KUNNET FUNNET HAM: Blogger Anders Brenna mener det ville være mulig å finne «Fjordman», men at det avhenger veldig av hvor godt bloggeren selv har villet skjule sine spor. Foto: MAGNAR KIRKNES, VG

Tror PST kunne funnet «Fjordman» på et par dager

(VG Nett) Blogger Anders Brenna mener det kunne vært mulig for PST å spore opp «Fjordman» på et par dager - dersom «Fjordman» ikke har jobbet hardt med å skjule sine spor.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den kontroversielle bloggeren «Fjordman» har vært en av terrorsiktede Anders Behring Breiviks store inspirasjonskilder.

«Fjordman» har på sin side kalt Breivik et «monster» og skal nå frykte for livet sitt etter den massive medieoppmerksomheten.

Torsdag ble han avhørt av politiet, og samme dag stilte han opp på et eksklusivt intervju med VG.

Politiet skal ikke ha vært sikre på at det virkelig var «Fjordman» som meldte seg for dem, men skal ha fått bekreftet det i ettertid.

Brenna, som er blogger, frilansjournalist og teknologikommentator, mener at alt koker ned til hvor godt Fjordman selv har villet skjule sin identitet for omverdenen.

BAKGRUNN: «Fjordman» overbevist om borgerkrig

- Hvis det hadde hastet, er jeg ganske sikker på at PST hadde kunnet finne ham på et par dager, mener Brenna.

- Flink etter terroraksjonene

Han understreker at det avhenger av hvor mye ressurser politiet er villige til å bruke, og om «Fjordman» selv har valgt å skjule for eksempel ip - og e-postadressen sin på internett. Det vil i så fall gjøre det vanskeligere å identifisere ham.

Han ser imidlertid ingen grunn til at den kjente bloggeren skal ha gjort det.

- Jeg tror han har vært flink til å skjule sine spor etter terroraksjonene, men jeg klarer ikke skjønne at han var det før dette skjedde. Han har blant annet snakket med andre personer ansikt til ansikt, og har neppe vært så paranoid, sier Brenna.

Mye som spiller inn

Risk Manager i G4S, Tor Andre Breivikås som også er en aktiv blogger mener det er flere elementer som avgjør hvor lett det er å finne «Fjordman» sin identitet.

- Man kan prøve å samle informasjon ved å bruke åpne kilder. Da kan man for eksempel se om han noen gang har lagt igjen informasjon som kan knytte ham personopplysninger slik som navn, bosted, kontaktinformasjon slik som mobilnummer, epostadresser, egne domenenavn og så videre, sier han.

Kan infiltrere diskusjonsforum

Han sier at dette for eksempel kan være informasjon lagt igjen på andre nettsteder, blogger og sosiale medier. I tillegg kan «Fjordman» ha lagt igjen informasjon om sine virtuelle eller fysiske kontakter.

Politiet kunne muligens også avsløre Fjordman ved å infiltrere diskusjonsforaene han er aktiv i på internett, ifølge Breivikås.

- Dette kan derimot være svært utfordrende nå, da evt personer som ønsker å skjule sin identitet nå antakelig vil opptre svært forsiktig. Skulle man komme i kontakt med personen, kan de aktivt prøve å spore identiteten ved å for eksempel å få dem til å klikke på en link, se på linkede bilder eller noe annet som gjør at du kan loggføre ip-adressen til vedkommende, for så å knytte dette til en identitet, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder