STORE LØFTER: Siden han tiltrådte som justisminister har Knut Storberget (Ap) sagt at han skulle fjerne soningskøen. I sommer har køene steget for første gang på lenge. Bildet: Politimester Anstein Gjengedal og justisminister Knut Storberget sammen på Karl Johans gate i Oslo i sommer. Foto: Scanpix

Soningskøen skyter i været

Storbergets prestisjeprosjekt i fare

(VG Nett) Kraftig vekst i antall varetektsfengslinger gir justisminister Knut Storberget (Ap) hodebry: På ett år er soningskøen i norske fengsler doblet fra 300 til over 600 personer.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Å fjerne soningskøen har vært Storbergets prestisjeprosjekt siden han overtok justisministerposten i 2005.

I fjor sommer nådde han nesten målet, men nå er køen på full fart opp, viser ferske tall:

I september 2010 venter 650 personer på å slippe inn i norske fengsler, mot litt under 300 personer på samme tid i fjor.

Bare fra juni 2010 til september, er køen steget med 200 personer.

- Dette er noe vi følger nøye. Køen er på vei ned igjen, forsikrer Terje Moland Pedersen (Ap), statssekretær i Justisdepartementet overfor VG Nett.

Bakgrunn:Håper køen er borte neste år

Tar opp plasser

Han viser til at antall personer i kø allerede er redusert fra juli, da over 700 ventet på soning.

Moland Pedersen forklarer kø-boomen med den store økningen i varetektsfengslinger.

- På et tidspunkt i fjor fikk vi en stor utfordring med å skaffe politiet tilstrekkelig med varetektsplasser. I tillegg økte innkommende saker kraftig. Summen av dette ga en midlertidig oppgang i soningskøen. At vi nå har åpnet Halden fengsel har langt på vei gitt den effekten vi mente på forhånd, sier statssekretæren til VG Nett.

Får kritikk

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) beskyldte tidligere i år de rødgrønne for å drive uforsvarlig fengselspolitikk.

Forbundet advarer mot å løslate varetektsfengslede for tidlig.

- For å sikre at det er kapasitet til varetektsfanger i fengslene, bør innkalling av personer som skal sone dommer bremses eller stanses. Dette vil medføre at soningskøen vokser i en periode. Politikerne må akseptere dette fordi det er mindre risiko ved at en domfelt venter noen måneder på å starte soningen, enn at varetektsfengslede løslates etter et par dager fordi politiet trenger plassen til andre, sa forbundet til NTB i februar.

Les videre under bildet

NYTT FENGSEL: Halden fengsel har totalt 251 plasser og er en viktig brikke for å få ned soningskøene. Foto: Scanpix

Suksess

Siden Storberget ble justisminister har soningskøene sunket kraftig.

I slutten av april 2006 sto 2737 personer i kø. Høsten 2009 var antallet rekordlavt, med under 300 i soningskø i begynnelsen av september.

Justisdepartementet håper køen synker igjen når nye Halden fengsel er i full drift i løpet av høsten.

- I fjor lå antall varetektsfengslede på over 900, i år er snittet på over 1000. Det tilsvarer over 250 fengselsplasser. Vi ønsker ikke en uforsvarlig drift, og forsøker å møte både politiets behov i forhold til varetektsplasser, og behovet for å ikke bygge ny soningskø, sier Moland Pedersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder