PRISVINNER: Maria Amelie har i flere år bodd uten lovlig opphold i Norge. Hun ble nylig kåret til «Årets Nordmann 2010». Onsdag ble hun arrestert. Foto: STIAN EISENTRÄGER
PRISVINNER: Maria Amelie har i flere år bodd uten lovlig opphold i Norge. Hun ble nylig kåret til «Årets Nordmann 2010». Onsdag ble hun arrestert. Foto: STIAN EISENTRÄGER

Her blir Maria Amelie pågrepet

Advokatens bønn til politiet: - Ring meg!

INNENRIKS

(VG Nett) Her blir forfatter og «Årets Nordmann 2010» Maria Amelie (25) pågrepet av politiet. Advokaten hennes frykter politiet prøver å unngå medieoppstyr.

Publisert: Oppdatert: 16.01.11 22:43

Kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud ved Polititets utlendingsenhet (PU) bekrefter pågripelsen overfor VG Nett onsdag kveld.

- Jeg kan bekrefte at hun er i politiets varetekt. Hun er pågrepet for å oppholde seg ulovlig i Norge, sier Thorud til VG Nett.

Vet du noe om denne saken? Tips VG Nett!

I videoen VG Nett har fått tilgang til, kan vi se hvordan 25-åringen blir ført bort av to politibetjenter.

- Du må ringe advokaten min. Du må ringe advokaten min! roper Maria Amelie til de lamslåtte tilskuerne.

Hun ble pågrepet sent onsdag kveld på Lillehammer etter å ha holdt et foredrag på folkehøyskolen Nansenskolen.

Når en av politifolkene griper henne i armen for å føre henne inn i politibilen, river Marie Amelie seg løs, og prøver tilsynelatende å gå inn i bilen selv.

- Nei, vet du hva! utbryter hun til politiet.

Forfatter og mediekjendis

Maria Amelie ble et kjent fjes i den norske offentligheten etter at hun skrev boken «Ulovlig Norsk», om hvordan det oppleves å være ulovlig innvandrer i Norge.

I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Til tross for at hun snakker og skriver flytende norsk, har hun verken rett til opphold, til å ta seg arbeid eller å ha en fastlege - i likhet med tusenvis av andre papirløse asylsøkere.

- Handler mens media sover

Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes, tror tidspunktet for pågripelsen kan ha vært nøye planlagt av politiet.

- Jeg frykter at dette er ren taktikk fra politiets side, slik at de kan handle mens advokater og media sover, og sende henne ut av landet med første fly torsdag morgen, sier Risnes til VG Nett.

SE VIDEO PÅ VGTV: Her blir Marie Amelie pågrepet

Så fort han fikk høre om pågripelsen onsdag kveld, tok han kontakt med politiets utlendingsenhet (PU). Der ble han møtt med stengte dører.

- Jeg får ikke noe som helst informasjon fra PU. Det er oppsiktsvekkende at jeg som advokaten hennes ikke får noe som helst informasjon. Dette minner om noe som kunne skjedd i helt andre land enn Norge, sier Risnes.

Advokaten har én bønn til politiet i natt:- Ring meg!

Ifølge statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet var regjeringen kjent med at pågripelsen skulle skje i kveld.

- Jeg var kjent med pågripelsen i forkant. Flere i regjeringen var også kjent med det, sier han til Dagbladet.

VG Nett har vært i kontakt med flere av Maria Amelies nære venner, som er sjokkerte og redde etter pågripelsen.

En av dem er Thor Richard Isaksen, som kjenner Maria Amelie fra studietiden og også gjorde pressearbeidet i forbindelse med boken hennes.

- Vi er veldig bekymret nå. Vi frykter at hun vil bli sendt ut allerede i kveld, sier han til VG Nett sent onsdag kveld.

AMNESTY OM PÅGRIPELSEN: - Skammelig!

Informasjonssjef i PU, Roar Hanssen, la onsdag kveld ut følgende melding på Twitter:

«Arrestasjonen av Maria Amelie foregikk uten dramatikk. PU tar sikte på snarlig fengsling og uttransportering.»

