INNRØMMET SEXKJØP: Bård Hoksrud (Frp) har vedkjent at han kjøpte sex på et bordell i Riga i helgen. Foto: Lise Åserud/SCANPIX

Valgforsker om Frp-politikerens sexkjøp: - Folk bryr seg ikke

(VG Nett) Bård Hoksrud (Frp) har innrømmet å ha kjøpt sex på et bordell. Valgforsker Frank Aarebrot tviler på at folk flest bryr seg.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Han mener saken vil få minimale, om noen, ringvirkninger.

- Jeg tror det har minimalt å si i forhold til hvis for eksempel hadde vært en Krf-politiker som hadde gjort det, sier han til VG Nett.

BAKGRUNN: Frp-Hoksrud innrømmer sexkjøp

Onsdag kveld avslørte TV 2 at stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp) kjøpte sex av en prostituert på en tur til Riga. Hoksrud har selv innrømmet sexkjøpet.

- Dette var en veldig dum ting av meg å gjøre, og dette skulle aldri ha skjedd. Jeg skulle aldri ha gjort dette, sier Bård Hoksrud til VG Nett onsdag kveld.

- Jeg tror alle forstår at det er krevende og tøft å stå midt oppe i en storm som dette.

- Sjokkerer ikke

Hoksrud kommer fra Bamble i Telemark, og medlem av Frps sentralstyre. Han har sittet på Stortinget siden 2005. Aarebrot tviler på at konsekvensene for Frp kommer til å bli så veldig store.

- Hvis dette hadde kommet like etter den saken med ordførerkandidaten i Stavanger, eller rett etter valget, så kunne vi ha snakket om en negativ effekt. Men jeg tror ikke det å kjøpe sex er noe som sjokkerer. Det måtte eventuelt være Siv Jensen som ble sjokkert, men hun blir jo sjokkert av det meste, sier Aarebrot.

Han har ikke hørt om saken da VG Nett ringer ham onsdag kveld.

- Kan dette føre til at han må trekke seg?

- Neida, det kan jeg ikke tenke meg. Folk bryr seg ikke, hvorfor skulle de gjøre det.

- Hjelper ikke på karrieren

Tor Midtbø, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, tror derimot sexkjøpet vil få konsekvenser for Hoksruds videre politiske liv.

LES OGSÅ: FpU-ungdom: - Vi så ingenting

TVILER PÅ EFFEKT: Valgforsker Frank Aarebrot tviler på at sexkjøpet vil slå ut på Frps meningsmålinger. Foto: Kjell Herskedal/SCANPIX


- Det hjelper helt klart ikke på karrieren. Bare se på Terje Søviknes, som jeg synes virker som en veldig dyktig politiker, men som fremdeles ikke er tilbake i rikspolitikken, sier han til VG Nett.

Søviknes ble tvunget til å gå av som nestformann i Frp, etter at det ble kjent at han hadde hatt sex med en 16 år gammel jente under et landsmøte i FpU.

Midtbø har også skrevet en bok om skandaler i norsk politikk og sier at de største skandalene ofte oppstår etter at noen har benektet å ha gjort det de er anklaget for.

- Det er det som har gjort at skandalene har utviklet seg og blitt større. Her har han tilstått med én gang, men det kan jo hende at han ikke hadde noe valg, sier Midtbø.

- Han har i stedet valgt en typisk legge-seg-flat-strategi, men det kommer sikker til å ha konsekvenser for ham politisk.

- Ikke konsekvenser for Frp

Professoren tviler imidlertid på at Riga-turen vil gi utslag på meningsmålingene for partiet Hoksrud representerer.

- Det kan ikke ha konsekvenser ved stortingsvalget for det er for langt frem. Bare se på den siste saken med ordførerkandidaten i Stavanger, der hadde de fleste glemt det da valget kom. I tillegg så har det nettopp vært valg, så for Frp så skjedde dette på det heldigste tidspunktet, sier han, men legger til at hendelsen føyer seg inn i en lang rekke oppsiktsvekkende saker i Frp.

- Det har vært en del skandaler i Frp i det siste, og når det gjelder sexskandaler så har de et klart flertall. Men jeg tror at Ap har hatt vel så mange skandaler som dem, men det er litt andre type skandaler. Og hos Frp har de nå kommet veldig tett, sier han.

- Vurderer saken i morgen

Politiet i Telemark sier til VG Nett at de vil ta stilling til saken i morgen.

- I morgen vil vi vurdere om saken skal følges opp av Telemark politidistrikt, og hvem og hvordan saken da skal følges opp her, sier operasjonsleder Gunnar Hanssen i Telemark politidistrikt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder