- REKRUTTERTE FRA OPPOSISJONS-LEIR: I Brevet til Knut Storberget hevder visepresidenten i Europaparlamentet, Alejo Vidal-Quadras, at Iran infiltrerer geriljagruppen Folkets Mujahedin og sender agenter til Europa. Her fra bevegelsens base, Camp Ashraf, i Irak, under invasjonen i 2003. Foto: AP

- REKRUTTERTE FRA OPPOSISJONS-LEIR: I Brevet til Knut Storberget hevder visepresidenten i Europaparlamentet, Alejo Vidal-Quadras, at Iran infiltrerer geriljagruppen Folkets Mujahedin og sender agenter til Europa. Her fra bevegelsens base, Camp Ashraf, i Irak, under invasjonen i 2003. Foto: AP

Advarer Norge mot iranske asylsøker-spioner

Iransk-kurder: - Det har vi visst om lenge.

(VG Nett) Visepresidenten i Europaparlamentet advarer Norge mot iranske asylspioner. - Det er noe som skjer i Norge i dag, sier PST.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Visepresidenten i Europaparlamentet, Alejo Vidal-Quadras advarer i et brev til justisminister Knut Storberget mot at Iran bruker avhoppere fra eksilgruppen Folkets Mujahedin som spioner i Europa.

- Jeg skriver til deg for å uttrykke vår bekymring for at det iranske regime sender et antall etteretningsagenter til europeiske land i ly av å være asylsøkere, skriver visepresidenten i brevet, som er datert 21. april i år.

Brevet ble sendt videre til Politiets sikkerhetstjeneste, som mottok brevet 4. juli i sommer.

Ber Norge stoppe agenter

SKREV TIL STORBERGET: I brevet advarer visepresidenten Alejo Vidal-Quadras om at Iran bruker asylsøkere som hemmelige agenter i Europa. Foto: Faksimile

- Vi ber deg ta de nødvendige skritt for å hindre disse etteretningsagentenes ankomst i ditt land og i Norge.

- Vi har indikasjoner på at dette er noe som skjer i Norge, sier fungerende informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste til VG Nett.

Bernsen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke kommenterer enkeltland, som i dette tilfellet Iran.

Vet du noe om dette?Tips oss!

- Ikke noe nytt

- Det er ikke noe nytt for oss. Det har vi visst om lenge. Det som er saken er presteregimet i Iran prøver med alle mulige midler å nedkjempe aktivitetene som skjer i Europa, sier Ramin Mamidi fra den iransk-kurdiske organisasjonen PJAK i Norge.

Denne gruppen har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på EU og USAs liste over terroristorganisasjoner.

I brevet fra visepresidenten i Europaparlamentet advares det spesifikt mot at den iranske staten verver avhoppere fra eksilgruppen Folkets Mujahedin fra deres baser i Irak.

Geriljaorganisasjonen kjempet mot Iran med støtte fra Saddam Hussein frem til den amerikanske invasjonen i 2002.

- Følger nøye med på oss

- OVERVÅKER OSS: Iranere i det norske eksilmiljøet hevder regimet følger med på deres aktiviteter. Her fra en demonstrasjon arrangert av tilhengere av Folkets Mujahedin i Oslo, 2007. Foto: Scanpix

Men representanten for den iransk-kurdiske organisasjonen mener problemet er mer omfattende.

- Akkurat nå følger de nøye med på oss, sier Mamidi.

Han forteller at de ofte møter ukjente mennesker med bakgrunn fra Iran på deres arrangementer og at det er stor skepsis i det iranske eksilmiljøet til nyankomne asylsøkere.

- Vi undersøker nøye før vi åpner dørene. Det er veldig vanskelig å vite hvem de er, sier Mamidi.

Overvåker eksilmiljøer

Martin Bernsen fra Politiets Sikkerhetstjeneste bekrefter at asylsøker-spionasje rettet mot eksilmiljøer og politiske opposisjonelle.

- Dette er tilfeller hvor da lands myndigheter følger med på hva opposisjonen gjør i Norge.

Iransk-kurderen Ramin Mamidi mener det iranske regimene er et av regimene som følger godt med på opposisjonelle.

- Dette er ikke noe nytt. Det er på tide at dette blir tatt opp.

- Kjenner til flyktningespionasje

Generalsekretær i Amnnesty International John Peder Egenæs forteller til VG Nett at han kjenner til flere historier om at asylsøkere har blitt brukt som spioner i Norge.

- Jeg kjenner til personer som mener å ha opplevd flyktningespionasje, sier han.

Han forteller videre at folk også mottar trusler fra ambassaden eller myndighetene, med beskjed om at de "må huske på at de har familie i hjemlandet".

- Langvarig praksis

I brevet til Storberget hevder visepresidenten i Europaparlamentet at det iranske regimet har sendt ut flere agenter gjennom årene til Europa, noe som skal være bekreftet av overvåkingstjenestene i Tyskland og Nederland.

Visepresident Alejo Vidal-Quadras har flere ganger møtt lederen av eksilgruppen Folkets Mujahedin, Mariam Rajavi og har også offentlig gått inn for at organisasjonen bør fjernes fra EUs lister over terroristorganisasjoner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder