KLEMMER TIL: Frp-leder Siv Jensen tar Terje Søviknes i forsvar. Her er de to avbildet på Frp sin valgkamp i Bø i Telemark i fjor sommer. Foto: Alf Øystein Støtvik

Siv forsvarer Søviknes i bomstriden

GARDERMOEN (VG Nett) Frp-leder Siv Jensen mener Terje Søviknes sin støtte til bompengefinansiering i hjemfylket ikke gjør han uegnet til en plass i partiets sentralstyre.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Dermed kaster hun seg rett inn i personstriden mellom Os-ordføreren og stortingsrepresentant Bård Hoksrud, som begge kjemper om en plass i Frp-ledelsen.

LES OGSÅ:Søviknes kan bli vraket

Valgkomiteen i Frp har innstilt Søviknes som nytt medlem av partiets sentralstyre. Dermed har det ligget an til comeback for den tidligere nestformannen ni år etter at han ble tvunget til å gå av. Os-ordføreren blir imidlertid utfordret av sterke krefter i partiet, som er svært kritisk til at han har vært med på å innføre bompenger i sitt hjemfylke Hordaland.

Fornyet tillit

Et forslag til resolusjon fra ti av fylkeslagene i partiet krever at partiledelsen slår hardere ned mot lokalpolitikere som bidrar til at det blir innført bompenger eller eiendomsskatt. Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen mener det bør åpnes for å kaste lokalpolitikere som ikke følger partiprogrammet ut av partiet.

Siv Jensen gjør det nå helt klart at Søviknes sin håndtering av bomsaken ikke gjør han uegnet til en plass i sentralstyret.

- Dersom jeg hadde ment det, så hadde jeg sagt det for lenge siden. Mange mener mye om Søviknes, men til tross for det han har vært gjennom, så har han blitt fått fornyet tillit som ordfører. Det sier litt, sier Jensen til VG Nett.

SØVIKNES-MOTSTANDER: Bård Hoksrud, her i samtaler med Siv Jensen på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

- Jeg er veldig lei måten Terje Søviknes blir behandlet på, sier Jensen.

VG NETT-LESER:«Jeg hadde gjerne sett Terje Søviknes overta for Siv. Jeg vil påstå han er en av de aller beste politikerne i Norge».Delta i debatten om Frp-landsmøtet her.

Taus om sin favoritt

Frp-lederen går langt i å forsvare Søviknes, og andre lokalpolitikere som har stemt for eiendomsskatt og bompenger.

- En del lokalpolitikere ender opp som gisler for en politikk de er uenig i. Dette er en krevende øvelse, men jeg er sikker på at debatten på landsmøtet vil vise at det ikke er noen uenighet om det prinsipielle synet på bompenger, sier Jensen.

LES OGSÅ:Frp stuper i ny måling

Hun karakteriserer både Søviknes og Hoksrud som svært kvalifiserte kandidater til en plass i sentralstyret, men ønsker ikke å avsløre hvilken av kandidatene som vil få hennes støtte i kampvoteringen på søndag.

- Jeg kommer til å stemme på en av kandidatene, men av respekt for kandidatene og landsmøtet blir det feil av meg som partileder å si hvem, sier Jensen.

Markerte seg

I debatten etter Frp-lederens landsmøtetale benyttet begge de to kandidatene muligheten til å markere seg. I sitt innlegg gjorde Terje Søviknes det klart at også han er kraftig motstander av bompenger. Han innrømmet at det omstridte kompromisset ble gjort med tungt hjerte, men forsvarte samtidig at partiet må inngå slike kompromisser i samarbeid med andre partier.

- Dersom vi ikke hadde godtatt bompenger den gangen hadde vi aldri fått bygget den veien, og vi hadde heller ikke fått gjennomført mye annen god Frp-politikk, sa Søviknes.

VIL INN: Terje Søviknes (Frp) vil gjerne inn i partiets sentralstyre. Foto: Janne Møller-Hansen, VG

- Vi skal kjempe for våre saker i forhandlinger, men vi er nødt til å gi og ta. Det forstår velgerne, sa Søviknes.

Motkandidat Bård Hoksrud viste ingen forståelse for behovet for kompromisser da han fikk ordet rett etter Søviknes.

- Frp skal være enkeltmenneskets siste skanse i kampen mot bompenger andre offentlige inngrep, slo han fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder