IKKE GULL MED ALT SOM GLIMRER: Liv Signe Navarsete har gått kanossagang etter at det ble offentlig kjent at hun hadde mottatt et rådyrt armbånd fra Røkke-Eide Aker Yards. Foto: Markus Aarstad

Gavebråket: Navarsete brøt reglene for Stortingets register

Liv Signe Navarsete brøt Stortingets regler da hun lot være å oppgi at hun hadde mottatt armbåndet til 26.500 kroner fra Røkke-eide Aker Yards.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Av:Isoma Daniel

Retningslinjene for Stortingets register for økonomiske register slår fast at «gave eller økonomisk ytelse/fordel verd mer enn 2000 kroner mottatt fra myndighet, organisasjon eller enkeltperson i annet land skal føres inn i registeret».

Men det unnlot Navarsete å gjøre.

Armbåndet i hvitt gull mottok Navarsete da hun var samferdselsminister i november i 2006 etter at hun hadde døpt et skip ved Aker Yards verft i Florø.

LES OGSÅ:- Navarsete må ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket

VG fikk ikke snakke med Navarsete i går, men hennes statssekretær Guri Størvold formidlet følgende skriftlige uttalelse på vegne av henne:

- Jeg var ikke tilstrekkelig oppmerksom i forhold til Stortingets register for verv og økonomiske interesser. Som jeg sa i går, burde jeg registrert gaven i registeret. Det ble dessverre ikke gjort.

DISKUTER:Hvor bør grensen gå for hva politikerne kan ta i mot av gaver?

Frivillig

Frem til 2008 var det frivillig om man ville stå i registeret. Men de som står oppført i registeret var forpliktet til å oppgi alle økonomiske interesser.

LES OGSÅ:Tok imot luksusgaver for over 55 000 kroner

Dette går frem av innstillingen som ble lagt frem i forbindelse med nye regler i november 2008:

«Presidentskapet viser til at det helt siden registeret ble opprettet har vært frivillig både for representantene og regjeringsmedlemmene å delta i registreringsordningen, men de som deltar, forplikter seg til å akseptere alle reglene om hva som skal registreres. Man har med andre ord ikke kunnet velge hvilke interesser man vil registrere dersom man først deltar i ordningen».

LES OGSÅ:Siv Jensen krever full skattegransking av gavene

Alle de 19 medlemmene av Stoltenberg-regjeringen i 2006 meldte inn sine økonomiske interesser til registeret som Stortingets presidentskap har opprettet for regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter.

Armbåndet er nå levert tilbake fra Kommunal- og regionaldepartementet til Samferdselsdepartementet. Samferdselsdepartementet vil levere det tilbake til giver, får VG opplyst.

- Absurd å returnere gave

Herbjørn Hansson, skipsreder og administrerende direktør i Nordic Tanker Shipping, synes det er absurd at Liv Signe Navarsete ikke får beholde armbåndet hun fikk fra Aker Yards.

- Jeg synes dette er en helt forfeilet problemstilling. For meg er det helt klart at Navarsete ikke har gjort noe galt. En gudmorgave er personlig. Som skipsreder synes jeg det er en absurd tanke å gi en gudmorsgave som endte opp i statskassen, sier Hansson til VG.

LES OGSÅ:- På grensen til grov korrupsjon

- Medlemmer av kongefamilien har ved flere anledninger døpt skip og fått gaver. Skulle vi inndra dette til fordel for statskassen? Det er en 100 år gammel tradisjon for hvordan dette håndteres, sier Hansson, og fortsetter:

- Jeg synes ikke denne gaven var voldsomt ekstravagant. Det viser hvor ille situasjonen er at det ikke kan gis bort en flaske Farris lenger uten at man får aggressive og ærgjerrige kontrollører som banker på døren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder