PÅ TOPP: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen. Foto: Scanpix

Ber Frp bli mer makt-kåte

GARDERMOEN (VG) Siv Jensen forventer betraktelig flere Frp-ordførere etter kommunevalget neste år. Nå vil hun ha maktkåtheten fram ute i lokalpartiene.

  • Lars M. Glomnes
  • Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Fremskrittspartiets leder mener hennes partifeller lokalt er blitt skviset ut av ordførersetene fram til nå. Det vil hun ikke lenger finne seg i. Jensen sier Norge etter kommunevalget neste år vil se et mer maktkåt og offensivt parti, som tørster etter å vise at de kan styre. Gjerne sammen med andre.

- Kommunepolitikerne våre må søke makt der valgresultatet legger til rette for det. Vi vil gå offensivt til verks, sier Jensen til VG på partiets landsmøte.

- Holdes utenfor

Til tross for at Fremskrittspartiet og Høyre er omtrent jevnstore på målinger, og ved sist kommunevalg fikk nærmest lik oppslutning, endte Høyre (75) med mer enn fire ganger så mange ordførere som Frp (17) i 2007.

Siv Jensens parti fikk med det færre ordførere enn både Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, som begge har betydelig lavere oppslutning i folket.

TAPER TERRENG: Partileder i FrP Siv Jensen. Foto: Scanpix

Partilederen mener Fremskrittspartiet ikke lenger kan bli holdt borte fra makten av andre partier når de oppnår så gode resultater. Hun vil ikke lenger godta ubalansen mellom størrelsen på partiet og antallet Frp-ordførere.

- Til tross for gode resultater er Fremskrittspartiet holdt utenfor. Jeg forventer at den skvisen partiet flere steder har vært utsatt for, vil stoppe. Det handler om respekt for demokratiet og velgerne, slår Jensen fast.

Kommunevalget neste år kan bli en prøve for det varslede samarbeidet med Høyre. Fremskrittspartiet vil ha med seg Høyres partileder Erna Solberg i et blått regjeringsalternativ ved stortingsvalget i 2013. Frp-lederen ser for seg gode muligheter til å øve på å styre sammen allerede neste år.

- Vi bør søke samarbeid i mange flere kommuner, med partiene vi har vist at vi kan jobbe sammen med. Det vet jeg mange er sugne på, og de er klare til å vise seg fram med god Frp-politikk, sier Jensen til VG.

Hun peker på eksempler der Høyre heller har samarbeidet med Arbeiderpartiet enn å slippe til Fremskrittspartiet i ordførersetet.

- Hvis de heller vil samarbeide med Ap, bør de kanskje slutte å opponere mot regjeringen også. Det tullet der bør vi være ferdig med, sier Jensen.

Får støtte

Os-ordfører Terje Søviknes, som i dag kan bli valgt inn i partiets sentralstyre, sier han er helt enig i Siv Jensens analyse.

- Jeg tror det er helt rett strategi. For å få gjennomslag må vi i posisjon, sier Søviknes til VG.

Han legger vekt på at samarbeidet må jobbes med i god tid før valget. - Det viktigste er strategier som inneholder både Frp-politikk og å legge et løp for å utvikle det tillitsforholdet som trengs for å samarbeide etter valget. Dette er ikke noe som gjøres på valgnatten, sier Søviknes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder