ROSEHAV: Lisbeth Røyneland har sammen med smed Tobbe Malm startet prosjektet "Jernrosen" etter at datteren ble drept på Utøya den 22. juli. Foto: Kyrre Lien VG

Fem år etter 22.juli: Minnes datteren Synne (18) med rosehav fra hele verden – nå skal «Jernrosen»-skulpturen opp

BÆRUM (VG) På dette loftet ligger 900 jernroser. På en av dem står det Synne Røyneland. Hun ble bare 18 år.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Havet av roser, som ligger bortgjemt i en smie litt utenfor Oslo, har vært Lisbeth Røynelands kampsak i fem år. Siden datteren Synne ble drept på Utøya 22. juli 2011 har moren kjempet for at de 900 håndlagde rosene fra hele verden skal bli brukt i et minnesmerke for terrorofrene.

VG har fulgt prosjektet siden 2011. Det har vært mange motbakker. Men nå, like før femårsmarkeringen, har Oslo kommune sagt ja til å sørge for at prosjektet blir endelig realisert i Oslo.

– Det er helt fantastisk at byrådet har tatt en beslutning om å hjelpe prosjektet videre. Vi har levd i usikkerhet så lenge, men nå er det sikkert at skulpturen kommer opp, sier Lisbeth Røyneland.

22/7: Døgnet som forandret Norge

LANG VEI: Jernrosen-prosjektet, med Lisbeth Røyneland i spissen, har opplevd mye motgang. Blant annet fikk de avslag fra byantikvaren i Oslo til å sette opp monumentet i slutten av 2015. Foto: Kyrre Lien VG

900 roser fra hele verden

VG møter henne og Tobbe Malm, kunstsmeden og initiativtageren bak «Jernrosen». Han fikk ideen til prosjektet etter å ha sett hvordan rosen ble et sterkt symbol for kjærlighet og solidaritet i tiden etter 22. juli.

Synne Røyneland ble drept på Utøya. Foto: Privat Privat

– Jeg satt igjen med en følelse av å ville bidra med noe. Svaret ble et prosjekt som kunne være til støtte og hjelp for de etterlatte, og samtidig involvere smeder fra hele verden, sier han.

Les også: Får inn jernroser fra hele verden

Tobbe gikk ut på Facebook og etterlyste jernroser. Prosjektet fikk raskt respons. Så langt har det kommet 900 roser fra mer enn 25 land. De kommer fra land som Australia og USA, Tyskland og Sverige.

Hver rose er unik. Alle er håndlagd, og så mange som 100 av dem er smidd av overlevende og etterlatte. Flere er inngravert med navn på barn, søsken og foreldre som ikke er her lenger.

Har du fått med deg: Slik blir informasjonssenteret om 22. juli-terroren

VISER KJÆRLIGHET: Tobbe Malm har ingen personlig relasjon til noen som var på Utøya eller i Regjeringskvartalet, men han ønsket å sette i gang et prosjekt til minne om ofrene. Foto: Kyrre Lien VG

– Symboliserer kjærlighet

Det har vært mange sterke møter i smia. Tobbe, som ikke selv var personlig berørt av 22. juli, har fått kjenne de pårørendes sorg på kroppen.

Her har han tålmodig vist dem hvordan man kan bruke rødglødende jern og sterke never til å forme en rose. For mange har det å hamre løs i smia, opplevdes som terapi.

– En jente som hadde mistet søsteren sin slo så gnisten sto rundt henne da hun var her. Hun gråt og var veldig sint. Skrek at hun ikke skjønte hvorfor alt måtte være så fint og perfekt hele tiden, sier Tobbe.

– Etterpå fortalte hun meg at det å få ut frustrasjon på en konstruktiv måte, roet henne ned på en helt annen måte enn noen psykologitime hadde gjort.

VGTV: Se minneseremonien for 22. juli-ofrene

TIL DATTEREN: Denne rosen har Lisbeth Røyneland laget til Synne (18), som døde på Utøya. Foto: Kyrre Lien VG

Håndlage roser

– Dette monumentet betyr enormt mye for de etterlatte etter 22. juli. Det er mange både overlevende og familier som har vært her. De kommer reisende fra hele landet, sier Lisbeth.

Hun holder rosen hun lagde til datteren mellom fingrene. Synne Røyneland står det på en lapp, rett under kronbladene. Den blide, omsorgsfulle 18-åringen kom aldri hjem fra AUF-leir.

– ”Jernrosen” symboliserer kjærlighet. Arbeidet med prosjektet, og samholdet i støttegruppen, har hjulpet meg gjennom de vanskeligste tidene etter 22. juli. Jeg ser det nå, fem år etter, at det har betydd mer for meg enn å ha en psykolog, sier Lisbeth.

Ordet kjærlighet hadde en spesiell betydning for datteren Synne. Få måneder før hun ble drept på Utøya, tatoverte hun ordet med store bokstaver på underarmen.

– For Synne betydde kjærlighet utrolig mye. Det betyr varme og vennskap, men også det å tørre å være seg selv.

Sett denne? Slik skjedde angrepene 22. juli

REDSKAPSBUA: Inne i smia si oppbevarer Tobbe Malm tegninger av roser og jernredskap side om side. Dette stiller han til utlån for etterlatte og overlevende som ønsker å smi sin egen rose. Foto: Kyrre Lien VG

Et unikt prosjekt

Det er ikke bestemt når Jernrosen skal være ferdig, men skulpturen skal stå i Stensparken på St. Hanshaugen i Oslo. Tobbe er overveldet av den internasjonale oppmerksomheten de har fått.


– Jernrosen er et verdensunikt prosjekt. Et slikt monument, skapt av smeder fra hele verden, har aldri vært lagd før.

Noen episoder husker han spesielt godt. I 2014 dukket en gjeng tyske ungdomskriminelle opp på døren til Tobbe – alle med hver sin rose.

– Guttene var dømt for voldsrelaterte forbrytelser. I en periode fikk de lov til å jobbe med et prosjekt med fokus på å skape en forståelse for voldsofre. Sammen med en lokal smed lagde de hver sin rose, samtidig som de lærte om 22. juli, sier Tobbe.

De 20 ungdommene ble så grepet av terrorhendelsen i Norge at de ønsket å levere sitt bidrag personlig.

– En høstdag sto det plutselig 20 ungdommer ute på parkeringsplassen her, med hver sin rose i hånda. De var så små. Tøffe og herja, men barn like så. Det var veldig spesielt, sier Tobbe.

– Det er denne formen for solidaritet jeg håper skulpturen vil symbolisere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder