SAKKYNDIGE: Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby vurderer om Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig. Foto: AFP

Breivik-sakkyndig: - En svært spesiell rapport

Neste uke kommer sakkyndigrapporten om Anders Behring Breiviks tilregnelighet og psyke. Psykiater Torgeir Husby sier arbeidet med rapporten har vært svært spesielt.

Artikkelen er over åtte år gammel


De rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby legger denne uken siste hånd på rapporten som skal vurdere om Breivik er strafferettslig tilregnelig.

Rapporten skulle egentlig vært klar 15. oktober, men ble utsatt til 30. november på grunn av den store arbeidsmengden knyttet til saken. Rapporten vil imidlertid være klar allerede tirsdag 29. november.

- Vil vil levere den til Oslo tingrett kl. 09 tirsdag morgen. Deretter vil statsadvokaten holde en pressekonferanse kl. 13 om konklusjonene i rapporten, opplyser Torgeir Husby til NTB.

Les også: Breivik nektet hjernescanning

Svært spesiell

De to psykiaterne har hatt til sammen 13 samtaler med Breivik. Den siste så sent som mandag denne uken.

- Det var et par temaer vi ville avklare ytterligere. Derfor møtte jeg ham i går kveld også, sier Husby.

Han forteller at arbeidet med Breivik-rapporten har vært helt spesielt.

- Den kan nesten ikke sammenlignes med noen andre rapporter, fordi den er så veldig annerledes både kvantitativt og kvalitativt. Selv om den på ett vis er som en helt vanlig observasjon, så er den helt uvanlig på alle måter likevel. Det gir seg uttrykk i en lang rapport, mange samtaler og mange timer, forteller Husby.

Rapporten er på hele 230 sider. Vanligvis er sakkyndigrapporter på 50-70 sider.

Venter «karakterdrap»

Rapporten vil gi svar på om den terrorsiktede er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Rapporten vil også gi svar på om 32-åringen lider av personlighetsforstyrrelser, og den er ventet å inneholde en grundig gjennomgang av siktedes barndom, ungdomstid og hendelser i hans fortid som kan ha påvirket han til å bli norgeshistoriens verste terrorist.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, uttalte mandag til NTB at hans klient venter et karakterdrap i rapporten.

Tvunget helsevern

Ifølge Lippestad har ikke hans klient uttrykt en spesiell frykt for ikke å bli ansett som tilregnelig.

For ikke å bli regnet som strafferettslig tilregnelig, må personen ha vært i en tilstand av bevisstløshet eller psykose i gjerningsøyeblikket, og det må være fare for gjentakelse på grunn av tilstanden.

Dersom han blir funnet ikke tilregnelig, vil han bli underlagt psykisk helsevern.

Blir han funnet strafferettslig tilregnelig, vil han trolig enten bli idømt 21 års fengsel, lovens strengeste straff, eller 21 års forvaring, dersom fengselsstraff ikke vurderes tilstrekkelig nok til å verne samfunnet mot ham. Dersom han dømmes for forbrytelse mot menneskeheten, risikerer han 30 års fengsel.

Mer om

  1. Anders Behring Breivik
  2. 22. juli

Flere artikler

  1. Breivik bestrider ikke diagnosen

  2. Psykiateren som vurderer Breivik kan være inhabil

  3. Breiviks forsvarere anker ny psykiateroppnevnelse

  4. Lippestad vil argumentere for at Breivik er tilregnelig

  5. Breiviks forsvarere: - Vi er spente

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder