVER: Frederic Hauge i Bellona likte ikke at Trine Skei Grande ikke kunne love at olje-vedtaket på hennes eget landsmøte kan oppfylles. Foto: Frode Hansen VG

– Jeg vet ikke helt hvordan vi skal operasjonalisere dette, sa Venstre-lederen til VG.

Men søndag formiddag hadde partiledelsen avklart at de nå vil stemme med SV og MDG i Stortinget tirsdag, for et forslag de tidligere har avvist, om å avslutte tildeling av blokker i norsk sektor i Arktis.

Men det stopper ikke tildelingene i 24.konsesjonsrunde. Det danner bare et noe større mindretall når forslaget blir nedstemt i Stortinget.

– Trine Skei Grande må sette seg ned og se på mulighetene, før hun bare avlyser hele vedtaket, sier Frederic Hauge.

Les også: Venstres oljevedtak setter velferden i fare

Skremt over sikkerheten

Han mener at Venstres beste argument er det Bellona mener er dramatisk svekket sikkerhet på oljeplattformene som følge av lav oljepris og kostnadskutt:

– Jeg er skremt over det som har skjedd med sikkerheten. Det har vært en serie svært alvorlige hendelser i år, og det har vært nære på miljøkatastrofer flere ganger. Men hvis ikke Venstre engasjerer seg, starter boreprogrammet rundt Bjørnøya med det jeg vil kalle for «First Price»-rigger, sier Hauge.

Nå ber han ber Venstre utnytte mulighetene i samarbeidsavtalen med regjeringspartiene og KrF til å overtale regjeringen til å stoppe den 24.konsesjonsrunden.

Les også: Venstre byr på barnehage og SFO for lavintektsfamiliene

Vil be om møte

Trine Skei Grande sier til VG at hun vil lytte nøye til Bellonas råd:

– Jeg tar gjerne et møte med Frederic Hauge om dette. Jeg har alltid ment at han har gode argumenter. Det har han åpenbart i denne saken også, sier Venstre-lederen.

Hun mener at landsmøtevedtaket gir partiledelsen mulighet til å jobbe langs flere linjer i denne saken:

– Vi skal måle all ny oljeaktivitet opp mot Paris-avtalen, som regeringen også har forpliktet seg til. Så er spørsmålet om det er lønnsomt å gå så langt nord i Barentshavet. Staten har allerede tapt mange milliarder kroner på leting som aldri førte til produksjon, Så må vi vurdere sikkerheten nøye. ut fra at det rår ekstreme naturforhold i Barentshavet, sier Trine Skei Grande.

.Les også: Venstres kronprinspar - dette vil de endre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder