15 SEKSERE: Syriske Lilas Alzaeim gikk i 2016 ut fra videregående med toppkarakterer etter kun tre og et halvt år i Norge. Hun er nå medisinstudent ved Universitetet i Oslo.
15 SEKSERE: Syriske Lilas Alzaeim gikk i 2016 ut fra videregående med toppkarakterer etter kun tre og et halvt år i Norge. Hun er nå medisinstudent ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

Toppelevers tips for å gjøre det bra på eksamen

INNENRIKS

De gikk alle ut fra videregående med flust av seksere på vitnemålet. Nå gir de sine tips til elever som skal opp til eksamen denne våren.

Publisert:

Fredag fikk 240.000 elever i grunnskole og videregående skole vite hvilket fag de skal opp i på eksamen. I løpet av en drøy måned skal 278.000 eksamener avholdes i 400 ulike fag, og de første finner sted tirsdag neste uke.

VG har snakket med flere tidligere toppelever om hvilke eksamenstips de har til sine etterfølgere.

Blant dem er Lilas Alzaeim (19) som gikk ut fra St. Svithun videregående i Stavanger i fjor med hele 15 seksere på vitnemålet. Og det etter kun tre og et halvt år i Norge.

– Når elevene har fått vite hva de har kommet opp i, er det viktig at de ikke bruker tid på å tenke på det de heller ville kommet opp i, sier Alzaeim, som nå er medisinstudent ved UiO.

– Sett i gang

– Det er viktig å bruke tiden frem mot eksamen godt. Aksepter det du har kommet opp i, og sett i gang med en gang, oppfordrer hun.

Lilas mener det viktigste elevene kan gjøre er, å få god oversikt over hele pensum.

– Bla gjennom lærebøkene og merk deg det du er mest utrygg på. Det du er usikker på, vil være viktigst å fokusere på frem mot eksamen, forteller Lilas som mener mobilen er den verste tidstyven i eksamensstria.

Tips til høyere utdanning? Slik ble de toppstudenter

Les effektivt og ta pauser

– Selv la jeg mobilen min i kjelleren, og fikk lov å gå ned og bruke den hver andre time. Noen ganger ble det sjeldnere fordi jeg ikke gadd å gå ned.

Selv om Lilas mener det er viktig å jobbe effektivt med stoffet, mener hun også at elevene må ta seg pauser og tenke på andre ting.

– Få inn tid til trening eller en tv-serie. Det blir ikke effektiv lesing av å sitte pal foran bøkene hele dagen, mener hun.

Dagen før det hele braker løs oppfordrer hun til å legge vekk bøkene i god tid og ta kvelden fri.

– Det er ikke noe poeng å sitte til langt på natt. Det elevene ikke kan dagen før, klarer de heller ikke å lære, sier Lilas.

På selve dagen oppfordrer hun til å stå opp tidlig, få i seg en god frokost, og ta med nok mat til eksamen.

Uten mat og drikke...: Slik lager du sunne og gode matpakker til eksamen

– Under eksamen er det viktig å svare på det du kan. Hopp over det du ikke kan, og spar det til slutt, oppfordrer hun.

Finn din egen læringsstrategi

21 år gamle Mathias Leines Dahle fra Drøbak ble omtalt i Amta da han i 2015 gikk ut med 21 seksere på vitnemålet etter endt skolegang ved Frogn videregående skole. Han sier til VG at de gode karakterene var resultat av et målrettet arbeid.

– Jeg har brukt tid på å finne en studieteknikk som passer for meg, og det er en av de tipsene jeg har til andre: Å finne sin egen studieteknikk - ikke bare følg en oppskrift noen andre gir deg.

For Dahle var strategien å sette seg for seg selv og lese grundig gjennom pensum. Før eksamen i fag hvor det skal skrives tekst, som norsk skriftlig, anbefaler han å undersøke oppskrifter på hvordan det gjøres.

– Øv på hvordan en innledning og avsnittene bør legges opp, og tenk gjennom hvor mye som bør greies ut og drøftes. Legg en plan. Og ta gjerne med notatark hvor du har skrevet ulike måter å formulere setninger på.

Han anbefaler også å bruke god tid før selve skrivingen kommer i gang.

– Mange stresser med en gang de får oppgaven og tenker at de må begynne med en gang, men jeg bruker minst en time bare på å planlegge hvordan jeg skal legge opp oppgaven, sier han.

Grunnarbeidet er viktig

Susanna Dybwad Kristensen (19) gikk i fjor ut av Kongsbakken videregående skole, der hun hadde fordypning i realfag, med 19 seksere. Hun mener mengdetrening er det viktigste for et bra resultat på eksamen.

– Slik jeg ser det, er det viktigste å ha gjort nok oppgaver og lagt ned nok arbeid på forhånd. Da er det lettere å formidle kompetansen sin på eksamen, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Susanna mener det å løse oppgaver også er viktig i eksamensperioden.

– Å jobbe med tidligere eksamensoppgaver er veldig lurt. Da vet man mer om hva man går til, og eksamenen blir ikke fullt så mystisk, sier hun.

19-åringen, som for tiden studerer Marinteknikk ved NTNU i Trondheim, forteller at hun selv var stresset før eksamen.

– Eksamenskarakteren teller jo mye på karakterkortet når man skal søke videre til høyere utdanning, men det er viktig å huske på at man er mer enn eksamenskarakterene sine, sier Susanna.

Hun mener elevene må stresse ned, og huske at eksamenskarakterene ikke er alt.

– Det er lett å glemme oppe i alt søknadspresset at en eksamenskarakter er ikke absolutt, og det er viktig å huske på at om uhellet skulle være ute og eleven ikke får vist frem kompetansen sin, så kan den tas på nytt.

Les mer om toppelever: Nahom fikk 18 seksere etter fire år i Norge

Ha god kommunikasjon med læreren

I fjor vår intervjuet VG Aurora Rist (20) fra Alta som da hadde fått 17 seksere på vitnemålet, men ventet på eksamenskarakterer i matte, kjemi og norsk muntlig. Nå forteller hun at resultatet ble 5 i førstnevnte og seks i de to andre, og dermed har hun i alt 19 seksere å skilte med.

Også hun mener det er viktig å starte forberedelsene god tid i forveien.

– I matte og kjemi bør man gå gjennom eksamensoppgaver som er gitt tidligere. I norsk er det lurt å være kjent med boka og kjennetegnene for ulike sjangre, mener hun.

I forbindelse med muntlig eksamen, anbefaler hun å snakke med faglærer før eksamen.

– Det er lurt å ha god kommunikasjon med læreren. Få tips fra dem om hvordan du trekker inn mest mulig fra pensum. Det kan vært lurt å holde seg unna tema man ikke er 100 prosent sikker på, sier Rist.

Her kan du lese mer om