REAGERER: Høyrepolitiker André Oktay Dahl vil ha svar på KrF vil gjøre med ekteskapet hans hvis partiet får det som de vil. Foto: Andrea Gjestvang

- Skal dere annullere ekteskapet mitt, KrF?

(VG Nett) Stortingsrepresentant André Oktay Dahl er homofil og skal gifte seg til sommeren. Nå lurer han på om KrF vil annullere ekteskapet hans.

 • Anne Vinding

Artikkelen er over 11 år gammel

KrF liker ikke homofile | Henrik Asheim

André Oktay Dahl lever i dag i partnerskap med sin kjæreste. Til sommeren skal de skrive under ekteskapspapirene som gir dem like rettigheter med heterofile par. Dermed får de på papiret lov til å adoptere barn. Den nye kjønnsnøytrale ekteskapsloven har også gitt lesbiske like rettigheter til assistert befruktning. Vedtaket har også ført med seg endringer i barneloven.

Nå lurer Høyres justispolitiske talsmann på om KrF har tenkt til å ta fra ham - og andre homofile disse rettighetene. I helgen vedtok nemlig partiet omkamp mot den nye loven.

- Hva har KrF tenkt til å gjøre? Skal de frata folk de rettighetene de har fått? Har de tenkt at mitt ekteskap, eller Per Kristian Foss sitt ekteskap skal annulleres? Dette er juridiske problemstillinger, som jeg lurer på hva de skal gjøre med, sier André Oktay Dahl.

- For meg er det symbolikk i det å bli gift. Derfor vil vi skrive under på ekteskapspapirene til sommeren, legger han til.

- Ikke skilt

KrF ønsker å gå tilbake til den lovgivningen som gjaldt før årsskiftet - hvor ekteskap var forbeholdt heterofile par, og homofile kunne inngå partnerskap. Den nye loven har opphevet partnerskapsloven - noe som betyr at de som i dag lever i partnerskap kan velge om de vil skrive under på ekteskapspapirer, og bli gift slik André Oktay Dahl planlegger å gjøre, eller beholde partnerskapet. De homofile og lesbiske som nå ønsker å formalisere samlivet sitt kan kun inngå ekteskap.

VIL GJØRE OM LOVEN: May-Helen Molvær Grimstad og resten av KrF stemte i helgen for å kjempe mot dagens ekteskapslov. Foto: TROND SOLBERG

- André Oktay Dahl vil ikke bli skilt, hvis KrF får gjennomslag for sitt vedtak, sier KrFs talskvinne og stortingsrepresentant May-Helen Molvær Grimstad til VG Nett.

Lederen av Stortingets Familie- og kulturkomité er likevel krystallklar på at Oktay Dahl og andre homofile vil miste rettighetene sine hvis partiet får det som de vil. Med andre ord - hvis du er homofil og gifter deg nå - så beholder du den statusen. Mens retten til adopsjon og assistert befruktning vil du miste hvis KrF får sin vilje.

- Hvis vi skulle få flertall for å endre ekteskapsloven, så vil de parene som er gift i dag miste retten til adopsjon og assistert befruktning - og det er heller ingen nye som vi få disse rettighetene, forklarer Molvær Grimstad.

Folk diskuterer både homofiles rettigheter til å gifte seg og få barn. Bli med i diskusjonen du også!

- Vi i KrF er opptatt av å sikre homofiles rettigheter, men vi mener disse ivaretas i partnerskapsloven, legger hun til.

- Ta det helt med ro

Høyre-topp Per Kristian Foss tar sitt ekteskap med knusende ro. Han er overbevist om at KrF aldri vil få flertall for å reversere dagens lov.

- Jeg er ikke overrasket over KrF sitt standpunkt. De gjorde det samme med partnerskapsloven - som de i dag er for. André skal ta det helt med ro. KrF vil aldri få flertall på Stortinget for å reversere denne loven, sier Foss til VG Nett.

ROLIG: Per-Kristian Foss (H) er sikker på at dagens ekteskapslov ikke vil bli reversert. Foto: SCANPIX

I helgen gikk både Unge Venstre og Unge Høyre ut og sa at de vanskelig så for seg et samarbeid med KrF. Uttalelsene kom etter ekteskapsdebatten på KrFs landsmøte der flere omtalte homofili og den nye ekteskapsloven som «unaturlig», «trakassering av Guds skaperverk» og «et ran». Men Foss har samarbeidet med KrF tidligere i regjering - og gjør det gjerne igjen.

- Jeg har samarbeidet med KrF i fire år. De var imot partnerskapsloven da - som jeg var en del av. Men det skapte ingen problemer i samarbeidet, mener Foss.

Les også

 1. Beskyldte varaordfører for å «leve i hor»

  Varaordfører Mette Gundersen (Ap) i Kristiansand reagerer skarpt på at hun som samboer blir beskyldt for å «leve i…
 2. Vil ha Hareide som ny KrF-sjef

  KRISTIANSAND (VG) Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland peker på Knut Arild Hareide som KrFs neste…
 3. - Sentrum-høyre må bli størst for å regjere

  Sentrum-høyre må bli det største alternativet for å gå i regjering etter valget, mener KrF-leder Dagfinn Høybråten.
 4. Bondevik: - Jeg støtter Knut Arild

  KRISTIANSAND (VG Nett) Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener KrF må fornye seg - og applauderer Knut Arild…
 5. Sjenerøst KrF uten pengeoversikt

  KRISTIANSAND (VG Nett) Med ekstramilliarder årlig på gode formål skal KrF kapre velgere.
 6. Homo-opprør i unge Høyre og Venstre: - Vanskelig å regjere med et parti med slike holdninger

  KRISTIANSAND (VG Nett) Ungdomspolitikerne i Høyre og Venstre raser over KrF sine homo-uttalelser på landsmøtet.
 7. LLH: - La oss beholde vår livskvalitet, Dagfinn

  KRISTIANSAND (VG Nett) Homofile og lesbiske er krystallklare: Den nye ekteskapsloven gir dem bedre livskvalitet.
 8. Kristin Halvorsen skuffet over KrF

  SV-leder Kristin Halvorsen mener Kristelig Folkeparti viser sitt sanne ansikt når partiet på sitt landsmøte vedtok…
 9. Hareide skuffet over homo-uttalelser

  KRISTIANSAND (VG Nett) I går talte KrFU-topp Peter Eide Walseth landsstyret midt i mot om homofili.
 10. KrF om ekteskapsloven: - Hån, trakassering av Gud og unaturlig

  KRISTIANSAND (VG Nett) KrF-ere fra hele landet lover omkamp mot den nye ekteskapsloven etter stortingsvalget.

Mer om

 1. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Advarer mot tilbakeskritt i homokampen

 2. - Tror vi kan få velgere fra KrF

 3. Homo-Høyre slår tilbake mot Ap-topp: - Hun må ha fått solstikk

 4. Hareide skuffet over homo-uttalelser

 5. KrF-Hareide avlyser kampen mot homo-ekteskap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder