SNART VALG: 14. september er det stortingsvalg, og VGs partimåling viser at de største partiene har mest trofaste velgere. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

Ap- og Frp-velgerne mest trofaste

(VG Nett) Ap og Frp har de mest lojale velgerne, mens Høyre lekker like mye til dem begge.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Velgerne er mest trofaste mot de to største partiene. Det viser partimålingen InFact har gjort for VG.

86,4 prosent av de stemte Ap ved kommunevalget i 2007 sier at de vil stemme på det samme partiet nå. Utsiktene for Siv Jensen er enda bedre. Hele 92,5 prosent av Frp-velgerne for to år siden sier at de er trofaste mot valget de gjorde sist.

Venstre mister halvparten

KrF, Sp, SV og Høyre har de neste plassene når det gjelder velger-lojalitet, mens bare litt over halvparten av Venstres velgere fra forrige gang sier de vil gi partiet fornyet tillit i år. Rødts velgere er de minst trofaste. Bare 31 prosent av de som stemte RV i 2007, sier de vil stemme Rødt nå.

Les også:Opptur for Høyre-Erna

- Dette er ikke overraskende. Det er en langtidstrend at Ap og Frp har lojale velgere. De to partiene holder seg jevnt over høye, sier professor Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo til VG Nett.

MONOLOG: Siv Jensen snakker ikke så mye med sine med-twitrere, mener eksperten. Foto: Scanpix

De to største partiene får også best uttelling når det gjelder de som ikke stemte i 2007. 30 prosent vil stemme Ap, mens 31 prosent av sofavelgerne vil stemme Frp.

Høyre lekker

Det er mange velgere som sier de ville ha stemt et annet parti hvis det var stortingsvalg i dag enn de gjorde i 2007. På målingen får Høyre sin største oppslutning på lang tid med 15 prosent i oppslutning. Likevel viser tallene at Erna Solberg & co mister velgere til to partier: Ap og Frp. Og lekkasjen er akkurat like stor til begge partier: 13,6 prosent.

Les alt om stortingsvalget!

- Vi har sett det før, at Høyre lekker begge veier, til Ap og Frp, sier Narud.

- Det som er utfordringen for Høyre nå, er å få mobilisert sofavelgerne, mener hun.

Uro

Arbeiderpartiet er vinneren når det gjelder å trekke til seg velgere fra andre partier. Hele 24,4 prosent av de som ga stemmen sin til Venstre i 2007, svarer at de vil stemme på Jens Stoltenberg nå. Også fra regjeringspartnerne får Ap velgere, med 17,9 prosent fra SV og 11,6 prosent fra Sp.

TAR VELGERE: Arbeiderpartiet får 2007-velgere fra de fleste andre partiene - men bare 1,5 prosent fra Frp. Foto: Scanpix

- Det er relativt stor uro i velgerskaren. Mange skifter parti fra et valg til et annet, men mye tyder på at Ap og Frp vil ha en høy stabilitet fremover, sier Narud.

Har du ikke bestemt deg for parti ennå?Ta VG Netts velgerguide!

Hun sier at mange venter lenge med å bestemme seg.

- Ganske mange bestemmer seg under valgkampen, og noen venter med å bestemme seg til valgdagen. Det betyr at slaget ikke er tapt for noe parti, mener Hanne Marthe Narud.

VG Nett gjør oppmerksom på at velgeroppslutningen som er sammenlignet er tall fra kommunevalget i 2007 og det folk mener de ville ha stemt på hvis det var stortingsvalg i dag. Forskjellen mellom lokalvalg og stortingsvalg kan altså ha noe å si for utslagene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder