Voksne drikker - barna må se på

Mer enn halvparten av oss drikker alkohol mens det er barn til stede, viser undersøkelse.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

I undersøkelsen som Synovate har laget for organisasjonen Av-og-til svarer 53,3 prosent at de drikker alkohol ved sosiale anledninger som familiemiddager, julebord, rakfisklag, nyttårsfeiring og så videre. Det er en økning på 1,8 prosentpoeng fra i fjor.

- Urovekkende

Særlig drikkes det oftere enn før i barnas nærvær i påske-, sommer- og vinterferien, skriver Aftenposten.

Urovekkende, mener daglig leder Kari Randen i Av-og-til. Hun mener mange voksne ikke er bevisste på hvordan barn reagerer når de ser voksne drikke alkohol.

LES OGSÅ: En av tre mener gravide kan drikke alkohol

- Når vi synes at det blir god stemning og at det er ålreit, er det ikke sikkert barna synes det er like greit. Selv om vi er i godt humør, kan det oppleves veldig utrygt. Barn vil at de personene de stoler aller mest på, skal oppføre seg slik de alltid gjør, sier Randen.

Synlig beruset

Folk må selvsagt få bestemme selv når de skal drikke alkohol, og alle barn og foreldre er forskjellige. Men det er et ønske at man tenker seg om og er bevisst, mener Randen.

LES OGSÅ: Over halvparten sier ja til alkohol med barn til stede

I en tidligere undersøkelse som Respons har gjennomført, svarer 10 prosent at de har vært synlig beruset foran egne barn. I samme undersøkelsen svarer 44 prosent at de har sett andre voksne bli synlig beruset med barn til stede.

Mange svarer også at de drikker oftere foran andres barn enn sine egne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder