Olje- og energiministeren møter aksjonistene: − Vi vil ikke høre på tompratet ditt

Tirsdag morgen fortsetter aksjonen mot vindturbinene på Fosen. Demonstrantene har trappet opp – og sier de krever tydeligere svar fra statsministeren.

Publisert:

Aksjonistene demonstrerer mot at vindturbinene på Fosen ikke er revet – over 500 dager etter at Høyesteretts dom som slår fast at de er ulovlige og et brudd på samiske rettigheter.

– I dag stenger vi staten, sa artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til pressen utenfor Olje- og energidepartementet tirsdag morgen.

Tirsdag formiddag møtte olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) aksjonistene utenfor departementet.

Aksjonistene, ledet av Isaksen, svarte ministeren med at de ikke ønsket å prate med ham.

– Vi vil ikke høre på tompratet ditt. Du lytter ikke til oss, men prater over oss, sier Ella Marie Hætta Isaksen til ministeren.

– Du gjorde det svært tydelig første dag av vår demonstrasjon at du ikke lytter til våre krav, sier hun.

1 / 3
INTENST MØTE: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var ikke velkommen hos demonstrantene, men snakket med dem i fem minutter, før han ble overdøvet av kamprop.

– Jeg tror vi har fått gjort det ganske klart hva vi mener. Hva slags forskjell utgjør det, at vi gjentar det samme til deg her, sier Elle Nystad i NSR Nuorat.

Aasland fortalte demonstrantene at han respekterte deres aksjon.

– Jeg mener det står respekt av det dere gjør. En fredfull demonstrasjon. Et klart utrykk for det dere mener. Det setter jeg pris på, det er en del av demokratiet vårt.

Etter de snakket sammen i fem minutter avslutter aksjonistene samtalene med øredøvende kamprop - «urfolks rett er ikke valgfritt - møllene må rives nå» roper demonstrantene taktfast mot statsråden.

1 / 14

Fjernet aksjonister

Aksjonistene sperrer også inngangen til Finansdepartementet. Like før klokken 09 hadde flere av dem lenket seg fast.

Tidligere tirsdag fjernet politiet ni demonstranter ved inngangen til Finansdepartementet, etter begjæring fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

Demonstrantene som ble flyttet vil bli anmeldt, ifølge politiet.

– For oss har det blitt tydeligere og tydeligere i løpet av aksjonen at det er staten Norge som svikter det samiske folk, sa Isaksen til VG tidligere tirsdag.

– I dag har vi bestemt at vi kommer til å stenge departement etter departement for å tvinge statsminister Støre på banen. Fordi her må noen svare for seg, sier hun.

Svenske Greta Thunberg, verdens mest kjente klimaaktivist, er på plass for andre dagen på rad. Hennes tilstedeværelse har bidratt til at saken har fått stor oppmerksomhet internasjonalt.

Thunberg ønsker ikke å snakke med VG tirsdag morgen og henviser til de andre aktivistene.

Støre: Folk skal få si sin mening

Til VG mandag sa Støre at han er opptatt av at aksjonistenes rett til å demonstrere skal ivaretas, og han innrømmet at arbeidet med å finne en løsning på Fosen-konflikten har stoppet «delvis opp».

Støre er tirsdag i Finland for å møte blant andre Nato-sjef Jens Stoltenberg og de andre nordiske sosialdemokratiske lederne, men hadde mandag en samtale med sametingspresident Silje Moutka.

Hun skal forøvrig møte olje- og energiminister Terje Aasland torsdag, mens Støre selv skal reise til Finnmark neste uke.

Ved godt mot

Isaksen understreker at aksjonistene er ved godt mot og forberedt på å bli sittende lenge.

– Vi er masse folk som i dag kommer tilreisende fra hele SápmiSápmiSápmi er det nordsamiske navnet på samenes historiske bosettingsområde, blant annet i Nord-Norge, Trøndelag, Kolahalvøya i Russland, Lappland i Finland og Norrland i Sverige. for å støtte aksjonen. Vi skal gi politiet en helvetes dag på jobb, sier Isaksen til VG.

– Det hørtes trist ut, men vi får se, sier politiets innsatsleder Brian Skotnes til VG.

– Vi har en fortløpende dialog med DSS. Vi legger til rette for at demonstrantene får ytre seg, og tilpasser det på best mulig måte.

1 / 5

– Hva må til for at demonstrasjonen avsluttes?

– At staten Norge tar til vettet. At man forstår at det pågår et menneskerettighetsbrudd, og at det er uholdbart, sier Isaksen til VG.

Hun understreker at det er 505 dager siden dommen fra Høyesterett ble avsagt.

– Så er det jo en veldig fin bonus, om noen med ren folkeskikk i staten, også kan be om unnskyldning til Fosen-samene som har stått i denne kampen alene i 20 år, sier Isaksen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no