VG Nett møtte Maria Amelie i september i år. Da fortalte hun blant annet om redselen for å bli pågrepet.

- Jeg liker ikke å gå forbi politiet på gata. Jeg tar ingenting for gitt, men håper de respekterer at jeg har sendt ny søknad til Utlendingsnemnda, sa hun den gang.

LES HELE INTERVJUET HER: - Ikke kult å være redd politiet

Ved 01.30-tiden natt til torsdag hadde den nyopprettede Facebook-gruppen «Sett Maria Amelie fri» nærmere 1200 medlemmer.

Gikk sammen med Maria Amelie

Tollef Graff Hugo og flere andre studenter ved Nansenskolen gikk sammen med Maria Amelie da hun ble pågrepet, kort tid etter at hun hadde holdt et foredrag for studentene.

- Vi var på vei fra skolen mot Lillehammer sentrum da det plutselig kom flere politimenn både forfra og bakfra. De arresterte Maria Amelie og tok henne med inn i en bil, sier han til VG Nett.

Han synes det er ekstra spesielt at hun ble pågrepet i Nansen-året som markeres i 2011.

- Hun var invitert til skolen for å snakke om sin opplevelse av hvordan det er å være papirløs flyktning. Vi synes det passet fint med Nansen-året. Nansen var jo en forkjemper for rettferdig behandling av alle. For ham fantes det ikke ulovlige mennesker, sier Hugo.

Han forteller at studentene er opprørte over det som har skjedd, og jobber for å spre budskapet til så mange som mulig.

- Smakløst

- Timingen og det at hun ble pågrepet under foredraget er direkte smakløst. Dette minner mest av alt om et litt malplassert kommandoraid. Det finnes ingen grunn til en slik maktanvendelse, mener advokat Brynjulf Risnes.

Han er oppgitt over hele saksbehandlingen fra norske myndigheters side. Maria Amelie hadde på nytt søkt om oppholdstillatelse i Norge, en søknad advokaten hevder han ikke har fått svar på.

- Men hun har jo åpenbart fått et avslag, ellers regner jeg ikke med at de hadde gått til dette skrittet. Hadde de bare tatt seg bryet med å kontakte meg, skulle vi ordnet et møte i løpet av en halvtime. Det er jo ingenting vi ønsker mer enn et møte med norske myndigheter. Det har vi forsøkt å få i stand lenge. Jeg kan ikke fatte og begripe at det måtte gjøres så dramatisk som dette, sier Risnes.

Til tross for gjentatte henvendelser i kveld, har ikke advokaten fått mer informasjon fra politiet.

- Jeg vet ikke hvor hun er. Jeg vet ikke hva politiet har tenkt å gjøre. Men det er jo hyggelig at dere i media ringer og holder meg oppdatert på hva som skjer, sier Risnes sarkastisk.

Advokaten mener at saken kan være politisk motivert.

- Det er helt åpenbart at noen har snakket sammen her. Dette har garantert blitt gjennomdiskutert på alle nivåer, inkludert den politiske ledelsen i justisdepartementet, sier Risnes.

Flyktet fra Russland

Det var Ny Tid som først meldte om saken onsdag kveld.

Maria Amelie ble et kjent i den norske offentligheten etter at hun skrev boken «Ulovlig Norsk» om hvordan det oppleves å være ulovlig innvandrer i Norge.

Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.

I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Likevel snakker hun norsk og lever på flere måter et vanlig liv. Men som tusenvis av papirløse asylsøkere har hun verken rett til opphold, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege.

- Ikke typisk tilfelle

Ingen i den politiske ledelsen i Justisdepartementet var tilgjengelige for kommentarer i natt.

I september intervjuet VG Nett statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet om saken.

- Jeg vil bare si at hennes tilfelle ikke er noe typisk tilfelle for de som befinner seg her i landet ulovlig, sa statssekretæren til VG Nett den gang.

LES HELE INTERVJUET HER: Statssekretær om Maria Amelie-saken

Her kan du lese mer om