Rune Øygard dømt til fire års fengsel

Ikke trodd på noen punkter

Dømt til å betale erstatning

LILLEHAMMER (VG Nett) Arbeiderparti-ordfører Rune Øygard (53) ble i formiddag dømt til fire års fengsel for seksuell omgang med en mindreårig jente.

Retten tror ikke på Vågå-ordføreren som hele veien har hevdet at han er uskyldig tiltalt. Dommen var enstemmig og Øygard ble dømt på alle tiltalepunkter.

Han ble også dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til jenta.

- Ikke troverdig

Retten oppfatter Øygards forklaring om Skype-samtalen som oppkonstruert, kunstig og ikke troverdig. Dommerne mener innholdet må tolkes bokstavelig, slik jenta har forklart i retten.

- Det gir ingen mening, heter det i dommen om Øygards vitnemål i retten.

- Retten fester ikke tillit til hans forklaring, står det senere.

Dommerne mener at Øygard i Skype-samtalene flere ganger viser at han hadde et seksuelt forhold til jenta.

- Tiltalte forsøker å bortforklare med at dreier seg om dialekt og intern sjargong. Retten tror ikke på tiltaltes forklaring, leser tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg.

Dommen er knusende for Øygard. Han blir ikke trodd på noen punkter når det gjelder Skype-samtalen. Retten mener innholdet beviser at det har vært seksuell omgang.

Tiltalte så ned

Øygard tittet bort på forsvarer Mette Yvonne Larsen da det ble klart at han idømmes fengsel. Han småsnakket litt med henne, før han så ned i benken foran seg. Han løftet hånden mot hodet og skjulte ansiktet.

Like etter klokken 10 startet Kvisberg å lese opp dommen og domsavsigelsen pågår fortsatt i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Øygard fikk først høre at han er dømt, etterpå kommer begrunnelsen for avgjørelsen.

Den fornærmede jenta følger nøye med på opplesningen av dommen. Hun har tårer i øynene.

Følg domsavsigelsen direkte på VGTV:Klikk her for lyd, bilde og tekst direkte fra Lillehammer

Medforsvarer Martin Eiebakke opplyste før retten ble satt at Øygard ikke vil gi noen kommentarer før de har hatt et møte på bakrommet i tinghuset.

Øygard var tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente. Påtalemyndigheten mener overgrepene startet på hytta til Øygard i skolens høstferie 2009. Da var jenta bare 13 år gammel.

Gjennom de neste to årene skjedde det ifølge tiltalen gjentatte seksuelle overgrep - hjemme hos Øygard i Vågå, på begge hyttene hans og på reiser til Molde, Larvik og Oslo.

DOMMERNE: Meddommer Frank Iversen (t.v.), tingrettsdommer Torunn Kvisberg og meddommer Ingrid Louise Søberg Henriksen. Foto: GEIR OLSEN


Statsadvokat Thorbjørn Klundseter la under rettssaken ned påstand om fire års fengsel. Retten la seg på samme straffenivå.

Ville ha frifinnelse

Forsvarer Mette Yvonne Larsen ba om full frifinnelse. Hun kom også med en subsidiær påstand, men understreket at det ikke var noen innrømmelse av skyld. Subsidiær påstand legges ned for å begrense straffen ved en fellende dom.

Larsen ba retten, subsidiært, om å legge til grunn at det ikke hadde skjedd mer enn fem eller seks samleier totalt sett. Og at alle fant sted etter at jenta fylte 14 år.

Foreløpig har ikke Rune Øygard uttalt seg om hvorvidt han godtar dommen, men det er ventet at den blir anket. Eidsivating lagmannsrett er forberedt på at saken havner hos dem og har allerede holdt av seks uker til hovedforhandling i perioden fra 22. april til 30. mai.

VGs krimekspert om Skype-meldingene: - Kan ikke vri seg unna seksualisert prat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder