HABIL: Grete Faremo hevder hun er habil i en genrell debatt om surrogati, men inhabil i saken mot Mæland. Foto: HELGE MIKALSEN

Faremo: Ikke inhabil om surrogati

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Grete Faremo (Ap) konkluderer på hver sin måte i spørsmålet om habilitet og surrogati.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Stoltenberg slo fast i forrige uke at forholdet til tidligere politidirektør Øystein Mæland var for tett til at han ønsket å diskutere Helsedepartementets forslag til endringer i bioteknologiloven.

Også justisminister Grete Faremo har erklært seg inhabil overfor Mæland. Det skjedde 16. august og førte til at politidirektøren gikk av samme dag. I surrogatisaken har hun imidlertid truffet en annen avgjørelse enn statsministeren.

- Jeg er habil til å delta i en generell debatt om surrogati. Svaret er det samme når det gjelder høringsforslaget fra Helsedepartementet, sier hun til NTB.

Hakeslepp

Det var under Stortingets spørretime onsdag i forrige uke at statsministeren avslo å si sin mening om forslaget som mange mener i praksis gjør det tillatt å få barn ved hjelp av surrogatmor i utlandet - slik Øystein Mæland og hans mann har gjort.

- Jeg deltar ikke i behandlingen av denne saken, og jeg kommer ikke til å kommentere den. Det er ikke fordi jeg er inhabil, men av forsiktighetsgrunner. Mitt forhold til Mæland vil alltid vil bli trukket inn. Jeg vil ikke bli kritisert for å ha vært med på noe som kan nærme seg inhabilitet, sa Stoltenberg etter spørretimen.

Svaret ga mannen som stilte spørsmålet hakeslepp.

- Jeg var forberedt på det meste, men ikke et sånt svar. Det er nesten ikke til å begripe at landets statsministeren abdiserer i et så viktig verdispørsmål, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Han mener regjeringen er på glid i saken og viser til de foreslåtte endringene i bioteknologiloven, der det blant annet presiseres at privatpersoner ikke skal straffes for å benytte seg av tilbud i utlandet som er forbudt etter den norske bioteknologiloven. Surrogati er et slikt tilbud.

Vurdert tidligere

Etter holmgangen i spørretimen sendte Statsministerens kontor ut en pressemelding som understreker at Stoltenberg ikke er forhindret fra å delta i en generell politisk debatt om surrogati og bioteknologi.

Forholdet til Mæland gjør det imidlertid vanskelig for statsministeren å mene noe om det konkrete forslaget fra Helsedepartementet, framgår det.

Lovutkastet, som departementet mener kun er «presisering av gjeldende rett», ble sendt ut på høring i november. Spørsmålet om hva som er straffbar medvirkning står sentralt.

Brudd på bioteknologiloven kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder, men følgende grupper foreslås unntatt fra straffansvar: Privatpersoner, forskningsdeltakere samt egg- eller sæddonorer.

Høringsfrist er satt til 8. januar 2013.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder