- Det mest ekstreme islamistiske miljøet vi har sett i Norge

Islamistmiljø varsler ny demonstrasjon foran Frankrikes ambassade

(VG Nett) Bare et fåtall møtte opp til ekstremistmarkeringen foran USAs ambassade, mens flere tusen muslimer deltok i en fredelig markering på Youngstorget.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Anført av blant annet Arfan Bhatti og Ubaydullah Hussain, demonstrerte en gruppe muslimer i dag foran USAs ambassade, mot filmen «Innocence of the muslims». Samtidig markerte over 3000 muslimer seg i en fredelig markering på Youngstorget.

I protesten foran USAs ambassade sto ikke bare Mohammed-filmen i fokus. Det ble også ropt slagord mot jøder og for Osama bin Laden og andre al-Qaida-ledere.

VET DU NOE? TA KONTAKT MED VG NETTS JOURNALIST!

EKSPERT: Shoaib Sultan er rådgiver ved Antirasistisk Senter og kjenner det muslimske miljøet i Norge godt. Foto: NTB Scanpix

Rådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter kjenner det norsk-muslimske miljøet godt. Han mener det er grunn til å advare mot det radikale islamistmiljøet på Østlandet.

- Det er et miljø som vel er det mest ekstreme vi har sett av islamistiske miljøer i Norge. Men det er viktig å peke på at til tross for hatsk retorikk fra gruppen har vi så langt ikke sett voldshandlinger fra dem, sier Sultan.

- Samtidig er det viktig å advare mot denne hatefulle retorikken. Vi har flere ganger i nyere norsk historie sett at ekstreme grupper eller enkeltpersoner knyttet opp mot ekstreme miljøer kan ty til vold.

- 3.500 demonstrerte på Youngstorget og omkring 40 foran den amerikanske ambassaden, hva viser dette?

- At majoriteten av norske muslimer ikke støtter de ekstreme kreftene, sier Sultan.

Avviser

Demo-arrangør Ubaydullah Hussain avviser at det er radikalt å forsvare Osama bin Laden eller andre al-Qaida-ledere.

- Dette er ikke radikale personer, dette er personer som står opp for islam, sier han.

Varsler ny demo

Miljøet som sto bak dagens demonstrasjon foran USAs ambassade, der Osama bin Laden og andre al-Qaida-ledere ble hyllet, varsler nå en ny demonstrasjon, etter at det franske satiremagasinet Charlie Hebdo trykket tegninger av profeten Muhammed, onsdag denne uken.

LANGT SKJEGG: Arfan Bhatti stilte opp med lengre skjegg enn noensinne under demonstrasjonen fredag. Han ønsket ikke å snakke med VG. Foto: TROND SOLBERG

- Hvis Gud vil, blir det ny markering foran Frankrikes ambassade, sier en sentral person i det radikale islamistmiljøet på Østlandet.

Han blir der kalt «Mohammed Jundullah».

Ikke skuffet

Han sier seg ikke skuffet over det lave oppmøtet, men går i stedet til angrep på Islamsk Råd, som samlet over 3000 i den fredelige markeringen på Youngstorget.

- Islamsk råd representerer ikke muslimer. De er hyklere, sier mannen.

Han forklarer at han mener Islamsk Råd bare jobber for å gjøre majoritetsbefolkningen i Norge fornøyd og ikke i tråd med islam, sier mannen.

- Hvorfor demonstrerer dere til støtte for Osama bin Laden?

- En muslim er en som støtter en annen muslim. USA kjemper en krig de kommer til å tape. De har ikke en eneste Osama bin Laden, vi har tusen Osama.

SENTRAL PERSON: Mannen som er kjent som «Muhammed Jundullah» er en sentral person i det radikale islamistmiljøet på Østlandet. Foto: TROND SOLBERG / VG


Sterk kontrast

Budskapet til den unge muslimen står i sterk kontrast til arrangørene av dagens fredelige markering på Youngstorget.

Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd, var fornøyd med fredagens markering på Youngstorget, der over 3.500 mennesker møtte opp.

Fredag arrangerte Islamsk Råd en markering på Youngstorget i forbindelse med Muhammad-filmen som har skapt store protester i flere muslimske land.

- Vi fylte opp Youngstorget. Politikere var her, religiøse ledere var her og personer med alle mulige etniske bakgrunner var her, sier Afsar til NTB.

Markeringen gikk fredelig for seg, og det ble holdt appeller, lest opp bønner og sunget sanger på mange forskjellige språk. Politiet anslo at rundt 3.500 personer møtte opp.

- Nordmenn er åpensinnede. Jeg er fornøyd med at vi i dag fikk vist hva muslimer står for, og at vi har de samme verdiene som nordmenn, sier han.

Han trekker fram familie og det å være gode mot hverandre som viktige verdier.

- Vi muslimer, som alle andre i Norge, ønsker en fredelig fremtid der vi alle kan leve sammen i respekt og der samfunnet utvikler seg i riktig retning, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder