NEKTER NYE AVHØR: Massemorder Anders Behring Breivik (32) nekter å la seg avhøre ytterligere før han får oppfylt kravet om datamaskin på cella etter at dom har falt i saken. Foto: GISLE ODDSTAD/VG

Vil ta beslag i telefonsamtaler til departementet

(VG Nett) Politiet skal nå gjennomgå alle telefonsamtaler til Departementets servicesenter (DSS) gjennom et helt år for å finne ut om Anders Behring Breivik (32) ringte inn trusler før terrorangrepet.

 • Marianne Vikås
 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Det bekrefter politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby overfor VG.

I ettermiddag har politiadvokaten og massemorderens forsvarere sittet i møte for å diskutere to saker:

* Den mystiske telefonsamtalen som skal ha blitt mottatt av sentralbordet til DSS var fra en mann med pen østlandsdialekt som snakket om et manifest og om å skyte AUF-ere.

* Breiviks krav om å få tilgang på datamaskin i fengsel etter at dom har falt i saken.

LES OGSÅ: Breivik innrømmer telefonsamtale til departement

Sentralt vitne avhørt

En ansatt ved sentralbordet i regjeringskvartalet har i politiavhør forklart at hun mottok en telefonsamtale fra en mannsperson som skjelte ut regjeringen, Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland. I tillegg skal mannspersonen ha sagt noe om å skyte AUF-ere og skal også ha snakket om et manifest.

Kvinnen som mottok samtalen har i avhør sagt at hun er usikker på tidspunktet for samtalen, men at hun tror det kan ha vært i mars 2011 - fire måneder før regjeringskvartalet ble bombet av Breivik.

I politiavhør opplyser kvinnen at hun opplevde telefonsamtalen av en slik karakter at hun varslet sin overordnede, men det skal ikke ha skjedd noe utover det.

Krevde etterforskning

Ifølge politiadvokaten, sikret politiet seg et enormt materiale av telefonsamtaler tidlig i etterforskningen, men etter påtrykk om ytterligere etterforskningsskritt fra forsvarerne, vil politiet nå ta beslag i materialet for å gjennomgå samtalene selv.

- Departementet tok initiativ og undersøkte saken selv i mange timer uten å finne frem til den aktuelle samtalen. Det betyr at den enten ikke har funnet sted ellet at de ikke fant den, sier Hjort Kraby, som opplyser om at det er snakk om et enormt materiale.

- Det er viktig å finne ut om siktede ringte selv eller om det er en annen person med kjennskap til terrorplanene.

Massemorderen har så langt ikke blitt konfrontert med opplysningene i avhør - blant annet fordi han nekter å la seg avhøre ytterligere før han får oppfylt sitt krav om å få tilgang på datamaskin etter at dom har falt i saken til sommeren.

Avhørt i 170 timer

- Status er at det ikke blir noen flere avhør foreløpig, men vi har en god dialog med forsvarerne og begge parter ønsker å gjennomføre flere avhør, sier politiadvokaten.

Massemorderen har så langt blitt avhørt i 170 timer, og politiet håper det vil gjenopptas slik at de spesielt får avhørt Breivik om økonomi, manifestet og den påståtte organisasjonen «Knights Templar».

Mer om

 1. 22. juli
 2. Anders Behring Breivik
 3. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Breivik i avhør: Ringte ikke trusselsamtale

 2. Trusselsamtalen fra mars 2011 er sporløst borte

 3. Trusler mot regjeringen og AUF i mars i fjor

 4. Slik har Breivik bløffet

 5. Politiet har konfrontert Breivik med utenlandsreiser

Fra andre aviser

 1. Brøt rutinene for telefontrusler

  Aftenposten
 2. Breivik nekter for trusselsamtale

  Bergens Tidende
 3. Politiet overtar etterforskning av lydlogger

  Fædrelandsvennen
 4. Breivik erkjenner telefon til regjeringskvartalet

  Bergens Tidende
 5. Breivik avviser å ha ringt inn trusselsamtale

  Fædrelandsvennen
 6. Breivik erkjenner telefon til regjeringskvartalet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no