KAN BLI OFRET: LO-sekretær gjennom 12 år, Rita Lekang, måtte lese at hun kan bli vraket fra LOs ledelse i LOs egen nettavise i går. Foto: ANNEMOR LARSEN/KRISTER SØRBØ

Valla-kritiker kan bli vraket fra LO

LO-sekretær Rita Lekang kan bli sparket ut av LO-ledelsen. Hun ante ingenting før det sto i LOs egen nettavis i går.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Nei, dette var helt nytt for meg. Nå har jeg skjønt at det har skjedd noe i valgkomiteen. Men jeg regner med at valgkomiteen legger frem en enstemmig innstilling, sier Rita Lekang til VG.

Hun har vært LO-sekretær i tolv år. Lekang er kjent som en av LO-toppene som kritiserte tidligere LO-leder Gerd Liv Vallas lederstil i den bitre striden mellom Valla og tidligere internasjonal sekretær Ingunn Yssen i 2007.

Takk for sist

Nå kan det være at noen av Vallas tilhengere hilser henne med et takk for sist.

- Dette er en del av Valla-oppgjøret. Nå skal de bli kvitt en av jentene som gikk ut mot Gerd-Liv Valla, sier en kilde i LO-systemet til VG.

Valget av ny LO-ledelse skal foregå på LO-kongressen i ettermiddag. Lekang fortalte for to år siden granskerne av Valla-Yssen-saken at hun selv følte seg så dårlig behandlet av Valla at hun i lengre perioder slet med omfattende søvnproblemer, vanskeligheter med å klare å spise, magevondt og svekket konsentrasjonsevne.

Les også:- Jeg ble ydmyket og trakassert

Lekang selv ønsker ikke å kommentere arbeidet for å vrake henne med koblingen til hennes egen kritikk mot Valla.

- Dette får du spørre Jan Davidsen om, sier Lekang.

Veier tungt

Lekang kommer fra Fagforbundet (tidligere Kommuneforbundet), som har den mektige Valla-støttespilleren Jan Davidsen som leder.

Les også: - Jeg ble truet av Valla

Davidsen er kjent som en knallhard maktpolitiker i fagbevegelsen. Hans ord veier alltid tungt når posisjoner skal besettes. I går snakket han tett med leder av LOs valgkomité, Sture Arntzen på kongressen i Folkets Hus. Arntzen er i likhet med Davidsen kjent som en av Gerd-Liv Vallas fremste støttespillere. Derfor kan det bli delt innstilling fra valgkomiteen og i verste fall kampvotering, varsler en som kjenner de stridighetene som pågikk i valgkomiteen i går.

Les også:Valla trekker seg

De nye navnene fra LOs største fagforbund, Fagforbundet, som ble spilt inn til valgkomiteen i går, er 1. nestleder Gerd Kristiansen og distriktssekretær i Sør-Trøndelag, Kristian Tangen. LOs egen nettavis, Fri Fagbevegelse, skrev i går at de to skulle erstatte henholdsvis LO-nestleder Geir Mosti og LO-sekretær Rita Lekang.

Hverken Kristiansen eller Tangen ville i går kveld si noe om saken til VG.

Spesial:Alt om LO-dramaet fra 2007

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder