Lokale SV-topper sår tvil om Lysbakken ** SV-velgerne: Nødvendig at Lysbakken gikk av

FÅR REFS: Kristin Halvorsen får refs fra sine egne for at hun i går gikk aktivt ut med støtte til Audun Lysbakken. Foto: Scanpix

Internt opprør mot SV-Kristins «Lysbakken-kupp»

(VG Nett) Det ulmer kraftig på grasrota i SV etter at Kristin Halvorsen i går ba landsmøtet velge Audun Lysbakken til ny leder.

 • Frank Ertesvåg
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over åtte år gammel

Flere lokale SV-topper mener Halvorsen kuppet lederdebatten i partiet ved å trekke sin konklusjon før valgkomiteen hadde rukket å møtes.

- Jeg kjenner jeg er urolig over den umiddelbare kroningen av Lysbakken som mange i SV har gitt uttrykk for i dag, skriver tidligere statssekretær og tidligere leder i Troms SV, Pål Julius Skogholt på sin blogg.

KOMMENTAR: Falt for egne grep

Han karakteriserer Halvorsens påstand om at saken har styrket Lysbakken, som «for lettvint».

Grasrotopprør

KRITISK: Medlem av SVs valgkomite, Kjersti Markusson, beklager at Heikki Holmås trakk seg som lederkandidat. Foto: Scanpix

Medlem av valgkomiteen i SV, Kjersti Markusson, er enda klarere. Hun retter i klare ordelag kritikk mot Halvorsens håndtering av saken og karakteriserer prosessen som «rar».

- Jeg registrerer at Kristin nå legger hele sin tyngde i å få Audun valgt som partileder, og jeg skulle gjerne ha hørt hennes argumentasjon for det før hun gikk ut på en pressekonferanse, sier Markusson.

Umiddelbart etter at det ble kjent at Lysbakken var tvunget til å gå av som statsråd gikk den avtroppende SV-lederen ut og ba landsmøtet i SV slutte opp om Lysbakken som partiets nye leder.
Dette får flere i partiet til å reagere kraftig. Røyken SV sendte i natt ut en pressemelding der lokallaget oppfordrer til opprør mot Halvorsen og resten av Lysbakkens støttespillere i det sentrale SV-miljøet.

«Vi trenger et grasrotopprør mot partielitens unisone, servile og nesegruse støtte til Audun Lysbakken. Partiet må gjenreises. Da trenger vi en leder som også kan sitte i regjering», skriver lokallaget i pressemeldingen.

Ber Lysbakken trekke seg

På SVs Facebook-side var det tirsdag flere som ba Lysbakken om å trekke seg som leder.

- Jeg var faktisk ganske positiv til Lysbakken før dette, men nå hadde jeg gjerne sett at han trakk sitt kandidatur som leder, og at Holmås ble bedt om å stille. Lysbakken har faktisk ikke lenger min tillitt, skriver Astrid Songedal i Tinn SV.

- Jeg synes det at han ikke vurderte seg som innhabil, viser at han ikke er god nok. Det har dukket opp litt for mange ting nå, og det beste han kunne gjøre nå, er å trekke seg. Jeg har vært medlem i dette partiet i mange år, men begynner å bli usikker, skriver Songedal.

Hun får støtte fra listetopp Hege Steindal i Sveio SV, i Lysbakkens hjemfylke Hordaland.

- Dette handler ikke om SV sin politikk, men om feilvurderinger fra et enkeltmenneske, skriver hun.

Også på Heikki Holmås sin støtteside på Facebook uttrykker flere skuffelse over at den tidligere lederkandidaten ikke ønsker å ta opp kampen med Lysbakken på landsmøtet, og oppfordrer han nå til å revurdere beslutningen om ikke å utfordre Lysbakken.

I tvil om Lysbakken

SÅR TVIL: Tidligere statssekretær Pål Julius Skogholt (SV) er i tvil om Audun Lysbakken nå kan lede partiet på en god måte.

Pål Julius Skogholt støttet tidligere Heikki Holmås i lederkampen, men har hele tiden understreket at også Lysbakken vil bli en god leder for SV. Etter avsløringene av det omfattende pengerotet i Lysbakkens departementet innrømmer partiveteranen at han er blitt i tvil om Lysbakken kan lede partiet på en god måte.

- Jeg er i hvert fall helt sikker på at vi trenger å diskutere hvordan Lysbakken med moralsk autoritet kan stå fram i for eksempel vanskelige skattedebatter etter det som har skjedd, skriver han, og gir svaret selv:

- Kanskje, men det blir en utfordring. En utfordring vi må tenke gjennom før vi velger Lysbakken.

- Stor støtte i partiet

Kristin Halvorsen har ikke tidligere flagget sitt syn i lederdebatten, før hun i går ettermiddag gikk ut med full støtte til Lysbakken. Overfor VG Nett innrømmer den avtroppende SV-lederen at usikkerheten rundt Lysbakken internt i partiet gjorde at hun følte behov for å stille seg bak hans kandidatur.

- Audun har i utgangspunktet stor støtte i partiet, så har det skjedd ting som gjør at noen kunne bli usikre på om partiet kan ha tillitt til han. Derfor har jeg, som en av de få personene som har stått nær han de siste ukene, sagt at jeg har fått økt respekt for Audun gjennom hans håndtering av denne saken, sier Halvorsen.

Valgkomiteen i SV fasthold mandag kveld sin innstilling på Lysbakken som ny partileder. Komiteleder Tora Aasland ønsker ikke å kommentere om komiteen har vært utsatt for press fra Halvorsen gjennom hennes uttalelser før gårsdagens møte.

- Måtte gå av

Et klart flertall av SV-velgerne mener det var helt nødvendig at Audun Lysbakken gikk av som statsråd etter pengerotet i departementet. Det viser en fersk meningsmåling Infact har gjort for VG.

Målingen er tatt opp mandag kveld etter at det ble kjent at Lysbakken ble tvunget til å gå av. I undersøkelsen svarer 44 prosent av SV-velgerne at det var nødvendig av Lysbakken å forlate regjeringen. Bare 32 prosent mener det ikke var nødvendig.

Totalt svarer 64 prosent at Lysbakken måtte gå av, mens kun 14 prosent mener han kunne fortsatt som statsråd.

Bildet bekreftes av en ringerunde VG Nett gjorde til SVs fylkesledere mandag kveld. Også blant de lokale SV-toppene mente flere at det var klokt av Lysbakken å gå av.
Infact-målingen viser samtidig at Lysbakken er betydelig svekket blant velgerne.

Les også

 1. Fersk måling: Lysbakken har ikke støtte i folket

  VGs nye meningsmåling viser at ikke engang SV-velgerne tror på Audun Lysbakkens egen påstand om at pengerotet har…
 2. Opposisjonen vil granske hele regjeringen

  Høyre og Fremskrittspartiet krever en bred gjennomgang av hvordan alle departementer gjennomfører tildeling av midler.
 3. Valgkomiteen i SV står fast ved innstillingen

  SVs valgkomité står fast ved innstillingen av Audun Lysbakken til vervet som partileder, opplyser komitéleder Tora…
 4. «Vi delte i hvert fall ikke ut penger til vennene våre»

  - Jeg skjønner rett og slett ikke hva Audun Lysbakken mener, sier tidligere barne - og likestillingsminister Laila Dåvøy.
 5. Thorkildsen nekter å kommentere mulig statsrådpost

  (VG Nett) Inga Marte Thorkildsen nevnes som favoritt til å ta over som statsråd etter Audun Lysbakken.
 6. Valgkomitemedlem: SV-lederen bør sitte i regjeringen

  (VG Nett) Medlem av SVs valgkomite, Kjersti Markusson, mener det er problematisk hvis SVs nye leder ikke sitter i…
 7. Lysbakken ga millionstøtte til prosjekt ledet av nær venn

  (VG Nett) Audun Lysbakken var inhabil da han delte ut penger til stiftelsen Reform, der hans gode venn Gjermund Skaar er…
 8. Kirsti Bergstø slutter som statssekretær

  Kirsti Bergstø går av som statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet.
 9. Disse sms-ene felte Lysbakken

  (VG Nett) Audun Lysbakken fremla mandag nye dokumenter for Stortinget om tildelinger fra sitt departement, og kunngjorde…
 10. Holmås: - Jeg er ikke kandidat

  - Det er uaktuelt å stille som lederkandidat igjen nå, sier Heikki Holmås til VG Nett.
 11. God nok for SV - men ikke for Jens

  Lysbakken måtte forlate regjeringen, men kan fortsatt bli SV-leder. Kreves det mindre i SV for å bli partileder enn for…
 12. Lysbakken går av som statsråd

  (VG Nett) SV-statsråd Audun Lysbakken går av som statsråd etter avsløringene rundt tildelingen av penger fra…
 13. Kristin Halvorsen tar over for Lysbakken inntil videre

  SLOTTSPLASSEN(VG Nett) Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tar over barne - og likestillingsdepartementet inntil videre.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Lysbakken vant uravstemning om ledervalg

 2. Valgkomitemedlem: SV-lederen bør sitte i regjeringen

 3. Valgkomiteleder: Vi må ta signalene fra partiet alvorlig

 4. Svak Lysbakken-dominans på SV-lagenes årsmøter

 5. Kristin Halvorsen presset Solhjell for å ta over SV

Fra andre aviser

 1. Valgkomiteen i SV står fast ved Lysbakken

  Aftenposten
 2. Lysbakken kan få motkandidat

  Bergens Tidende
 3. Holmås vil ikke utfordre Lysbakken

  Aftenposten
 4. Krisemøte i SVs valgkomité

  Bergens Tidende
 5. Lysbakken trekker seg ikke fra ledervalget i SV

  Fædrelandsvennen
 6. Lysbakken trekker seg ikke fra ledervalget i SV

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder