INNSTILLES: Carl I. Hagen sier at han setter pris på innstillingen, men har ingen ytterligere kommentarer. FOTO: TROND SOLBERG vg

Støre vil ta opp Hagens nobelkandidatur på Stortinget

Frps valgkomité foreslår at Carl I. Hagen erstatter Inger-Marie Ytterhorn i Nobelkomiteen.

Artikkelen er over to år gammel

Rett etter stortingsvalget varslet Hagen internt i partiet at han kunne tenke seg en plass i Nobelkomiteen. I midten av oktober bekreftet han sitt kandidatur offentlig overfor NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre finner det problematisk at Hagen kan ende opp som medlem i Nobelkomiteen, samtidig som han er vararepresentant til Stortinget.

– Jeg vil i dag ta kontakt med presidentskapet og de andre parlamentariske lederne for å høre holdningene rundt dette. Jeg er kritisk til det, sier han til NTB.

Men selv om valgkomiteen i Frp har landet på Hagen, er det ikke sikkert at veteranen blir valgt som partiets kandidat. Fremskrittspartiets stortingsgruppe skal stemme over flere kandidater når den samles onsdag klokken 15.

– Jeg setter pris på innstillingen fra komiteen og avventer en videre prosess. Utover det har jeg ingen ytterligere kommentarer, sier Hagen til VG.

VG-leder: Carl I. Hagen bør ikke få plass i Nobelkomiteen

Valgbar?

Hagen er vararepresentant til Stortinget og ventes å møte i så vel utenrikskomiteen som kontroll- og konstitusjonskomiteen i inneværende periode.

Fremskrittspartiet gikk derfor til det skritt å be Stortingets konstitusjonelle avdeling om en redegjørelse for om Hagen i det hele tatt er valgbar til Nobelkomiteen. Reglene sier at en stortingsrepresentant ikke kan sitte der, men hva med en vararepresentant?

Konklusjonen var ikke entydig – selv om det ble understreket at hensynet til komiteens uavhengighet tilsier at det «ikke vil være naturlig å skille mellom stortingsrepresentanter og vararepresentanter».

Les også: Asylnederlag for Listhaug og regjeringen

Nederlag

Hagen led nederlag da han utfordret Ytterhorn også for seks år siden. Det førte til at han trakk seg som partiets eldregeneral. I tillegg frøs et allerede kjølig forhold mellom Hagen og Ytterhorn til is:

– Hun kunne ha trukket seg og latt meg få nobelvervet, om ikke annet enn i takknemlighet for alle politiske muligheter og meningsfullt arbeid jeg hadde sørget for at hun fikk, sier Hagen selv i Gunnar Ringheims bok «Frp – rett fra levra».

Les også: Ap sier nei til å tvinge gjennom atomvåpenforbud

Velges i plenum

Normalt er det partiene selv som i praksis peker ut de ulike ikke-parlamentariske vervene de har rett til – målt etter partiets størrelse.

Men formelt er det Stortingets valgkomité, ledet av stortingspresident Olemic Thommessen, som innstiller til Stortinget i plenum, der valgene gjennomføres.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder