Foto: TOM BYERMOEN

- Trolig ufarlig å fly over Norge

Norsk Institutt for luftforskning (NILU) gir Norwegian-leder Bjørn Kjos rett i at det trolig ikke er farlig å fly i Norge nå. Men ingen vet sikkert, for det gjøres kun målinger nord i landet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Norwegian-sjef Bjørn Kjos gikk ut i Dagens Næringsliv lørdag og satte spørsmålstegn ved om det faktisk er farlig å fly i norsk luftrom.

Les også:Derfor er vulkanasken farlig for fly

Det er Norsk institutt for luftforskning (NILU) som foretar målinger av partikkelkonsentrasjonen i luften. Seniorforsker Cathrine Lund Myhre sier til NTB at Kjos har et godt poeng.

- Per i dag får vi kun målt partikler i flyhøyde ett sted i Norge, på Andøya i Nordland. Der er det installert en såkalt lydar, som ved hjelp av laserstråler måler fordelingen av partikler oppover i atmosfæren.

Ledig plass i bilen? Hjelp andre - si ifra på Haikesentralen!

NILU har ved flere anledninger søkt myndighetene om penger til ytterligere en målestasjon ved Birkeland i Aust-Agder, som ville ha dekket mesteparten av Sør-Norge, men har fått avslag både fra Forskningsrådet og Klima- og Forurensningsdirektoratet (KLIF).

- Jeg tror at vi hvis vi hadde fatt foretatt slike målinger fra Birkeland og fra et sted i Midt-Norge, så ville vi ha kunnet fly mye mer i norsk luftrom i disse dager, sier Lund Myhre.

Les også:- Asken er veldig, veldig, veldig farlig

Hun forteller at andre type målinger NILU har foretatt, som målinger av UV-stråling og ulike målinger langs bakken, indikerer at det ikke er farlig konsentrasjon av askepartikler over det norske luftrommet nå.

- Men vi kan ikke si dette med sikkerhet før vi har foretatt målinger lenger opp, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder