KRIMINALTEKNIKERE PÅ PLASS: Politiet er søndag formiddag på adressen der de to jentene ble funnet.

To tenåringsjenter funnet døde i Spydeberg: − En forferdelig sak

SPYDEBERG (VG) En tredje jente ligger på sykehus og en tidligere straffedømt mann i 20-årene er pågrepet og siktet i saken, men erkjenner ikke straffskyld. Alle de tre jentene hadde tiltak gjennom barnevernet.

Publisert:

Natt til søndag 8. januar fikk politiet et nødanrop fra en privat adresse i Spydeberg i Østfold. Nødsamtalen dreide seg om to tenåringsjenter som mulig hadde inntatt en overdose med narkotika.

– Vi ble varslet i natt og rykket ut til en adresse i Spydeberg med ambulanse. Etter kort tid ble to jenter i tenårene erklært døde, sier politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye.

Det var tvillingsøstrene Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) fra Indre Østfold som ble funnet døde, opplyser politiet søndag kveld.

Hjerte og lungeredning ble iverksatt umiddelbart, men livet stod dessverre ikke til å redde på noen av dem.

– Dette er en forferdelig sak, som det er veldig vanskelig for noen å sette seg inn i. De har det tungt og vanskelig og trenger ro fremover nå, sier bistandsadvokat Inger Marie Støen om de pårørende.

Hun ønsker søndag ettermiddag ikke å kommentere saken utover det.

Vet du noe om saken? Tips VG her!

ETTERFORSKES: Politiet har søndag formiddag forseglet døren der to jenter ble funnet døde i Spydeberg som er en del av Indre Østfold kommune i Viken fylke.

En mann i 20-årene ble pågrepet på adressen, og er siktet i saken etter straffelovens § 288 som går ut på å hensette noen i hjelpeløs tilstand.

Å «hensette» i denne sammenheng kan bety at siktede kan ha sørget for at jentene ble hjelpeløse gjennom for eksempel rus.

– Min klient samarbeider med politiet og forklarer seg. Han erkjenner imidlertid ikke straffskyld etter siktelsen. Han er sjokkert og nedbrudd over det som har skjedd, skriver mannens forsvarer, Knut Ditlev-Simonsen, i en tekstmelding til VG klokken 16.20 søndag.

Forsvareren opplyser samtidig at avhør av siktede pågår søndag ettermiddag.

TRIST: Varaordfører i Indre Østfold kommune, Katrine Hestø Hansen.

– Sjokk og vantro

VG møter varaordfører i Indre Østfold kommune, Kathrine Hestø Hansen, på Spydeberg Torg søndag formiddag.

Samtidig sitter berørte etater og ledere i kommunen i et møte for å koordinere innsatsen slik at de kan gi et best mulig tilbud til de ulike berørte videre.

– Det er dypt tragisk. Man reagerer med sjokk og vantro med en gang, sier Hestø Hansen til VG.

Hestø Hansen ble kjent med saken gjennom media.

– Spydeberg er et lite tettsted og det er klart at når man våkner opp til en sånn nyhet blir alle preget. Mange får et ønske om å ta vare på sine nærmeste og finner sammen, sier Hestø Hansen til VG.

Alle jentene under 18 år

Det var også en tredje jente i tenårene på adressen. Hun ble kjørt til sykehus for behandling etter inntak av narkotisk stoff, opplyser politiet i en pressemelding.

Politiet bekrefter til VG at alle de tre er under 18 år.

– Vi kan bekrefte at de to ungdommene som døde under tragiske omstendigheter nå i helgen hadde tiltak gjennom barnevernet. Vi kan også bekrefte at dette gjelder ungdommen som nå er ivaretatt av helsevesenet, sier Ingrid Pelin Berg, regiondirektør i Bufetat, region øst til VG.

Hun sier etaten har den dypeste medfølelse med foreldrene til ungdommene og andre pårørende, som nå opplever et stort tap og er i sorg.

– Alle som jobber i barnevernet blir sterkt berørt når det skjer slike svært tragiske hendelser. Nå er vårt fokus å ivareta alle involverte og berørte.

Av hensyn til politietterforskningen, taushetsplikten og de involverte ønsker ikke Pelin Berg å uttale seg ut over dette, men opplyser at Bufetat selvsagt vil stå til rådighet for både politiet og tilsynsmyndigheters arbeid med å oppklare hendelsesforløp og ansvarsforhold.

Ingrid Pelin Berg, regiondirektør i Barne-, ungdoms- og familieetaten Region Øst.

Siktede tidligere domfelt

Etter planen skal politiet gjennomføre avhør også av jenta som ble sendt til sykehus i dag.

– Vi planlegger å avhøre den tredje jenta på sykehus dersom tilstanden hennes tillater det, sa politiinspektør Reinholdt-Østbye søndag formiddag.

VG har spurt politiinspektøren hva han kan si om relasjonen de avdøde har til den siktede:

– Det er for tidlig å bekrefte en relasjon eller kjennskap til de involverte. Dette jobber med gjennom dagen i dag, sier Reinholdt-Østbye.

Han opplyser også at det i løpet av dagen vil bli tatt stilling til om siktede skal bli fremstilt for varetektsfengsling mandag.

I GANG MED UNDERSØKELSER: Politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye sier politiet håper å få avhørt siktede og den tredje jenta på sykehus i løpet av dagen.

Mannen er tidligere straffedømt og tilhører Spydeberg-området.

– Han har slitt med et rusproblem og er tidligere domfelt for blant annet det, sier mannens forsvarer, Knut Ditlev-Simonsen, som tidligere søndag ikke ønsket å si noe om hans tilstand.

– Jeg skal ha en møte med han og så får vi vurdere hans tilstand, helsetilstand og andre forhold, sa forsvareren før det ble besluttet å gjennomføre avhør søndag.

ÅPEN KIRKE: I Spydeberg kirke kan de som ønsker tenne lys for jentene som ble funnet døde.

Åpen kirke og helsestasjon

Spydeberg kirke åpnet søndag ettermiddag for de som har behov for å komme dit.

– Her er det mulighet for å tenne lys, sier sokneprest Bård Haugstvedt.

Soknepresten forteller at det stadig kommer folk inn i kirken.

– Først og fremst er vi her for å være tilstede, sier Haugstvedt.

Kirken er åpen til klokken 20 søndag kveld. Det samme er Ungdommens helsestasjon i rådhuset i Askim. Kommunen poster på sine nettsider at dee som trenger noen å snakke med kan møte opp der.

ALVORLIG SITUASJON: Ordfører i Indre Østfold, Saxe Frøshaug, forteller at hendelsen vil prege lokalsamfunnet.

– Fryktelig tragisk

Politiet etterforsker hendelsen, blant annet med kriminaltekniske undersøkelser på stedet og avhør.

Bilder fra stedet viste søndag formiddag at krimteknikere var på vei inn i den aktuelle boligen.

– Dette er fryktelig tragisk. Helt uhyggelig at to av våre ungdommer skal lide en slik skjebne. Tankene mine går til deres nærmeste og familie, sier ordfører i Indre Østfold, Saxe Frøshaug.

Han sier kommunen rutinemessig iverksetter kriseteam og bistand for nære og pårørende.

– Dette er jo en sak som vil prege lokalsamfunnet i Spydeberg, sier ordføreren til VG.

NABOER: Spydebergingene Kjersti Swang Unnerud (74) og Petter Anton Unnerud (76) synes det er vanskelig å fatte det som har skjedd.

Tett innpå

Ekteparet Kjersti Swang Unnerud (74) og Petter Anton Unnerud (76) har bodd i nabolaget i fjorten år.

Petter Anton hadde vært ute og kjørt en tur. Da han kom tilbake var det noe som ikke stemte.

– Jeg så en politibil. Jeg skjønte med en gang at her har det skjedd et eller annet, sier han til VG.

Kjersti tenker på de etterlatte og hele lokalsamfunnet som blir preget.

– Det er helt forferdelig. Særlig i vår lille bygd, det blir så tett innpå, forteller hun.

Ekteparet beskriver nabolaget som stille og rolig. De merket heller ikke noe uro natt til søndag.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no