UDI-tanntester: Asylsøkere lyver på alderen

INNENRIKS

Ni av ti asylsøkere som opplyste at de var mindreårige, ble som følge av Utlendingsdirektoratets tanntester avslørt som eldre enn de selv hevdet.

Publisert:

I bare 7,7 prosent av tilfellene stemte den oppgitte alderen og alderen fra tanntestene, viser en rapport fra Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

Rapporten omfatter 208 tannundersøkelser og avdekker at 50 av de 208 asylsøkerne var under 18 år. Halvparten av dem som sa de var mindreårige, var egentlig 20 år eller eldre, skriver Aftenposten.

Les også:Eksperter gir stryk til UDIs alderstest.

UDI begynte å bruke tannundersøkelser i 2002 for å avsløre asylsøkere som jukser med alderen.

Får bli likevel

Hver femte av rundt 1.300 mindreårige asylsøkere ble i fjor avslørt som løgnere og var egentlig eldre, ifølge tanntestene.
Men selv om mange lyver, får de fleste likevel bli i Norge. Årsaken er at mange av dem som hevder å være mindreårige, kommer fra land som Afghanistan, Irak og Somalia, hvor det uansett er vanskelig å returnere asylsøkere.

Les også:Får opphold, må vente på integrering.

- Vi ser jo dessverre daglig at mange er eldre enn de hevder. Det er synd at noen skal utnytte et system. Vi har oppdaget noen som er helt oppe i 30-årene. De utnytter et system som rammer andre enslige mindreårige som trenger beskyttelse, sier førsteamanuensis Sigrid I. Kvaal ved det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, som har laget rapporten for UDI.

Assisterende UDI-direktør Frode Forfang sier det er et problem at det er usikkerhet knyttet til undersøkelsene, ved at alderen kan avvike på et par år.

Les også:Vil fortsatt hurtigbehandle asylsøkere fra Irak.

Her kan du lese mer om