GJEMTE SEG: Marius Helander Røset (f.v), Mats Moen Kristiansen og Jostein Helsingeng. Ungdommenes foreldre har gitt godkjennelse til at de snakker med VG. Foto: MATTIS SANDBLAD

Øyenvitne til VG: - Det første han gjorde var å skyte den søteste jenta han så

UTSTRANDA/OSLO (VG Nett) De tre guttene fra Hedmark gjemte seg, mens massedrapsmannen gikk rundt med automatpistol og forsøkte å lokke dem frem fra skjulestedet.

Publisert:

Marius Helander Røset, Mats Moen Kristiansen og Jostein Helsingeng er blant de som kom levende fra terrorangrepet mot AUFs sommerleir på Utøya.

Røset løp inn i skogen sammen med tre andre da våpendesperadoen begynte å skyte. Gruppen på fire splittet seg og Røset gjemte seg under en klippe.

- Det første gærningen gjorde var å skyte den første søte jenta han så, forteller Marius Helander Røset til VG Nett.

- Klarte ikke å svømme

Det kom flere andre til området hvor Røset lå for å gjemme seg. Etter 45 minutter var det noen som ga beskjed om å legge på svøm.

- Men jeg klarte det ikke. Klærne ble så tunge og våte. Jeg svømte tilbake til øya og fant en todelt grotte hvor jeg gjemte meg sammen med andre, forteller Røset til VG.

- Skytteren stod like i nærheten av oss og kastet stein i vannet for å lokke oss frem, forteller han videre.

NYE SØK LØRDAG: Dykkere fra brannvesenet og annet redningsmannskap jobber lørdag rundt Utøya. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Etter en stund kom det to fiskere som ropte til ungdommene at gjerningsmannen var tatt.

Flere av ungdommene som var på Utøya under skytedramaet forteller til VG at de er overbevist om at det må ha vært mer enn én gjerningsmann. Det mener også Marius Helander Røset.

- Jeg er helt sikkert på at det ble skutt fra to forskjellige plasser på øya samtidig, sier han.

Vitner: - Må være to personer

Politiet mener Anders Behring Breivik (32) er gjerningsmannen som var utkledd som politimann, og har siktet ham for to terrorangrep. Ungdommer VG har snakket med beskriver imidlertid også en annen gjerningsmann - som ikke var iført politiuniform.

Har du opplysninger i saken?Kontakt VGs journalister her.

Vedkommende var i følge dem rundt 180 centimeter høy, hadde tykt mørkt hår og så nordisk ut. Han hadde en pistol i høyrehånden og et gevær på ryggen.

- Jeg har overbevist om at det var to personer som skjøt, sier Aleksander Stavdal (23).

REDDET: En ung jente møter igjen sin far på Sundvolden Hotell der flere av de overlevende etter skytetragedien på AUFs sommerleir på Utøya er samlet. Foto: Scanpix

På pressekonferansen lørdag morgen åpnet politiet for at det kan være flere gjerningsmenn og understreker at det er en pågående etterforskning.

- Jeg snudde meg mens jeg løp fra stedet. Jeg så hvordan de bare plaffet ned folk. 15 og 15 ble drept i slengen. Vi trodde livet var over, mens vi løp. Veldig mange ringte hjem til foreldrene for å gi dem en siste melding, forteller Aleksander Stavdal til VG.

Gjemte seg i dusjen

En 16 år gammel jente, som ønsker å være anonym, forteller at gjerningsmannen alltid forsikret seg om at de han skjøt døde.

- Jeg så hvordan en gutt lå på bakken. Han skalv og ristet, før de kom bort og skjøt ham en gang til.

Mats Moen Kristiansen stod og dusjet på Utøya da han hørte de første skuddene. Sammen med flere andre fikk de låst døren til dusjen. Der gjemte de seg mens våpendesperadoen passerte halvannen meter utenfor bygget hvor de lå i skjul.

- Det virket som han hadde dårlig tid. Han ropte febrilsk rundt seg. Det var de lengste to timene i livet mitt. Etter hvert kom det politi inn. Jeg var usikker på om det var reelt politi eller om det også var gjerningspersoner, sier Kristiansen.

- Vi ble tatt med til hovedbygget og ble sittende i gangen der. Det var masse blodspor i gangen. Det var tydelig at det var dratt bløende personer ut. Etterpå ble vi fraktet ned til brygga av ti politifolk. Vi fikk beskjed om å se ned, men det var umulig å ikke se at det lå døde mennesker rundt oss på alle kanter, sier Mats Moen Kristiansen videre.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder