- Vi må spare mer

BERGEN (VG) Hvis ikke nordmenn umiddelbart begynner å spare strøm, kan vi få strømmangel.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Det frykter Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som lanserer en egen sparekampanje for å få nordmenn til å redusere strømforbruket.

NVE vil hamre inn budskapet sitt: nemlig at strømsituasjonen fremdeles er alvorlig.

De høye strømprisene kommer til å holde vinteren ut, og risikoen er stor for at vi får nok en vinter med høye strømpriser.

Administrerende direktør Agnar Aas i Norges vassdrags- og energidirektorat advarer mot å avblåse kraftproblemene denne vinteren: - Vi sier fortsatt at situasjonen er meget bekymringsfull. Det lille nedbørsblaffet i januar redder ikke situasjonen. Alt avhenger av været fremover, sier han. Men selv om denne vinteren går uten strømrasjoneringer og mer drastiske tiltak, er NVE-sjefen bekymret for neste vinter. Her vil vi med normal nedbør starte vinteren med om lag 70 prosent magasinfylling - 20 prosent under normale 90 prosent.

Det Aas frykter mest nå, er et nytt tørrår. For tørrårene kommer, og et par-tre ganger på 1900-tallet kom det to tørrår etter hverandre. Derfor har NVE bedt alle kraftselskap om å rapportere snødybder alle år tilbake, slik at de lettere kan lage en prognose for hvordan årets vårflom vil bli.

- Folk i kraftbransjen snakker gjerne om 1941-vinteren, da fikk vi føle resultatet av to påfølgende tørrår, 1940 og 1941. Vi kan ikke tåle et nytt tørt år, slår NVE-direktør Agnar Aas fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder