PERMITTERTE: 115 ansatte er permitterte ved Askeladden-fabrikken i Hordaland grunnet finanskrisen. Foto: Klas Færøvik

- Helt sikker på at flere vil miste jobben

(VG Nett) Over 100 bedrifter har sagt opp eller permittert sine ansatte. Forbundsleder Leif Sande er sikker på at flere kommer til å miste jobben.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
NHOs tiltaksliste

- Jeg er helt sikker på at det vil komme både flere oppsigelser og permitteringer. Finanskrisen vil fortsette også neste år. Derfor er det viktig nå at Regjeringen får ut fingeren og gjør noe. De må få dette på plass nå, sier Sande til VG Nett.

SE LISTE OVER ALLE BEDRIFTENE HER

VG Nett har fått oversikt over 116 bedrifter - hvor arbeidstakerne er organisert i Fellesforbundet og Industri og energi - som nå må si opp eller permittere sine ansatte. Grunnen er finanskrisen.

I tillegg har flere av VG Netts lesere også sendt inn navn på flere bedrifter som sier opp og permitterer folk.

Vet du om bedrifter der folk mister jobben som ikke finnes i oversikten?Skriv inn informasjonen nederst i artikkelen.

Det er arbeidstakere innen disse to forbundene samt i Norsk arbeidsmandsforbund som merker finanskrisen først. Også Norsk arbeidsmandsforbund merker krisen - men har foreløpig ikke noen oversikt over permitteringer og oppsigelser får VG Nett opplyst.

Tiltak

Sande lister opp ti forskjellige tiltak som han mener Regjeringen må få på plass så snart som mulig for å forhindre flere oppsigelser. Av de viktigste er permitteringsregler og statlige investeringer i offentlige bygg.

- I dag sier arbeidsgivere opp folk i stedet for å permittere dem. Derfor mener vi at permitteringsperioden bør utvides til 52 uker og at perioden for lønn må halveres fra fem til ti uker, forklarer Sande.

LO-SJEF: Leder i Industri Energi i LO, Leif Sande. Foto: SCANPIX

- Regjeringen må hive seg utpå og få dette så raskt som mulig på plass. Hvis de venter til utpå nyåret vil flere miste jobben, legger Sande til.

Skattelette

Også NHO krever at regjeringen setter i gang tiltak for å bedre situasjonen.

- NHO mener situasjonen er historisk alvorlig. Vi synes ikke regjeringen har tatt inn over seg at det nå er en krise i landet, og vi synes ikke det handles som om det er en krise, sier NHO-president Paul-Chr. Rieber til TV 2 Nyhetene.

Derfor mener NHO-presidenten at Regjeringen bør innføre blant annet skattelette som bedrer konkurranseevnen og investeringsevnen til bedriftene.

- Omtrent alle andre land i verden gjør tiltak for å beskytte bedriftene sine. Norge har ikke gjort noen ting, og det vil gå ut over arbeidsplassene våre, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder