POSITIV: Leder av Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus. Foto: Ingunn Andersen
POSITIV: Leder av Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus. Foto: Ingunn Andersen

Elevorganisasjonen raser mot karakterer i barneskolen

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) Elevorganisasjonen slakter Oslo-byrådens forslag om karakterer i barneskolen. - Kommer til å skape mindre læring, hevder elevlederen.

Ti barneskoler i Oslo har søkt om å få lov til å gi karakterer til sjuendeklassinger.

Utdanningsetaten i Oslo kommune håper at et forsøk med karakterer i sjuendeklasse vil kunne gi informasjon om skolemiljøet og utbyttet elevene har av undervisningen, melder NRK.

- Det er altfor lenge å gå åtte år på skolen før man får karakterer. Nå vil elevene få en mer konkret tilbakemelding om hvordan de ligger an, mener Oslo-byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard (H).

Får slakt

Høyre vil innføre karakterer i 5. trinn på skoler hvor foreldre og skolen selv ønsker det. Det er elevorganisasjonen sterkt uenig i:

- Konkurranse er en svært negativ læringsfaktor. Det lønner seg svært lite for mange elever. Dette er kun en ordning som gagner de beste elevene. De som sliter vil slite enda mer, sier leder i Elevorganisasjonen, Håvard Vederhus til VG Nett.

Han mener karakterer ødelegger den skriftlige og muntlige tilbakemeldingen til elever.

- Det kommer til å skape mindre læring og mer prestasjonsangst. Det ser vi på ungdomsskolen og videregående skole i dag, sier Vederhus.

- Høyre misforstår

Organisasjonen mener man må rydde opp i det nåværende karaktersystemet på de trinnene som har karakterer i dag før man gir det til yngre elever.

- Kanskje man burde til mappevurderinger slik man har på høgskoler, sier Verehus og legger til:

- Dette forslaget sier litt om hvor mye Høyre misforstår om hva som gir læring og ikke.

Vederhus i Elevorganisasjonen gikk ut at videregående skole tidligere i år, og har selv kjent på kroppen hvordan karakterer fungerer.

- Jeg valgte det jeg var best på hele tiden for å sikre at jeg fikk gode karakterer. Jo yngre man er, jo mer viktig er det at man prøver ut forskjellige ting, sier han.

Denne artikkelen handler om